Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas futbola izlase otrdien "Skonto" stadionā Rīgā EURO 2012 kvalifikācijas pēdējā spēlē šajā gadā, pateicoties Aleksandra Cauņas gūtajiem vārtiem pēdējās minūtēs, cīnījās neizšķirti 1:1 ar Gruzijas valstsvienību.

Foto galerija

74.minūtē Davids Siradze vadībā izvirzīja Gruziju, bet neizšķirtu Latvijai nodrošināja Cauņa mača kompensācijas laika pirmajā minūtē.

Spēles sākumā ritēja diezgan piesardzīga cīņa un komandām nebija īpaši daudz iespēju gūt vārtus. Dzīvāks mačs kļuva pirmā puslaika beigu daļā, kad 32.minūtē pirmo bīstamo momentu izveidoja Gruzijas izlase - pēc Jano Ananidzes sitiena no tuvas distances pārliecinoši nospēlēja Andris Vaņins, kurš šo sitienu atvairīja.

Savukārt četras minūtes vēlāk pirmā reālā iespēja gūt vārtus bija arī Latvijas izlasei. Jura Laizāna izdarīto sitienu Gruzijas komandas vārtsargs Nukri Revišvili atsita, tomēr bumba atlēca tieši kājās Artjomam Rudņevam, kurš no tuvas distances sita pāri vārtiem. Atlikušajās pirmā puslaika minūtēs spēle atkal kļuva miegaina un rezultāts netika atklāts.

Otrajā puslaikā ritēja nedaudz interesantāka cīņa nekā pirmajā puslaikā, tomēr reālu vārtu gūšanas momentu komandām nebija. Mača 69.minūtē Gruzija guva vārtus, tomēr gruzīns sitiena brīdī atradās aizmugurē un šīs vārtu guvums pamatoti netika ieskaitīts.

Spēles 74.minūtē beidzot tika gūti pirmie vārti šajā spēlē. Pēc brīvsitiena izspēles Vaņins bumbu atsita ārpus soda laukuma, tomēr Gruzijas izlases aizsargs bumbu atspēlēja atpakaļ Latvijas izlases soda laukumā, kur mājinieku aizsargu apsteidza Siradze, atklājot mača rezultātu.

Kad likās, ka mačs tā arī noslēgsies ar Gruzijas izlases uzvaru, Latvija spēles kompensācijas laikā tomēr izrāva neizšķirtu, kad pēc bumbas iespēlēšanas soda laukumā Cauņa jau kritienā raidīja bumbu vārtu augšējā stūrī.

Šajā mačā Latvijai nevarēja palīdzēt uzbrukuma līderis Māris Verpakovskis. Tikmēr Gruzijai pēc diskvalifikācijas izciešanas laukumā atgriezās aizsargs Uča Lobžanidze, bet pēc otrā brīdinājuma saņemšanas maču izlaida Zurabs Hizanišvili.

Kā ziņots, abas komandas mačus aizvadīja arī piektdien. Latvijas izlase ar 0:1 piekāpās Grieķijai, bet Gruzija jau spēles kompensācijas laikā izrāva uzvaru ar 1:0 pār Maltu. Šī Gruzijai bija pirmā uzvara kvalifikācijas turnīros kopš 2007.gada oktobra.
Pirmajās kvalifikācijas cikla F apakšgrupas spēlēs Latvija septembrī ar 0:3 izbraukumā zaudēja vienai no apakšgrupas favorītēm Horvātijai, bet pēc tam ar 2:0 pārspēja Maltas izlasi.

Vēl vienā F grupas mačā otrdien Grieķija ar 2:1 pārspēja Izraēlu, bet trešajā trešās kārtas spēlē 17. novembrī Horvātija uzņems Maltu.

F grupas kopvērtējumā pirmajā vietā ar astoņiem punktiem atrodas Grieķija, par vienu punktu un attiecīgi arī par vienu spēli mazāk ir Horvātijai. Gruzija ir trešajā vietā ar sešiem punktiem, bet pa četriem ir Izraēlai un Latvijai, tikai mūsu valstsvienībai atšķirībā no Izraēlas ir negatīva gūto-zaudēto vārtu attiecība un līdz ar to piektā vieta. Pēdējā vietā F grupā ir Malta, kura zaudējusi visās trijās līdzšinējās spēlēs.

Pavisam 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalās 51 Eiropas futbola valstsvienība. Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz 2011.gada oktobrim, savukārt finālturnīrā, kas 2012.gada jūnijā notiks Polijā un Ukrainā, iekļūs visu deviņu apakšgrupu uzvarētāji, kā arī viena labākā 2.vietas ieguvēja.

Savukārt pārējo apakšgrupu otro vietu ieguvējas pārspēlēs 2011.gada novembrī cīnīsies vēl par četrām ceļazīmēm uz finālturnīru. Polija un Ukraina kā rīkotājas finālturnīram kvalificējušās automātiski.

Pret Grieķijas un Izraēlas valstsvienībām Latvijas futbolisti spēlēja arī šī gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā. Mačos ar Izraēlas izlasi Latvijas futbolisti nopelnīja četrus punktus (1:1 savā laukumā un 1:0 viesos), bet pret grieķiem tika piedzīvoti zaudējumi abās spēlēs - ar 0:2 Rīgā un ar 2:5 izbraukumā.

Latvijas sastāvs: 12 Andris Vaņins; 2 Oskars Kļava, 3 Vitālijs Astafjevs, 5 Juris Laizāns (21 Kristaps Grebis, 82.min.) 6 Deniss Ivanovs, 8 Aleksandrs Cauņa, 10 Andrejs Rubins, 13 Kaspars Gorkšs, 15 Dzintars Zirnis, 17 Artjoms Rudņevs, 18 Jurijs Žigajevs (14 Andrejs Perepļotkins, 86.min.)
rezervē: 1 Aleksandrs Koliņko, 4 Ritus Krjauklis, 7 Pāvels Mihadjuks, 16 Artis Lazdiņš, 19 Aleksandrs Fertovs

Gruzijas sastāvs: 1 Nukri Revishvili; 2 Ucha Lobzhanidze, 3 Malkhaz Asatiani, 4 Kakha Kaladze, 5 Aleksandr Amisulashvili, 6 Murtaz Daushvili, 7 Jano Ananidze (16 Lasha Salukvadze, 79.min.), 8 David Kvirkvelia (13 Gogita Gogua, 69.min.), 9 Aleksandr Iashvili (18 Aleksandr Koshkadze, 88.min.), 10 Levan Kobiashvili, 11 David Siradze
rezervē: 12 Giorgi Loria, 14 Vladimir Dvalishvili, 15 Nikoloz Gelashvili, 17 Giorgi Merebashvili

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!