No Latvijas futbola čempionāta – "LMT Virslīgas" – pirmdien tika izslēgta Daugavpils komanda "Dinaburg", kuras pārstāvji tiek turēti aizdomās par regulāru piedalīšanos totalizatoros.

Lēmumu par "Dinaburg" izslēgšanu pirmdien pieņēma Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde. Tāpat LFF uz mūžu diskvalificēja "Dinaburg" prezidentu Oļegu Gavrilovu un komandas galveno treneri Tamazu Pertiju.

LFF sēdē lēmums pieņemts vienbalsīgi. Jau vasarā LFF saņēma no UEFA brīdinājumu par "Dinaburg" saistību ar totalizatoriem un spēļu ietekmēšanu, par ko LFF brīdināja Daugavpils komandu. Tomēr brīdinājumi netika ņemti vērā, pārkāpumi tika fiksēti joprojām, tāpēc pieņemts lēmums diskvalificēt klubu.

"Latvijas Futbola federācijas valde šodien sēdē vienbalsīgi nolēma izslēgt FK "Dinaburg" no "LMT Virslīgas", piešķirot tehniskos zaudējumus 0:3 atlikušajās sezonas spēlēs, diskvalificēt kluba prezidentu Oļegu Gavrilovu un kluba galveno treneri Tamazu Pertiju no turpmākajiem Latvijas Futbola federācijas organizētajiem pasākumiem, sakarā ar to, ka ilgākā laika periodā spēlēts totalizatoros uz FK Dinaburg spēlēm, manipulēts ar šo spēļu rezultātiem, un pēc vairākkārtīgiem aizrādījumiem un diskvalifikācijas Baltijas Līgā šādas aktivitātes turpinājās, par ko no kompetentām organizācijām, tai skaitā UEFA, ir saņemti nepārprotami pierādījumi," teikts LFF paziņojumā.

Sīkāk par lietas apstākļiem informāciju LFF sola sniegt otrdien, kad tiks rīkota speciāla preses konference.

Mēnesi pirms "LMT Virslīgas" noslēguma kopvērtējumā "Dinaburg" ar 49 punktiem 26 spēlēs ieņēma stabilu ceturto vietu.

"Dinaburg" un kluba prezidents Oļegs Gavrilovs ne reizi vien jau tika pieminēti saistībā ar iespējamo piedalīšanos totalizatoros un spēļu sarunāšanu. 2007.gada pavasarī "Dinaburg" jau saņēma sodu par iespējamo saikni ar totalizatoriem – toreiz klubs tika izslēgts no Baltijas līgas. Pirms diviem gadiem skandāls sākās pēc "Dinaburg" un igauņu kluba "Trans" spēles, kurā Daugavpils komanda zaudēja ar 0:2.

Tas nav vienīgais skandāls, kas pēdējos gados noticis Latvijas futbolā.

2005.gada nogalē LFF prezidents Guntis Indriksons paziņoja, ka Latvijas futbolā notiek spēļu rezultātu ietekmēšana un tajā iesaistīti ir futbolam tuvu stāvošas personas. Pēc Indriksona paziņojuma no amata bija spiests atkāpties toreizējais LFF preses sekretārs Krišjānis Kļaviņš.

Pēc diviem gadiem Kļaviņš atkal nonāca uzmanības lokā, jo futbola treneris Viktors Ņesternko izdevumam "Sporta Avīze" norādija par bijušā LFF preses sekretāra ieinteresētību spēļu ietekmēšanā. Pēc tam LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis paziņoja, ka Kļaviņš ir UEFA institūciju redzeslokā.

Divas nedēļas pirms Ņesterenko paziņojuma cits Latvijas futbola pārstāvis, kluba "Olimps" prezidents Raimonds Laizāns sarunā ar izdevumu "Sporta Avīze" paziņoja, ka 2005.gadā viņam piedāvāts 15 000 eiro (10 500 lati) par zaudējumu valsts čempionāta spēlē ar konkrētu rezultātu. Konkrētus vārdus Laizāns gan neminēja.

Savukārt reizi skandālā saistībā ar totalizatoriem iekļuvis ilggadējais Latvijas futbola izlases kapteinis Vitālijs Astafjevs, kurš 2005.gadā pēc Pasaules kausa izcīņas mača ar Krieviju paziņoja, ka Latvijas izlases futbolistiem un vadībai piedāvāta nauda, lai viņi spēli zaudētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!