Foto: F64

Farmakoloģijas eksperts otrdien mudināja Vācijas Futbola federāciju (DFB) izmeklēt bundeslīgas klubu "VfB Stuttgart" un "Freiburg" iespējamo iesaisti dopinga skandālos pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu nogalē un astoņdesmito gadu sākumā.

Kā ZDF televīzijai norādīja vēsturiskā dopinga skandāla izmeklēšanas komisijas loceklis Fricis Zērgels, Vācijā futbols ir tautas sports un pats populārākais, līdz ar to nekas nevar palikt neizskaidrots.

Kā pirmdien medijiem atzina cits izmeklēšanas komisijas loceklis Andrēass Zinglers, "VfB Stuttgart" iesaiste anabolisko steroīdu lietošanā ir bijusi krietni lielāka nekā "Freiburg", jo Freiburgas klubs tajā laika periodā spēlēja otrajā divīzijā.

Zinglers savu paziņojumu izplatījis bez citu komisijas locekļu akcepta, bet priekšsēdētāja Letīcija Paoli atzinusi, ka futbols, tāpat kā riteņbraukšana, bija iesaistīts dopinga lietošanas skandālā.

Kā norādīja "VfB Stuttgart" kluba amatpersonas, komanda ir ieinteresēta godīgā sportā, taču tā vēl nav redzējusi pabeigtu ziņojumu par šo dopinga skandālu. "VfB Stuttgart" uzsvēra arī, ka galvenais skandālā iesaistītais sporta ārsts un universitātes profesors Armīns Klimpers nekad nav strādājis klubā.

Fransuā Kaneri, kurš no 1976. līdz 1982.gadam strādāja kā "VfB Stuttgart" kluba fizioterapeits, noliedza, ka sportisti būtu bijuši iesaistīti dopinga lietošanā.

""VfB Stuttgart" komandā nebija nekādas dopinga lietošanas. Ja tā būtu bijis, es to būtu zinājis. Pavadīju sešus gadus kopā ar vienību. Mēs bijām kopā katru dienu, un kas tāds tiktu pamanīts - uz ādas, acīs, muskuļu augšanā vai reakcijā. Tomēr, jebkurā gadījumā, viss ir iespējams. Spēlētāji ne vienmēr pilnībā uzticas personālam," norādīja Kaneri.

Tāpat arī "Freiburg" komanda atzīmējusi, ka bez pilna ziņojuma tai nav iespējams izmeklēt izvirzītās apsūdzības, taču klubs sniegs "pilnīgu atbalstu" izmeklētājiem, lai "tā laika notikumi tiktu pilnībā izcelti gaismā".

Šis Zinglera paziņojums "pirmoreiz droši pierāda, ka bijusi sistemātiska dopinga lietošana Vācijas profesionālajā futbolā".

Arī šajā sezonā "Freiburg" un "VfB Stuttgart" spēlē Vācijas bundeslīgas turnīrā, tomēr pašlaik kopvērtējumā ieņem pēdējās divas pozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!