Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons otrdien Latvijas Televīzijas 7 kanāla raidījumā "Sporta studija" atzina, ka LFF nav mērķis, lai kāds sēdētu cietumā par dalību totalizatoros.

"LFF nav mērķis kādu iesēdināt cietumā, tas ir valsts tiesībsargājošo instanču uzdevums, taču iespējams, ka sēdēt cietumā kādam tomēr vajadzēs, it īpaši mahināciju vadītājiem" īsumā cīņu pret totalizatoriem ieskicē LFF prezidents Guntis Indriksons.

"Ir noticis tas, kas ir noticis," prezidents īsumā komentēja 2009.gada lēmumu par Daugavpils "Dinaburg" izslēgšanu no Latvijas "LMT Virslīgas" čempionāta. "Es joprojām esmu pārliecināts par lēmuma pareizību, un nav ne mazāko šaubu par gaidāmās tiesas rezultātu."

Vortāls "DELFI Futbols" jau ziņoja, ka "Dinaburg" prezidents Oļegs Gavrilovs un komandas galvenais treneris Tamazs Pertija ir iesnieguši apelāciju par LFF pieņemto lēmumu (LFF abus "Dinaburg" pārstāvjus sodīja ar mūža diskvalifikāciju) Sporta Arbitrāžas tiesā Šveicē.

"Veids, kādā informācija nonāca pie manis, lai paliek neatklāts, taču šis lēmums ir kā brīdinājums, jo nākotnē šādi lēmumi tiks pieņemti, ja LFF saņems informāciju no Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA), LFF darbiniekiem, tiesnešiem, totalizatoru kantoriem un citām iestādēm par to, ka kāds no klubiem nodarbojas ar spēļu rezultātu ietekmēšanu."

Indriksons arī atklāja, ka punktu lēmuma pieņemšanai par "Dinaburg" atskaitīšanu no čempionāta pielika komandas pārstāvja Jura Silova uzstāšanās LFF valdes sēdē.

Totalizatoru "sērga" Latvijas futbolā aizsākās 2005.gadā. Tieši tad no darba tika atlaists LFF preses sekretārs Krišjānis Kļaviņš, iemesls - totalizatori. Divus gadus vēlāk no "TrioBet" Baltijas futbola līgas čempionāta tika diskvalificēta Daugavpils "Dinaburg" vienība, taču ar to bija par maz, lai klubs saprastu, ka spēlēt negodīgi nedrīkst - 2009.gadā klubs tika izslēgts no valsts augstākās līgas un 13 kluba spēlētājiem tika piešķirtas nosacītas diskvalifikācijas. Lielākā daļa no spēlētājiem šobrīd pārstāv citu Daugavpils komandu "Daugava".

Aktuālākais jautājums šobrīd ir FK "Ventspils" sāga. 2009.gada vidū no komandas tika atskaitīti trīs pamatsastāva futbolisti, bet 2010.gadā tika aizturēts kluba direktors Sergejs Barkovskis. Vēlāk LFF izmaksāja kompensāciju futbolistiem par līguma laušanu. Iemesls šim "seriālam" ir totalizators.

No kluba tika atskaitīti Vits Rimkus, Saša Cilinišeks un Deniss Kačanovs. Apcietinājumā atrodas kluba direktors Sergejs Barkovskis.

"Nebūtu ētiski tagad izteikt viedokli par notiekošo FK "Ventspils", taču pieļauju domu, ka prezidents varēja nezināt par to, kas notiek viņa komandā," savu nostāju FK "Ventspils" lietā skaidro Indriksons. "Tās lietas, kas tiek inkriminētas Barkovskim - mašīnas dedzināšana, fiziska izrēķināšanās ar spēlētājiem - nav pieņemamas pat parastā sabiedrībā, tās ir ārpus normām."

Prezidents piebilda, ka šobrīd nav jēgas izteikt minējumus par šīs lietas iznākumu, tāpēc iesaka pagaidīt tiesas pieņemto lēmumu attiecībā pret Barkovski, taču viņš arī neizslēdz iespēju, ka viss notikušais esot taisnība.

"Pēc kluba prezidenta (FK "Ventspils" prezidenta Jurija Bespalova) teiktā es saprotu, ka klubs izvirza pretenzijas tikai par spēli pret "Dudelange" vienību," telefonintervijā "Sporta studijā" atklāja bijušais FK "Ventspils" uzbrucējs Vits Rimkus. "Jāatcerās, ka šajā spēlē gan es, gan Kačanovs guvām vārtus un tika izcīnīta uzvara ar 3:0, tāpēc, ja klubam bija pretenzijas, tad tās vajadzēja izteikt uzreiz pēc tam nevis pēc spēles pret "Zurich"."

Futbolists arī atklāja, ka pēc spēles pret "Zurich" kluba vadība spēlētājam lika trenēties atsevišķi un meklēt jaunu klubu, taču viņš pieprasīja klubam nokārtot visas finansiālās saistības. Rimkus noliedza, ka viņš tika ietekmēts fiziski. Šobrīd Paņevežas "Ekranas" uzbrucējam pretenzijas pret klubu vairs neesot.

Indriksons pastāstīja, ka LFF Tiesnešu komiteja (LFF TK) ir padarījusi pietiekami lielu darbu, lai arbitru darbs būtu vēl augstākā līmeni. Par to liecinot skandālu skaita samazināšanās un kopējā tiesāšanas līmeņa celšanās valstī.

Raidījuma beigās LFF prezidents publiski atgādināja, ka nevienam no LFF darbiniekiem, tiesnešiem, spēlētājiem un citām ar futbolu saistītām personām totalizatoros piedalīties nav ieteicams. Tas, pēc prezidenta domām, būtu jānorāda arī sacensību reglamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!