Foto: AFP/Scanpix

Jordānijas princis Ali bin al Huseins gatavojas piedalīties šogad maijā gaidāmajās Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta vēlēšanās.

Pēdējos četrus gadus bin al Huseins ir FIFA viceprezidents, bet ievēlēšanas gadījumā viņš kļūtu par pirmo cilvēku no Vidējiem Austrumiem, kam ticis šāds gods.

"Vēlos kļūt par FIFA prezidentu, jo uzskatu, ka pienācis laiks novērsties no administratīviem strīdiem un atgriezties pie paša sporta," domā 39 gadus vecais bin al Huseins. "Mediju virsrakstiem jābūt par futbolu - par šo lielisko sporta veidu -, nevis par FIFA."

FIFA prezidenta amatam jau uz savu piekto termiņu grasās kandidēt arī pašreizējais organizācijas vadītājs 78 gadus vecais Zeps Blaters, kas jau futbola sabiedrībā izsaucis asas pretrunas. Tāpat pērn savu kandidatūru apstiprināja francūzis Žeroms Šampaņs, kurš ir kādreizējais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks.

"Pieteikties FIFA prezidenta amatam nebija viegls lēmums, taču tas nāca pēc rūpīgas apdomāšanās un vairākām diskusijām ar respektējamiem organizācijas kolēģiem. FIFA ir nepieciešamas pārmaiņas, tas ir tas, ko pēdējā laikā dzirdu ļoti bieži. Šī pasaulslavenā spēle ir pelnījusi, lai tās vadošā organizācija būtu ētikas, caurskatāmības un labas vadības paraugs," spriež bin al Huseins.

Līdz šim tikai viens FIFA prezidents bijis ārpus Eiropas - laikā no 1974. līdz 1998.gadam organizāciju vadīja brazīlietis Žoau Avelanžs.

Pēdējo gadu laikā FIFA saskārusies ar vairākiem skandāliem, it sevišķi saistībā ar 2018. un 2022.gada Pasaules kausa rīkošanu tiesību piešķiršanu attiecīgi Krievijai un Katarai, ko pārņēmusi korupcijas aizdomu ēna.

FIFA prezidenta vēlēšanas norisināsies 29.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!