Foto: stock.xchng
Latvijas Futbola federācija (LFF) ceturtdien Rīgas domē (RD) prezentēja ieceri Pļavniekos, Saharova un Deglava ielu krustojumā, celt futbola stadionu, kura izmaksas varētu sasniegt 25 miljonus eiro (17,5 miljonus latu), pastāstīja LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Stadiona būvniecība notiktu vietā, kur pašlaik ir izgāztuve, tāpēc pirmais no darbiem būtu ne tikai projekta izstrādāšana un saskaņošana, bet arī zemes attīrīšana jeb rekultivācija. Projekts paredz ne tikai stadiona būvniecību, bet arī parka zonas, treniņlaukumu, futbola halles, bērnu rotaļlaukuma un komercplatību izbūvi.

"Pozitīvi jau ir tas, ka Rīgas dome mūs uzklausīja, iepazinās ar mūsu priekšlikumiem par zemes rekultivāciju, kas nav lēts pasākums un kurā iespējams piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fondu naudu. Pēc prezentācijas vienojāmies, ka pie šī jautājuma atgriezīsimies pēc mēneša, jo pie projekta vēl jāpiestrādā," par tikšanos informēja Mežeckis.

Viņš norādīja, ka Rīgas dome ir gatava stadiona būvniecībai piešķirt zemi. Iepriekš kā varianti minētas arī iespējas stadionu celt Kleistos vai Ziepniekkalnā, taču šīs vietas neesot tik izdevīgas infrastruktūras un dislokācijas ziņā, piebilda Mežeckis.

Pēc optimistiskā risinājuma, stadiona būvniecību varētu pabeigt 2015.gadā, taču tas ir atkarīgs no daudzām niansēm. "Ja mēs nesāksim risināt šo jautājumu, nekas cits nebūs. Piemērs ir "Daugavas" stadions, kura pārbūvei federācija bija atradusi investorus un finansējumu, taču mūsu iecere netika atbalstīta, un tagad šis stadions brūk kopā," klāstīja LFF amatpersona.

Projekts paredz, ka stadiona būvniecībā tiktu piesaistīts finansējums gan no LFF, Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA), gan no ES fondiem, sponsoriem, privātajiem investoriem, kā arī bankas aizņēmums. Savukārt RD ieguldījums būtu zeme un infrastruktūra.

Stadiona celtniecība notiktu pēc publiskās un privātās partnerības principa. Vispirms federācijai no RD tiktu piešķirtas tiesības uz ilgtermiņa zemes lietošanu, tad LFF ar UEFA un FIFA atbalstu piesaistītu starptautisku kompāniju, kura realizētu teritorijas attīstības projektu. LFF un Rīgas pilsēta iegūtu starptautiskām prasībām atbilstošu stadionu un labiekārtotu vidi apkaimju iedzīvotājiem, bet kompānija iegūtu tiesības operēt pārējā teritorijā esošo infrastruktūru, daļu no ieņēmumiem novirzot stadiona uzturēšanai.

Latvijas futbola izlase līdz šim savas mājas spēles aizvadījusi "Skonto" stadionā, kurš, pēc LFF vērtējuma, ir novecojis un ar grūtībām atbilst UEFA un FIFA standartiem, turklāt šī stadiona renovācija ir grūta un pārāk dārga. LFF nevar ieguldīt UEFA un FIFA līdzekļus stadionā, kurš tai nepieder vai ar kuru nav noslēgts ilgtermiņa līgums.

Savukārt, ja netiek uzbūvēts jauns stadions, Latvijas nacionālajai futbola izlasei mājas spēles, iespējams, būs jāaizvada ārpus Latvijas robežām, bet Latviju var diskvalificēt no starptautiska mēroga turnīriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!