Foto: F64

"Liepājas" komanda Latvijas "SMScredit.lv Virslīgas" futbola čempionāta pirmajā 34.kārtas spēlē piektdien ar rezultātu 2:0 (1:0) savā laukumā pieveica "Metta"/"Latvijas Universitāte".

Spēles rezultātu cīņas 35.minūtē atklāja Dāvis Ikaunieks. Vēl otrā puslaika pirmajās desmit minūtēs viesi centās panākt izlīdzinājumu, bet atlikušajā laikā "Liepāja" darbojās ļoti pārliecinoši, noturot panākumu, turklāt pamatlaika beigās pārsvaru mājiniekiem dubultoja Valērijs Afanasjevs, kurš laukumā bija iznācis vien piecas minūtes pirms tam.

Līdz ar to liepājnieki ir nepārspēti sešās spēlēs pēc kārtas, šajā laikā gūstot piecus panākumus un turpinot cīņu par trešo vietu kopvērtējumā.

Savukārt "Metta"/LU piedzīvojusi septīto zaudējumu pēc kārtas, bet iepriekšējie četri bija piedzīvoti ar vienu vārtu starpību.

Līdz ar to visās četrās šīs sezonas tikšanās reizēs uzvarēja liepājnieki, iekrājot kopējo gūto un zaudēto vārtu attiecību 10:2.

Kārtas turpinājumā sestdien Rīgas "Skonto" savā laukumā uzņems kopvērtējuma līderus un pašreizējos čempionus "Ventspili", šajā mačā, iespējams, noskaidrojot čempiona titula ieguvēju, bet cita medaļu tīkotāja "Jelgava" savā laukumā tiksies ar "Jūrmalu", kas ir tuvu tam, lai nodrošinātu kopvērtējuma pēdējo vietu un tādējādi atstātu valsts augstāko līgu.

Kārtas noslēgumā svētdien Jūrmalas "Spartaks" uzņems Rīgas "Daugavu", bet vēl viena medaļu tīkotāja Daugavpils "Daugava" pilsētas derbijā tiksies ar "Daugavpili."

Pēc šīs kārtas komandām čempionātā būs jāaizvada vēl pa divām spēlēm.

Kā zināms, trešdien spēļu sarunāšanas skandāla ietvaros tika arestēti četri Daugavpils "Daugavas" komandas pārstāvji - spēlētāji Aleksandrs Vlasovs un Jevgēņijs Kosmačovs, galvenais treneris Ivans Tabanovs no Moldovas un tehniskais direktors Jevgēņijs Klopovs. Piektdien viņi atbrīvoti, bet visi saņēmuši diskvalifikācijas uz izmeklēšanas laiku.

Kā atzina Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, viņš vēlētos, lai Daugavpils vienība nekavējoties tiek izslēgta no virslīgas, tomēr tas netiks darīts un pēc piešķirtajām sankcijām nākamajā sezonā tā tāpat, visticamāk, nepastāvēs.

Pašlaik čempionātā uz pirmo vietu pretendē divas komandas, tomēr ievērojami labākās pozīcijās ir pašreizējie čempioni "Ventspils", bet labāko trijniekā teorētiski var ielauzties pat piecas dažādas komandas.

Aizpagājušajā nedēļā Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārlietu komisija (DK) "Skonto" un "Jūrmalai" neizpildīto saistību dēļ jau otro reizi šosezon atņēma kopvērtējuma punktus. Ja pirmajā reizē vienības tika sodītas ar trīs punktu atņemšanu, bet apelācijas rezultātā sods tika samazināts līdz viena punkta atņemšanai, šoreiz abām komandām atņemts pa četriem punktiem.

Pašlaik nav zināms, vai apelāciju ceļā kādam no sodītajiem klubiem izdosies atgūt atņemtos punktus, tāpēc nav izslēdzams scenārijs, ka valsts čempiona titula ieguvējs un medaļnieku sastāvs oficiāli kļūs zināms vien pēc attiecīgiem LFF lēmumiem.

Virslīgas kopvērtējumā "Ventspils" futbolistiem 33 mačos ir 74 punkti, bet pēc soda piešķiršanas no tās jau par deviņiem punktiem atpaliek iepriekš ilglaicīgā līdere Rīgas "Skonto". Pa 62 punktiem tagad ir Daugavpils "Daugavai" un "Liepājām", kurām ar 61 punktu seko "Jelgava".

Sesto vietu ar 47 punktiem ieņem Jūrmalas "Spartaks", tam ar 43 punktiem seko Rīgas "Daugava", bet 26 punkti ir "Daugavpils" vienībai. Tikmēr 13 punktus iekrājusi "Metta"/"Latvijas Universitāte", no kuras par sešiem punktiem atpaliek "Jūrmala".

Turnīrā komandas sacenšas četros apļos.

Kā zināms, virslīgas čempionāta vadība jūnijā, balstoties uz iepriekš notikušu balsojumu, izslēdza "Skonto" un "Jūrmalu" no savas biedrības, tādējādi liedzot tām turpmāku dalību čempionātā. Pēdējais vārds šādos jautājumos gan pieder LFF, tomēr DK sēdē nekāds lēmums netika pieņemts, federācijai aicinot virslīgas vadību atkārtoti balsot par abu klubu izslēgšanu no savas biedrības, kam pēc tam sekotu attiecīgs LFF atbildīgo institūciju lēmums.

"Skonto" un "Jūrmala" virslīgas čempionāta biedru statusu zaudēja, jo nebija samaksājušas šīs sezonas dalības maksu 3000 eiro apmērā. Tiesa, vēlāk abi klubi naudu tomēr samaksāja, taču tie joprojām ir izslēgti no biedrības un nebūs tajā tik ilgi, kamēr biedrības valde nesasauks pilnsapulci un biedri nenobalsos par uzņemšanu atpakaļ.

Abu komandu futbolisti šosezon pa vienai reizei neizmaksāto algu dēļ boikotējuši spēles, kā rezultātā klubiem tika ierakstīts tehniskais zaudējums. Vēl viena tāda atkārtota gadījuma rezultātā vienības no virslīgas tiktu izslēgtas.

Kā ziņots, aizvadītajā sezonā Latvijas virslīgā piekto reizi vēsturē triumfēja "Ventspils" komanda, aiz sevis atstājot "Skonto" un Daugavpils "Daugavu". Tikmēr vietu virslīgā zaudēja desmitās vietas ieguvēji Ilūkstes NSS, kurus šajā sezonā nomainījuši pirmās līgas uzvarētāji "Daugavpils". Savukārt pārspēlēs par vietas saglabāšanu augstākajā līgā virslīgas devītā spēcīgākā komanda "Metta"/LU uzvarēja pirmās līgas otrās vietas ieguvēju "Gulbeni".

Tikmēr pēc "Liepājas metalurga" kluba likvidēšanas šīs pilsētas pārstāvniecību čempionātā pārņēmis jaundibinātais klubs "Liepāja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!