Foto: F64
Kārtējos punktus Eiropas futbola čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā sestdien zaudēja Nīderlandes izlase, kas vien kompensācijas laikā savā laukumā izrāva neizšķirtu 1:1 (0:1) pār Turciju.

Rezultātu 37.minūtē viesiem atklāja Buraks Jilmazs. Kaut Nīderlande kāpināja spiedienu, neizšķirtu tā izrāva vien kompensācijas laika otrajā minūtē, kad izcēlās Klāss Jans Huntelārs.

Kaut šo kvalifikācijas ciklu Nīderlande iesākusi samērā neveiksmīgi, savā laukumā kvalifikācijas turnīru spēlēs tā nav zaudējusi jau kopš 2000.gada oktobra.

"Šis nebija slikts mačs, tomēr arī ne mūsu labākais," pauda pagājušā gada Pasaules kausa finālturnīra trešās vietas ieguvējas Nīderlandes galvenais treneris Gīss Hidinks. "Zaudējums būtu bijis katastrofa, tomēr neizšķirts mums saglabā cerības. Mums jāpaliek pārliecinātiem, kaut mūsu situācija nav komfortabla."

Kā zināms, citās A apakšgrupas spēlēs Latvija izbraukumā nespēja noturēt uzvaru pār līderi, cīnoties neizšķirti 1:1, bet Islande ar 3:0 pieveica Turciju.

Piecām kārtām 13 punkti ir Čehijai, bet Islandei - 12. Nīderlande iekrājusi septiņus punktus, kurai ar pieciem punktiem seko Turcija, kamēr Latvija un Kazahstāna guvušas attiecīgi trīs un vienu punktu.

Citā mačā neizšķirtu izrāva arī spēcīgā Itālija, kas H apakšgrupas mačā izbraukumā cīnījās 2:2 (1:2) ar Bulgāriju.

Kaut Itālija rezultātu atklāja jau ceturtajā minūtē, kad Jordans Miņevs, 17.minūtē Bulgārija jau bija pārņēmusi vadību, pa reizei precīzi sitot Ivelinam Popovam un Ilijanam Micanskim.

Kaut otrajā puslaikā Itālija izteikti dominēja, izlīdzinājumu tā panāca vien 84.minūtē, kad precīzs bija Brazīlijā dzimušais uz maiņu uznākušais Eders.

Citā šīs grupas mačā Horvātija ar 5:1 (1:0) sagrāva Norvēģiju, kaut pēdējās 16 minūtes cīnījās mazākumā, bet pastarīšu cīņā Azerbaidžāna ar 2:0 (1:0) pieveica Maltu.

Šajā grupā pēc piecām kārtām Horvātijai un Itālijai ir attiecīgi 13 un 11 punkti, bet tām ar deviņiem punktiem joprojām uz papēžiem min Norvēģija.

Bulgārijas izlase tikusi pie pieciem punktiem, bet Azerbaidžānai un Maltai ir attiecīgi trīs un viens punkts.

Tikmēr B apakšgrupā salīdzinoši negaidītu uzvaru guva Velsa, kas ar 3:0 (1:0) izbraukumā pieveica līdzšinējo grupas līderi Izraēlu. Divus vārtus guva Gerets Beils, bet reizi izcēlās Ārons Remzijs.

"Pirmais puslaiks bija ļoti smags, daudz skrējām, tomēr otrajā puslaikā parādījām cik laba komanda esam," pauda Beils, kurš ikdienā pārstāv pazīstamo Madrides "Real" vienību. "Esam radījuši sev lielisku situāciju, tomēr vēl ir daudz jāstrādā."

Velsa nozīmīgākajiem finālturnīriem nav spējusi kvalificēties kopš 1958.gada Pasaules kausa, tomēr tagad tā pārņēmusi apakšgrupas līderpozīciju.

Citās šīs grupas cīņās Beļģija ar 5:0 (2:0) sagrāva Kipru, divreiz izceļoties Maruānam Felaini, bet Bosnija un Hercegovina ar 3:0 (1:0) pieveica Andoru, visas trīs reizes precīzam esot Edinam Džeko un gūstot pirmo panākumu ciklā.

Kopvērtējumā tagad Velsai ir 11 punkti piecos mačos, bet tai ar attiecīgi deviņiem un astoņiem punktiem četrās cīņās seko Izraēla un Beļģija.

Kipra tikusi pie sešiem punktiem, bosniešiem ir pieci punkti, bet Andora cietusi piecus zaudējumus.

Pēc divu apļu grupu turnīra finālsacensībās iekļūs katras grupas divas labākās komandas un labākā no trešajā vietā palikušajām izlasēm. Pārējās astoņas trešo vietu ieguvējas spēkosies "play-off" pāros par četrām atlikušajām ceļazīmēm.

Eiropas čempionāta finālturnīrs 2016.gadā Francijā būs pirmais, kurā līdzšinējo 16 komandu vietā startēs 24 izlases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!