Foto: Shutterstock
Pasaulē visvairāk pelnošākais futbola klubs joprojām ir Spānijas čempionvienība "Real Madrid", liecina auditoru kompānijas "Deloitte" veiktais pētījums. Spānijas čempioni pirmo vietu sarakstā gan saglabā, pateicoties valūtas kursa svārstībām.
„Deloitte" veiktais pētījums liecina, ka gada laikā līdz 2008.gada 30.jūnijam „Real Madrid" peļņa bijusi 365,8 miljoni eiro. Otrajā vietā ar 324,8 miljoniem eiro šajā sarakstā ir Anglijas čempioni „Manchester United", kas būtu izvirzījušies pirmajā vietā, ja sterliņu mārciņas kurss attiecībā pret eiro nebūtu krities un palicis apmēram 2007.gada jūnija līmenī. Ja sterliņu mārciņas kurss nebūtu krities, „Manchester United" peļņa būtu bijusi 382 miljoni eiro.

„Kaut gan „Real Madrid" peļņas četru procentu pieaugums 2007./2008.gada sezonā ir mazākais pēdējos gados, klubs kopš 2002.gada ir dubultojis savas peļņas apmērus un tuvākos sekotājus „Manchester United" apsteidz par 41 miljonu eiro. Domāju, ka citiem būs grūti no troņa nomest „Real Madrid", jo klubs jau ir paziņojis, ka šajā sezonā plāno 400 miljonus eiro lielus ienākumus," pētījumu komentē „Deloitte" sporta nozares pārstāvis Dens Džounss.

„Real Madrid" kopējā peļņa ir augusi, bet tās tirdzniecības peļņa ir sarukusi par 5%. Tas saistīts ar kluba krekla galvenā sponsora „BenQ Mobile" bankrotu un reklāmas sejas Deivida Bekhema pārcelšanos uz Losandželosas „Galaxy".

Trešajā vietā, pateicoties labiem televīzijas translāciju līgumiem, izvirzījusies „Barcelona", kuras peļņa bija 308,8 miljoni eiro.

„Deloitte" pētījumā vērā ņēma klubu peļņu nevis to bagātību, kas atkarīga no īpašniekiem, kā, piemēram, „Chelsea", kas pieder krievu miljardierim Romānam Abramovičam. Kopumā sarakstā iekļauti 20 pelnošākie klubi un tie visi ir no Eiropas. Sarakstā dominē Anglijas klubi, jo divdesmitniekā ir septiņi angļu pārstāvji - par vienu vairāk kā iepriekšējā gadā.

Pirmo reizi sarakstā iekļuvis klubs no Turcijas. Par to kļuva „Fenerbahce", kas iepriekšējā sezonā ļoti veiksmīgi spēlēja UEFA Čempionu līgā. Kopumā tikai seši klubi no šī saraksta nepiedalījās Eiropas prestižākajā klubu turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!