Uz skandalozu pārbaudes spēli starp Latvijas un Bolīvijas futbola izlasēm savulaik likmes bija izdarītas milzīgos apmēros, otrdien vēsta britu laikraksts "The Times".

"The Times" otrdienas izdevumā daudz uzmanības atvēlētas jaunajam skandālam futbolā. Pirmdien Eiropola vadība paziņoja, ka pusotru gadu ilgā izmeklēšanā konstatēts milzīgs sarunāto futbola spēļu skaits Eiropā un citviet pasaulē. Kopumā aizdomu ēna krīt pār 30 spēlēm Eiropā un vēl 300 spēlēm ārpus Eiropas, aizdomīgajos darījumos 15 valstīs naudu saņēmuši vismaz 425 tiesneši, spēlētāji un citas ar maču saistītas personas. Eiropols gan nemin nevienu maču un valsti konkrēti, bet aizdomīgas bijušas arī visaugstākā līmeņa spēles - Čempionu līgā, Eiropas čempionāta un Pasaules kausa kvalifikācijā.

Rakstot par aizdomīgajām spēlēm, "The Times" atgādina pirms diviem gadiem Turcijā notikušo maču starp Latviju un Bolīviju, kā arī turpat dažas stundas vēlāk notikušo spēli starp Igauniju un Bulgāriju. Kā norādījis UEFA konsultants totalizatoru jautājumos Ivo Romano, uz katru no šīm spēlēm izdarītas likmes neticamos apmēros, lai gan mači risinājušies neitrālā laukumā Turcijā un tribīnes bijušas tukšas. Bukmeikeru kantoros visā pasaulē uz katru no šīm spēlēm bija izdarītas likmes četru miljonu sterliņu mārciņu apmērā, bildis Romano.


Atgādinām, ka 2011.gada februārī Turcijas pilsētā Antālijā, sporta kompleksā "Mardan", notika divas pārbaudes spēles, kuras organizēja aģentūra "Footy Sport International" - sākotnēji Latvija ar 2:1 uzvarēja Bolīviju, bet pēc tam Igaunija nospēlēja 2:2 ar Bulgāriju. Spēles kļuva zīmīgas ar to, ka visi septiņi vārti tika gūti no 11 metru soda sitienu atzīmes.

Jau ziņots, ka aģentūra atvainojās Latvijas Futbola federācijai (LFF) un nosūtīja mača atskaiti, iekļaujot tiesnešu vārdus - mača galvenais tiesnesis bija Kenans Bajramovičs no Bosnijas un Hercegovinas, bet līnijtiesnešu pienākumus pildīja viņa tautieši Ratko Kuničs un Sinisa Zrničs. Spēles ceturtais tiesnesis bija ungārs Jānošs Čaks, kurš tiesāja arī Igaunijas un Bulgārijas spēli. Nevienam no trijiem bosniešu tiesnešiem nebija FIFA kategorijas licences.

Pēc Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) izmeklēšanas, kurā tika izskatītas Latvijas un Bolīvijas, kā arī Igaunijas un Bulgārijas valstsvienību spēles, trīs no četriem arestētajiem tiesnešiem jau februāra vidū tika diskvalificēti uz mūžu.

Tā paša gada vasarā Ungārijas policija arestēja vairākus futbolistus un futbola tiesnešus sešu starptautisko spēļu rezultātu ietekmēšanu. Starp šiem pārbaudes mačiem bija arī skandalozā spēle starp Latviju un Bolīviju.

Pēc skandāla FIFA izlēma anulēt Igaunijas un Bulgārijas valstsvienību pārbaudes spēles rezultātu, bet par Latvijas-Bolīvijas spēles rezultāta anulēšanu netika ziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!