Foto: LETA

Valsts ieņēmu dienests (VID) pārbaudīs, vai Latvijas Futbola federācijas (LFF) dāvinājums LFF valdes loceklim Vladimiram Žukam atbilst Sabiedriskā labuma organizācijas likumam, portālu "Delfi" informēja dienestā. Ja VID saskatīs pārkāpumus, tad LFF var pat zaudēt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, kas tai ir kopš 2005. gada.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka, pētot LFF neveiksmīgo futbola stadiona projektu, atklājās, ka LFF valdes loceklis Žuks 2015. gadā saņēmis ievērojamu dāvinājumu no LFF – 5400 eiro apmērā. Kā skaidroja LFF, dāvinājums nav bijis par nerealizēto "Futbola māju" projektu, bet gan par Žuka "ieguldījumu Latvijas futbola infrastruktūras plāna izstrādē un realizācijā". Federācija skaidro, ka kopš 2010. gada, kad par Latvijas futbola infrastruktūru rūpes uzņēmies Žuks, izstrādāts laukumu klāšanas plāns, kas ļāvis 18 pašvaldībām iegūt pilna izmēra futbola laukumus. Tāpat citviet uzklāti 12 vidēja izmēra laukumi, kā arī 68 mazie laukumi.

Tikmēr LFF nerealizētā projekta "Futbola mājas" ietvaros Žukam nebija darba līguma ar LFF, bet LFF līgumu slēdza ar tobrīd Žukam piederošo SIA "Stadionu serviss".

"Sabiedriskā labuma organizācijai aizliegts sadalīt savu mantu un finanšu līdzekļus starp dibinātājiem, valdes vai citu pārvaldes institūciju locekļiem, kā arī izmantot tā, lai tieši vai netieši gūtu labumu (galvojumus, aizdevumus, vekseļus, kā arī citus materiālus labumus)," teikts Sabiedriskā labuma organizācijas likuma 12. pantā.

Skaidrojot šo situāciju, VID portālu "Delfi" informēja, ka minētie fakti "nodoti kompetentajai VID struktūrvienībai izvērtēt nepieciešamību veikt kontroles pasākumus Jūsu jautājumos minētajā organizācijā". Tāpat VID norāda – ja minētā organizācija ir sabiedriskā labuma guvēja un "pārbaudē tiek konstatēti pārkāpumi (organizācijas valdes loceklis no šīs organizācijas ir saņēmis naudas dāvinājumu, bet viņam piederošs uzņēmums sniedzis pakalpojumus organizācijai), tad VID var pieņemt lēmumu par sabiedriskā labuma organizācijas statusa atņemšanu šai organizācijai".

Savukārt LFF uzskata, ka likums nav pārkāpts. LFF savu pozīciju argumentē ar to, ka "dāvinājuma līdzekļi nav saņemti kā ziedojums vai cits mantisks labums" un "dāvinājums nav veikts ar mērķi to nodot komercdarbības veikšanai vai citiem SLO uzskaitītajiem mērķiem, kuri norādīti kā aizliegti. Tāpat LFF uzsver, ka "dāvinājums ir veikts ar mērķi veicināt futbola attīstību, kas saskan ar Federācijas statūtos norādītajiem mērķiem un SLO regulējumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!