Foto: LETA

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Miksu Pātelainens piektdien paziņoja tos 24 futbolistus, kuri cīnīsies par vietu valstsvienībā UEFA Nāciju līgas spēlēs, pirmo reizi kandidātu sarakstā iekļaujot vārtsargu Robertu Ozolu, aizsargu Antoniju Černomordiju un pussargu Alekseju Saveļjevu.

Ozols un Černomordijs šogad "Riga" sastāvā kļuva par Latvijas čempioniem un triumfēja valsts kausa izcīņā. Virslīgā "Riga" komandai ir 18 bezzaudējumu sērija, lielu artavu pozitīvajos rezultātos ieguldot Ozolam. Savukārt Saveļjevs spēlē Itālijas kluba "Hellas Verona" sistēmā.


Salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, bez jau minētajiem debitantiem klāt nākuši aizsargs Vladislavs Gabovs, pussargs Vladimirs Kamešs un uzbrucējs Roberts Uldriķis. Savukārt sastāvā šoreiz nav iekļauti aizsargi Gints Freimanis, Aleksandrs Solovjovs un Igors Tarasovs, kā arī pussargs Ivans Lukajnovs un uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis.

Latvijas izlase UEFA Nāciju līgu D divīzijas A grupu turnīru noslēgs ar izbraukuma spēlēm pret Kazahstānu un Andoru, mačus aizvadot attiecīgi 15. un 19.novembrī.

Dalību UEFA Nāciju līgā Latvijas izlase sāka ne pārāk sekmīgi, jo septembrī savās mājās cīnījās neizšķirti 0:0 ar Andoru, bet viesos ar 0:1 zaudēja Gruzijai, bet oktobrī savā laukumā nospēlēja 1:1 ar Kazahstānu un ar 0:3 piekāpās Gruzijai.

Grupas vadībā ar maksimāli iespējamiem 12 punktiem četrās spēlēs ir Gruzija, kam ar pieciem punktiem seko Kazahstāna. Latvijai un Andorai tikmēr ir pa diviem punktiem.

Gruzija jau nodrošinājusi uzvaru grupā un nākamajā gadā varēs cīnīties par pirmo vietu D divīzijā un ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

FIFA rangā Gruzija ir 92.vietā, Kazahstāna ieņem 117.pozīciju, Latvija atrodama 132.vietā, bet Andora ir pozīciju zemāk.

UEFA Nāciju līgā izlases pēc ranga ir sadalītas četrās divīzijās, Latvijai spēlējot vājākajā no tām jeb D divīzijā. Tajā ir četras grupas, katrā pa četrām vienībām, tām līdz novembra beigām aizvadot divu apļu turnīru. Grupu uzvarētāji savukārt vēlāk noskaidros divīzijas labāko komandu, kura iegūs ceļazīmi uz 2020.gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Līdz ar to UEFA Nāciju līga ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas sāksies 2019.gada martā. Šoreiz Eiropas čempionāta finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņems automātisku ceļazīmi.

Finālturnīram 20 izlases kvalificēsies pēc grupu turnīra, kamēr vēl četras tiks noskaidrotas starp 16 valstsvienībām, kuras uzvarējušas savās Nāciju līgas grupās. Katras divīzijas ietvaros līdz ar to sacentīsies četras labākās vienības, uzvarētājām iegūstot ceļazīmi uz Eiropas čempionātu. Tāpēc ir skaidrs, ka finālturnīrā iekļūs vismaz viena izlase no D divīzijas.

Latvijas futbola vadībā šogad piedzīvotas ļoti krasas kadru pārmaiņas, jo Kaspars Gorkšs maijā kļuva par Latvijas Futbola Federācijas (LFF) prezidentu, amatā nomainot ilggadējo organizācijas vadītāju Gunti Indriksonu, kamēr par ģenerālsekretāru kļuvis Edgars Pukinsks, stājoties Jāņa Mežecka vietā. Savukārt par Latvijas valstsvienības vadītāju pavasarī kļuva soms Miksu Pātelainens, kurš ieņēma atlaistā Aleksandra Starkova vietu.

Ar Pātelainenu noslēgta vienošanās līdz gaidāmā UEFA Nāciju līgas turnīra beigām. Ja Latvijas izlase savā apakšgrupā iegūtu pirmo vietu, līgums tiktu automātiski pagarināts līdz 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra beigām.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts pirms UEFA Nāciju līgas spēlēm ar Kazahstānu un Andoru:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Zurich", Šveice), Pāvels Šteinbors (Gdiņas "Arka", Polija), Kaspars Ikstens (RFS), Roberts Ozols ("Riga");

aizsargi - Kaspars Dubra (RFS), Vitālijs Jagodinskis, Vadims Žuļevs (abi - "Ventspils"), Antons Kurakins, Antonijs Černomordijs, Vladislavs Gabovs (visi - "Riga"), Vitālijs Maksimenko (Ļubļanas "Olimpija", Slovēnija), Mārcis Ošs (Neišateles "Xamax", Šveice);

pussargi - Aleksandrs Fertovs, Vjačeslavs Isajevs, Roberts Savaļnieks (visi - RFS), Ritvars Rugins ("Ventspils"), Andrejs Cigaņiks (Leuvardenas "Cambuur", Nīderlande), Aleksejs Savļjevs ("Hellas Verona", Itālija), Vladimirs Kamešs ("Liepāja"/"Mogo");

uzbrucēji - Deniss Rakels ("Riga"), Valērijs Šabala (Belsko-Bjalas "Podbeskidzie", Polija), Dāvis Ikaunieks ("Jablonec", Čehija), Artūrs Karašausks (Oralas "Akžajik", Kazahstāna), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!