Foto: DELFI
Leģendāro Latvijas hokeja vārtsargu šogad uzņems Sanhosē Sporta slavas zālē, informē Sanhosē masu mediji.

Irbe ir pirmais NHL kluba Sanhosē "Sharks" bijušais spēlētājs, kurš tiks uzņemts pilsētas Sporta slavas zālē.

1989.gadā NHL draftā Irbi izvēlējās Minesotas "North Stars", taču 1991.gadā NHL paplašināšanās draftā tiesības uz Irbi ieguva "Sharks". Pirmajās divās sezonās Ziemeļamerikā Irbe spēlēja gan "Sharks" fārmklubā "Kansas City Blades" (IHL līga), gan "Sharks" pamatkomandā. 1993./1994.gada sezonā viņš izcīnīja pamatvārtsarga vietu "Sharks" komandā, kas toreiz piedzīvoja neredzētu kāpumu sniegumā. Šajā sezonā komanda izcīnīja 82 punktus – par 58 punktiem vairāk nekā iepriekšējā sezonā – un pirmo reizi iekļuva Stenlija kausa izcīņā, bet Irbe bija komandas līderis ne tikai laukumā, bet arī ārpus tā.

Irbe tajā sezonā palīdzēja komandai izcīnīt 30 uzvaras, trīs spēles nostāvēja "sausā" un sasniedza tolaik NHL rekordu sezonā nospēlēto minūšu ziņā (4412 minūtes). Tajā sezonā pa Irbes vārtiem tika izdarīti 2064 metieni, kas joprojām ir "Sharks" rekords. 1994.gadā Irbe kļuva par pirmo "Sharks" vārtsargu, kurš piedalījās NHL Zvaigžņu spēlē.

NHL Stenlija kausa debijā "Sharks" pirmajā kārtā tikās ar titulēto Detroitas "Red Wings", kas toreiz skaitījās galvenie favorīti uz trofejas izcīnīšanu. Taču pirmajā kārtā "Sharks" sarūpēja vienu no lielākajām sensācijām Stenlija kausa vēsturē, ar 4-3 pieveicot "Red Wings".

Irbe vēlāk "Sharks" rindās aizvadīja vēl divas sezonas, bet NHL karjeras turpinājumā spēlēja Dalasas "Stars", Vankūveras "Canucks" un Karolīnas "Hurricanes" rindās.

42 gadus vecais Irbe šobrīd ir Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneris. Profesionālā hokejista karjeras laikā Irbe 13 sezonas aizvadīja NHL. Kopumā NHL karjerā regulārajā čempionātā viņš aizvadīja 568 spēles, vidēji katrā ielaižot 2,83 vārtus un atvairot 89,9% metienu.

Kopā ar Irbi Sanhosē Sporta slavas zālē tiks uzņemti desmitcīņnieks Brūss Dženers, sieviešu futbola ieviesēja pilsētā Kerija Sančesa un cīkstoņi Deivs un Marks Šulci. Kopumā tagad šajā Slavas zālē būs 76 dalībnieki, bet šī gada sportistu svinīgā uzņemšana Slavas zālē notiks 16.novembrī.

Šogad Irbe tika uzņemts IIHF Hokeja slavas zālē, kļūstot par otro Latvijas hokejistu, kurš izpelnījās tādu godu. Kā pirmais no Latvijas šo godu izpelnījās Helmuts Balderis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!