Foto: AP/Scanpix

Viesojoties Latvijā, Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels apsolīja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadībai atbalstu pārrunās ar Kontinentālo hokeja līgu (KHL) par iespējamo Rīgas "Dinamo" spēlētāju piedalīšanos 2016. gada olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

"100% palīdzēšu!" uz portāla "Delfi" jautājumu, vai IIHF iesaistīsies sarunās par iespējamo KHL sezonas sākuma pārcelšanu uz vēlāku laiku, atbildēja Renē Fāzels. "Jūs jau zināt, ka Latvija nav vienīgā situācijas ķīlniece - iesaistītas arī Baltkrievija un Kazahstāna, kā arī citas valstis, piemēram, Norvēģija. Daudzu nacionālo izlašu hokejisti spēlē KHL. Mēs šo jautājumu apspriedīsim gaidāmajā IIHF kongresā Dubrovnikos, kā arī manā vizītē Maskavā tuvākajā laikā, un varbūt mēs uzreiz panāksim vienošanos.."

"Tas ir jautājums arī par godīgu spēli ("fair play") un cieņu," norādīja IIHF prezidents. "Ja neizdosies vienoties ar KHL, runāsim ar NHL, lai viņi atbrīvo spēlētājus uz olimpisko kvalifikācijas turnīru, un tad Latvija varēs rēķināties ar šiem hokejistiem. IIHF darīs visu, kas mūsu spēkos, lai valstu izlases uz olimpisko kvalifikācijas turnīru dabūtu visus labākos spēlētājus, jo tas būtu tikai godīgi. Esmu pārliecināts, ka mums izdosies šo situāciju atrisināt, arī runājot ar KHL."

Par iespējamo Nacionālās Hokeja līgas (NHL) spēlētāju piedalīšanos 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs IIHF prezidents izteicās izvairīgi. "Paskatīsimies," viņš ar smaidu atbildēja uz žurnālistu jautājumu, kā iet pārrunās ar NHL par šo jautājumu. "Lēmums ir jāpanāk pēc iespējas ātrāk. Ir jāzina, vai ASV un Kanāda varēs izveidot komandu olimpiskajām spēlēm, jo tur nav līga, kā Eiropā, kuru var apturēt uz Olimpiādes laiku. Ceru, ka nākamvasar zināsim skaidri, vai NHL ļaus saviem spēlētājiem braukt uz spēlēm. Hokejisti noteikti grib spēlēt Olimpiādē, klubu īpašnieki… Tas ir februāris un vienmēr gadās traumas. Komandām un īpašniekiem nepatīk, ka labi spēlētāji atgriežas no Olimpiādes traumēti un viņiem jāizlaiž čempionāts. Taču mēs vienmēr ceram, ka NHL spēlētāji piedalīsies olimpiskajās spēlēs."

Renē Fāzels, IIHF prezidents
IIHF darīs visu, kas mūsu spēkos, lai izlases uz olimpisko kvalifikācijas turnīru dabūtu visus labākos spēlētājus, jo tas būtu tikai godīgi.

Viesojoties Latvijā, IIHF prezidents tikās arī ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni, kurš pirmais uzsāka sarunu par iespējamo pasaules čempionāta rīkošanu Rīgā.

"Ar prezidentu mēs apspriedām ļoti svarīgus jautājumus par olimpisko kvalifikācijas turnīru Rīgā 2016. gadā, kā arī iespējamo pasaules čempionāta rīkošanu. Tā bija ļoti interesanta saruna," saka Fāzels. "Prezidents saprot, ka LHF ir vajadzīgs finansiāls atbalsts [pasaules čempionāta rīkošanai]. Saprotams, ka nākamais ir olimpiskais gads un jāgatavojas Riodežaneiro spēlēm, bet tas nav godīgi, ka Kirovs vienmēr par visu maksā (smejas). Ceru, ka valdība un nacionālā Olimpiskā Komijeta atbalstīs Latvijas centienus uzņemt pasaules meistarsacīkstes."

Runājot par Latvijas izredzēm uzņemt 2021. gada pasaules čempionātu, Fāzels norādīja, ka konkurence varētu būt nopietna: "Esmu dzirdējis, ka Somija grib pretendēt, bet viņi turnīru jau rīkoja 2012. un 2013. gadā, arī baltkrievi grib vēlreiz uzņemt čempionātu, arī Čehija - šāgada čempionāts bija ļoti veiksmīgs!"

"Rīgā ir nepieciešama otra arēna - jūs atceraties, ka 2006. gadā spēles notika pagaidu arēnā, un šo jautājumu mēs apspriedām arī ar prezidentu Vējoni. Tas ļoti palīdzētu LHF pieteikumam. Ja tu nāc tikai ar solījumu, ka būs, var nenoticēt, bet ja tu vari parādīt, ka ir gatavs, tā ir cita lieta," teica IIHF prezidents.

Runājot par iespējamo otro ledus arēnu Rīgā, Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans pastāstīja, ka viena no versijām ir halles izbūvēšana "Daugavas" stadiona atjaunošanas ietvaros. "Mums ir labas izredzes par otras halles izveidošanu "Daugavas" stadionā, kur paredzēts celt ledus halli ar 5000 skatītāju vietām," medijiem pastāstīja Limpans. "Es izteicu priekšlikumu palielināt tās ietilpību līdz 6000 - 6500 vietām, bet to izskatīs nākamgad. Pagaidām izskata tikai Dziesmu un deju svētkiem nepieciešamo projektu. Jautājumu par sporta halli skatīs nākamgad un es ceru, ka man izdosies pierādīt, ka, ieguldot ne pārāk lielus līdzekļus, var palielināt halles ietilpību".

Pēc viesošanās Rīgā IIHF prezidenta nākamajos plānos ir vizīte Krievijā, lai apskatītu, kā norit gatavošanās 2016. gada pasaules čempionātam. "IIHF pārstāvji pirms pāris nedēļām bija Maskavā un Sanktpēterburgā, lai pārbaudītu, kā rit sagatavošanās darbi, un ar to viss ir kārtībā. Atjaunota "Jubiļeinaja" arēna Sanktpēterburgā. Bet jūs zināt Krieviju - šai valstī ļoti mīl hokeju un čempionāts būs sarīkots ļoti augstā līmenī, taču vienmēr ir jāskatās. Tā ir Krievija…" piebilda Fāzels.

IIHF prezidents, stāstot par hokeja attīstību globāli, par galveno reģionu, kam starptautiskā federācija tuvākajā perspektīvā pievērsīs vislielāko uzmanību, nosauca Tālos Austrumus un īpaši Ķīnu. "Tur hokeja attīstībai ir milzīgs potenciāls. Milzīgs! Āzija ir reģions, kurā mūsu sporta veidam ir vislielākās attīstības iespējas. Tur dzīvo 70% no pasaules iedzīvotājiem, Ķīnā vien ir 1,3 miljardi cilvēku!" saka Fāzels. "Šobrīd Ķīnā ir tikai 2000 hokeja spēlētāju, bet viņi ir brīdināti - ja jūs gribat cienījami startēt Pekinas olimpiskajās spēlēs 2022. gadā, ir jāsāk strādāt. Hokejam septiņi gadi ir ļoti īss laika posms, parasti jaunas spēlētāju paaudzes izveidošana prasa 10 - 15 gadus, taču jūs zināt, kādi ir ķīnieši! Patlaban kopā ar sponsoriem un valsts atbalstu gatavojamies izveidot Ķīnā profesionālu hokeja līgu ar 6-8 klubiem. Protams, sākumā tur būs daudz ārzemju spēlētāju. Būtu labi, ja KHL pievienotos Ķīnas komandas, varbūt pat divas - no Šanhajas un Pekinas. Mēs ļoti nopietni strādājam, lai paceltu hokeju Ķīnā. Ja būs spēcīga Ķīna, būs spēcīga Āzija. No mūsu nākotnes stratēģijas viedokļa Ķīna ir prioritāte numurs viens. Tai pašā laikā mēs neaizmirstam Eiropu, bijušās PSRS republikas kā Kazahstānu, Baltkrieviju, Latviju, Ukrainu. Svarīgs ir arī Balkānu reģions - Horvātija, Rumānija, Bulgārija, Serbija, šīm valstīm ir nepieciešama palīdzība, jo ekonomiskā situācija tur ir smaga. Es teiktu, ka mūsu nākotnes prioritātes ir Āzija, neaizmirst Eiropu, īpaši Austrumeiropu - Poliju, Ungāriju."

Piesaucot Kontinentālo hokeja līgu un tās ietekmi uz Eiropas hokeju, Renē Fāzels uzsvēra, ka tā noteikti labvēlīgi ietekmē hokeja līmeni, taču kritizēja līgas finansiālos aspektus. "KHL ir spēcīgākā līga Eiropā, par to nav šaubu, un mazām valstīm kā Latvijai, arī Baltkrievijai un Kazahstānai ir ļoti izdevīgi spēlēt tik augstā līmenī. Jums nav iespēju izveidot sešas spēcīgas komandas vietējā līmenī, tāpēc Rīgas "Dinamo" spēlēšana KHL ir liela priekšrocība," saka IIHF prezidents. "Jautājums ir par naudu - KHL ir ļoti dārga, tai ir jāatrod veids, kā samazināt izdevumus, arī spēlētāju algas ir pārāk augstas. Ekonomika Krievijā tagad slīd uz leju un tas var nākt par labu. Jo līgas kvalitāti jau nenosaka tas, cik lielas algas ir hokejistiem - tu vari maksāt vairāk kā NHL, bet tas automātiski nenozīmē, ka spēlē labāk kā NHL. Tā ir nepareiza pieeja. Turklāt Krievija ir kā putekļusūcējs, kas savāc visus labākos Eiropas spēlētājus un vietējie čempionāti ar to nevar sacensties. Pat Šveices čempionāts, kas ir spēcīgs, nevar atļauties maksāt tādas algas, kādas ir Krievijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!