Foto: F64

Latvijas hokeja izlases aizsargs Ralfs Freibergs turpina cīnīties par savu attaisnošanu dopinga lietošanas skandālā, viņš atmetis cerības ar hokeja palīdzību Ziemeļamerikā tikt pie izglītības un caur Amerikas Hokeja līgu (AHL) noskaņojies izsisties līdz Nacionālajai hokeja līgai (NHL). Savās pozitīvajās dopinga analīzēs viņš joprojām vaino nesakārtoto Krievijas antidopinga sistēmu un laboratoriju, sportists izteicies sarunā ar laikrakstu "Diena".

Pēc šīgada Soču olimpiskajām spēlēm Freibergs tika apsūdzēts dopinga lietošanā, taču Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) pirms maijā notikušā pasaules čempionāta viņam piesprieda pagaidu diskvalifikāciju, kas viņam liedza piedalīties šajā turnīrā un pašlaik neļauj spēlēt Eiropā. Jautājumā par precīzu diskvalifikācijas termiņu skaidrībai jābūt septembra vidū, bet par steroīdiem, kādus lietojis Freibergs, sportisti parasti saņem vismaz divu gadu diskvalifikāciju. IIHF piemērotie sodi gan nebūs spēkā Ziemeļamerikā.

Pēc šī pavērsiena 23 gadus vecajam aizsargam vairs nav atļauts spēlēt Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionātā, lai arī šādu nostāju viņš līdz galam neizprot. Augustā viņš noslēdza līgumu ar AHL komandu Sentdžonsas "IceCaps", kas ir NHL vienības Vinipegas "Jets" fārmklubs.

Freibergs skaidro, ka šī skandāla dēļ viņam ir anulēta mācību stipendija, tāpēc tagad par izglītības iegūšanu jādomā pašam. Pat ja dopinga lietā viņš tiks atzīts par nevainīgu, atgriešanās NCAA vairs nav iespējama, jo profesionālais līgums ar AHL komandu šādu iespēju liedz. "Uzvarēt es vairs neko nevaru, un man arī vairs nav ko zaudēt. Cīnīšos par taisnību."

"Manuprāt, ja es šo lietu uzvaru, visi Sočos pieķertie sportisti tiek atzīti par nevainīgiem. Tas neizklausās īsti ticami - viņi varbūt pateiks, ka kaut kur ir kļūdījušies, bet neamnestēs jau visus Sočos pieķertos," situācijas šķietamo bezcerību skaidro Freibergs, kurš uzsver, ka nekad nav šaubījies par sava organisma atjaunošanās procesā lietotajiem preparātiem. "Par aizliegto vielu lietošanas laiku viedokļi arī atšķiras. Vieni saka, ka es esmu kaut ko lietojis vasarā, otri - ka Olimpiādē. Interesanti, ka, pēc krievu domām, šī viela manā organismā neesot no iepriekšējās vasaras. Tādā gadījumā rodas jautājums, kāpēc trijās citās laboratorijās man bija negatīvas analīzes. Trijās demokrātiskās valstīs man bija negatīvas analīzes, bet šaubīgajā Krievijā - pozitīvas."

"Latvijā ir organizācija, kas uzskata par savu pienākumu mani iegāzt, lai parādītu, cik viņi labi strādā. No sporta dzīves vadošajiem darbiniekiem šajā laikā neesmu saņēmis nevienu telefona zvanu, kurā būtu izteikta vēlēšanas man palīdzēt. Tāpēc tagad es vairs nebrīnos, ka pavasaros ir gadījumi, ka spēlētāji atsakās spēlēt Latvijas izlasē," skarbs ir aizsargs.

Lai pabeigtu skolu, Freibergam nepieciešami aptuveni 40 000 dolāru (30 450 eiro). Iespējas tikt pie šādiem līdzekļiem viņam nav, taču viņš cer mācības turpināt neklātienē. Arī spēlēšana AHL lielus iztikas līdzekļus nedos, tāpēc pašlaik hokejists noskaņojies cīņai par NHL sliekšņa sasniegšanu.

"Visticamāk, es sezonu iesākšu Austrumkrasta hokeja līgā (ECHL). Augstākajā līmenī jau ir ļoti liela konkurence uz vietām sastāvā," pauž Freibergs. "Sākotnēji aģents gan izteicās, ka varbūt derētu noslēgt līgumu ar ECHL klubu, jo pēc tam tad būtu iespēja nokļūt jebkurā AHL komandā. Tomēr es izvēlējos stabilitāti - vismaz vienas sistēmas komandā man AHL pavērsies iespēja spēlēt. ECHL nav līga, kurā es gribētu spēlēt. Mans mērķis ir šosezon nokļūt AHL."

Hokejists paudis, ka cīnīties par savu vietu Ziemeļamerikas hokejā būs gatavs tik ilgi, kamēr jutīs, ka tāda iespēja pastāv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!