Foto: F64

Latvijas hokeja valstsvienības galvenais treneris Bobs Hārtlijs uzsācis savu otro sezonu pie izlases stūres un turpina meklēt jaunos talantus, kas aizstāvētu Latvijas izlases krāsas ja ne nākamajā, tad tālākajos pasaules čempionātos. Tāpēc šīs sezonas pirmajā pārbaudes turnīrā Francijā atkal vairāk darba būs nevis pieredzējušajiem veterāniem, bet tieši jaunajiem spēlētājiem.

Sarunā ar portālu "Delfi" Hārtlijs atkārtoti atgādināja, ka iespēja spēlēt izlasē ir ikvienam hokejistam, kurš ir gatavs smagi strādāt un pieņemt jauno komandas identitāti, tāpēc gaidāmajā "Euro Ice Hochey Challenge" (EIHC) turnīrā Francijā spēlēs ne tikai Latvijas klubu pārstāvji, bet arī sezonu neveiksmīgi iesākušās Rīgas "Dinamo" hokejisti, savukārt vairākiem pieredzējušajiem spēlētājiem, kuri varbūt arī būtu pieejami, būs ļauts atpūsties. Līdz izbraukšanai uz Franciju izlase aizvadīs īsu treniņnometni, kura būs pietiekami nopietna, lai celtu komandas līmeni, sola treneris.

"Sasaukt labākos šoreiz nebija mūsu galvenais mērķis, uzrunājām tikai dažus pieredzējušos spēlētājus," saka Hārtlijs. "Daudzi spēlē KHL, kur ir daudz pārlidojumu, kas ir fiziski ļoti grūti un nogurdinoši. Ja mēs tagad izmantotu savus veterānus Francijā, tad februārī atkal, Rīgas "Dinamo" gadu mijā vēl dodas uz Špenglera kausu – tā ir ļoti gara sezona, un mēs uzskatām, ka dažiem veterāniem labāk ir dot pārtraukumu un ļaut atveseļoties, ja ir noguruši vai savainoti. Tas mums dod iespēju pārbaudīt jaunos spēlētājus, kas ir ļoti svarīgi. Jaunajiem ir jādod noticēt, ka reiz viņi varēs pakāpties augstāk un spēlēt izlasē, pievienoties mums. Mums savukārt ir iespēja spēlēs pret Slovēniju, Franciju un Baltkrieviju paskatīties, ko viņi var. Tā kā mums šī ir "win-win" situācija."

"Spēlētāji ir jāsagatavo pēc iespējas labāk, jādod vadlīnijas. Pagājušogad sākām izveidot savu spēles stilu, savu identitāti, kultūru, un tagad ikvienam, kas pievienojas komandai, ir jāpielāgojas šīm prasībām, jo nu mēs esam viena komanda, ģimene. Man nepatīk egoisti, man patīk komandas spēlētāji," uzsver treneris. "Ceru, ka mums neko daudz nevajadzēs darīt citādi kā pagājušosezon, un šobrīd mums ir laba pieredzējušo spēlētāju bāze, kas atgriežas izlasē. Līdz pēdējam brīdim, līdz ieraugi komandu, kas ir tavā rīcībā tu nezini, ko konkrēti darīsi. Pasaules čempionāts tomēr notiek hokeja sezonas beigās, ir savainojumi un traumas, un tu nevaru zināt, kurš beigu beigās spēlēs, vienmēr ir šī neskaidrība. Gribam izmēģināt arī vairākus jaunos spēlētājus, tā kā vajadzētu būt ļoti vērtīgai treniņnometnei. Centīsimies izvedot iespējami labāko komandu."

Hārtlija pārliecība ir, ka ikvienam kandidātam, ko uzaicina uz izlasi, ir iespēja kādreiz kļūt par pamatsastāva spēlētāju, jo jaunie hokejisti vēl var progresēt, augt un mainīties. "Kāds no viņiem valstsvienības pamatsastāvā ienāks pēc gada, kāds pēc diviem vai trim, mēs to nezinām," saka treneris. "Palaidīsim puišus uz ledus un skatīsimies."

"Es nekad nenosaucu konkrētus vārdus, jo tas var ļoti spēcīgi ietekmēt jaunos spēlētājus," uz lūgumu nosaukt, viņaprāt, labākos jaunos hokejistus, atbild Hārtlijs. "Viņiem ir jānobriest, daudz jāstrādā. Šodien es nosaukšu trīs, manuprāt, labākos, bet februārī viņi tādi vairs nebūs. Jaunajiem ir jāiegūst iespēja augt, trenēties, iet uz svaru zāli, tā tu iegūsti kārtīgi strādājošu jauno spēlētāju. Kopš sāku strādāt par treneri, pieturos pie politikas, ka nekad medijos nenosaucu nevienu uzvārdu. Tas nebūtu godīgi, jo jaunieši mainās, viens progresē, cits paliek uz vietas. Tu kādu nosauc, un viņš ir ļoti laimīgs, otrs sabēdājas, ka netiek pieminēts, un domā, ka treneris viņam netic. Tā nav! Cenšos būt godīgs pret visiem."

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubs Rīgas "Dinamo" šo sezonu uzsāka ļoti vāji, taču izlases kandidātos uz Francijas turnīru ir iekļauti deviņi dinamieši. Vai tas nozīmē, ka Bobs Hārtlijs viņiem uzticas? "Jā, sezonas sākums viņiem bija grūts, bet beidzamajās spēlēs komanda rāda daudz labāku sniegumu, bija trīs labas spēles izbraukumā, saka kanādiešu treneris. "Sezonas laikā daudz kas var notikt, un "Dinamo" sezona ir ļoti gara. Es zinu Rīgas "Dinamo" spēlētājus, zinu, ka Ģirts Ankipāns cenšas visu vērst uz labo pusi. Cerams, ka viņi atgūsies un sezonas beigas būs uz labas nots. Arī es vienmēr esmu gatavs palīdzēt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!