Otrdien vakarā Latvijas hokeja valstsvienība devās uz Somiju, kur trešdien pēdejā pārbaudes spēlē pirms sestdien startējošā pasaules čempionāta tiksies ar šīs valsts izlasi. Latvijas izlases galvenajam trenerim Leonīdam Beresņevam un viņa palīgiem Oļegam Znarokam un Harijam Vītoliņam pēc mača Somijas pilsētā Oulu, būs jāizlemj, kuri no spēlētājiem paliks lieki un kuri brauks uz pasaules čempionātu Austrijā. Uz Somiju aizbrauca 25 spēlētāji, no kuriem uz 23 turpinās ceļu uz čempionātu.
Uz Somiju Latvijas valstsvienība devās sekojošā sastāvā:

Vārtsargi: Artūrs Irbe (Blue Jackets, NHL), Edgars Masaļskis (Dukla, Čehija), Mārtiņš Raitums (Rīga-2000).

Aizsargi: Kārlis Skrastiņš, Rodrigo Laviņš, Guntis Galviņš (Rīga-2000), Oļegs Sorokins (Assat, Somija), Atvars Tribuncovs (Spartak, Krievija), Viktors Ignatjevs (Black Wings, Austrija), Agris Saviels (Hershey Bears, AHL), Igors Bondarevs (Torpedo, Krievija).

Uzbrucēji: Aigars Cipruss (Spartak, Krievija), Grigorijs Panteļejevs, Aleksandrs Semjonovs (abi - Arborg, Zviedrija), Aleksandrs Ņiživijs (Bjorkloven, Zviedrija), Leonīds Tambijevs (Chur, Šveice), Aleksandrs Macijevskis (Odense, Dānija), Jānis Sprukts, Ģirts Ankipāns, Mārtiņš Cipulis, Miķelis Rēdlihs (visi - Rīga-2000), Māris Ziediņš (Grrrowl, ECHL), Juris Štāls (Checkers, ECHL), Herberts Vasiļjevs (Ice Tigers, Vācija), Aleksejs Širokovs (Amur, Krievija).

Salīdzinājumā ar pārbaudes spēlēm Vācijā, kuras notika pagājušonedēļ, komandas sastāvā ir notikušas neizbēgamas izmaiņas - tiem hokejistiem, kuri pēc treneru domām ir vājāki par saviem konkurentiem cīņā par vietu sastāvā, tiek veltīti pateicības un atvadu vārdi. Vismaz līdz nākamajai reizei, kad komanda sanāks kopā. No komandas ir atbrīvoti vārtsargs Dmitrijs Žabotinskis, aizsargi Aleksandrs Jerofejevs, Vents Feldmanis un Oskars Bārtulis, uzbrucēji Armands Bērziņš un Juris Ozols. Žabotinskis šoreiz zaudēja konkurenci ar citiem vārtsargiem - Irbi, Masaļski un Raitumu, Jerofejeva un Feldmaņa atskaitīšana arī bija prognozējama, bet gados jaunam un talantīgajam Bārtulim būtu nesalīdzināmi lielākas izredzes tikt sastāvā, ja viņš laikus ierastos izlases nometnē.

"Šim puisim ir labas izredzes kļūt par pamatsastāva balsti jau tuvākajā nākotnē," Bārtuli vērtēja Beresņevs.

Uzbrucēji Bērziņš un Ozols bija sastāvā olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Rīgā, taču šoreiz sastāvā netika.

Lielākas galvassāpes Leonīdam Beresņevam patreiz sagādā uzbrucēja Aleksandra Ņiživija veselība - viņš savainoja kāju pirmajā pārbaudes mačā pret Vāciju un nepiedalījās nedz otrajā mačā pret šīs valsts izlasi, nedz mačā Rīgā pret Kanādu, bet treniņos strādāja atvieglotā režīmā. Latvijas izlases ārsts Jānis Kvēps Ņiživija veselības stāvokli vērtē kā "apmierinošu", taču skaidrība par Zviedrijas "Bjorkloven" uzbrucēja līdzdalību pasaules čempionātā tiks ieviesta pēc mača pret Somiju. Viegls savainojums ir arī aizsargam Rodrigo Laviņam, taču tas neapdraud viņa izredzes aizbraukt uz Insbruku.

Otrdien notikušajā Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valdes sēdē Leonīds Beresņevs atskaitījās valdes locekļiem par padarīto darbu, uzsverot, ka ir bijis ļoti vērtīgi aizvadīt pārbaudes mačus ar spēcīgiem sāncenšiem - Slovākiju, Vāciju un Kanādu. Beresņevs klāstīja arī, ka kandidātu loks ir bijis pietiekami plašs un izvēlēties sastāvu nebija viegli. Galvenais treneris izteica pateicību LHF amatvīriem par kvalitatīvi organizēto sagatavošanās posmu, piebilstot, ka komanda ir nodrošināta ar visu nepieciešamo.

"Atliek tikai labi nospēlēt," piebilda Beresņevs.

Uzsklausot Leonīda Beresņeva atskaiti, LHF valde izvirzīja Latvijas izlasei uzdevumu katrā pasaules čempionāta spēlē cīnīties par uzvaru un iekļūt otrajā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!