Foto: Reuters/Scanpix

Pēc mazrezultatīvā Arizonas "Coyotes" uzbrucēja Džona Skota iebalsošanas Nacionālās hokeja līgas (NHL) Visu zvaigžņu spēles Klusā okeāna divīzijas komandas kapteiņa lomā līga nākotnē mazinās līdzjutēju ietekmi šī mača spēlētāju izvēlē.

Skots, kurš pārsvarā laukumā pilda "policista" funkcijas, šosezon 11 spēlēs veicis vienu rezultatīvu piespēli.

"Līga izlems, vai līdzjutēju balsojumam būs tikai daļēja ietekme, izvēloties spēlētājus šim mačam, vai arī NHL vadība piedāvās hokejistu sarakstu, par kuriem fani varēs atdot savas balsis," līgas pārstāvji atklājuši portāla "Yahoo Sports" žurnālistiem. "Domāju, nākotnē neatkārtosies šāda līdzjutēju balsošana par spēlētājiem, kā tas notika šogad."

Kā zināms, šosezon NHL Visu zvaigžņu spēle kļuvusi par četru divīziju komandu turnīru, kurā tiks izspēlēts "trīs pret trīs" spēlētāju formāts. Katru komandu pārstāvēs 11 hokejisti - seši uzbrucēji, trīs aizsargi un divi vārtsargi. Viens spēlētājs katrā divīzijā tika izvēlēts pēc līdzjutēju balsojuma, kas ieņems komandas kapteiņa lomu.

Par Atlantijas divīzijas spēlētāju iebalsots leģendārais čehs Jaromirs Jāgrs no Floridas "Panthers", kurš gan līdzjutējiem lūdza par viņu nebalsot. Centrālajā divīzijā līdzjutēji izraudzījušies Patriku Keinu no Čikāgas "Blackhawks", bet Metropoles divīzijas komandā tika iebalsots Vašingtonas "Capitals" krievu uzbrucējs Aleksandrs Ovečkins.

Portāla "Yahoo Sports" žurnālisti min, ka līga nespēs pilnībā atteikties no līdzjutēju balsojuma, tā viena iemesla dēļ, ka fanu viedoklis ir viens no svarīgākajiem elementiem Visu zvaigžņu spēles rīkošanā.

Mazrezultatīvais Skots nebūtu iebalsots par savas divīzijas kapteini, ja līga būtu piedāvājusi noteiktu skaitu hokejistu no katras komandas, par kuriem varētu atdot savas balsis. Tāpat secināts, ka Skota iebalsošana parādījusi to, ka nemaz tik daudz līdzjutēju nepiedalījās fanu lēmumu izteikšanā, ja jau tika pieļauta šāda hokejista uzvara.

Arī NHL Visu zvaigžņu spēles formāta izmaiņas bieži vien jauc līdzjutējiem galvas, liekot tiem balsot par lietu, ko paši nesaprot, pauž mediju pārstāvji. Pirms tam līdzjutēji izvēlējās Austrumu un Rietumu konferenču komandu starta sastāvu, kas kopā veidoja 12 spēlētājus. Pērn fani varēja izvēlēties tikai sešus hokejistus, kuri noteikti piedalīsies Visu zvaigžņu spēlē, taču šogad viņu izvēle ir vēl vairāk samazināta - nu fani varēja nosaukt tikai četrus spēlētājus, kas nodrošinātu savu vietu šajā duelī.

Žurnālisti uzskata, ka līdzjutēji mazāk iesaistās balsojumā, jo līga viņus mazāk arī iesaista tajā. Mazais iesaistīto fanu skaits savukārt tikai palielina iespēju, ka rezultāti nebūs reprezentatīvi un tos būs vieglāk ietekmēt.

Kā zināms, pērn Visu zvaigžņu spēles līdzjutēju balsojumā pārliecinoši uzvarēja Bufalo "Sabres" komandu pārstāvošais latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons. Tomēr dienu pēc šī gada balsojuma sākšanās Girgensons savā tvitera kontā latviski aicināja līdzjutējus par viņu nebalsot, jo "šādas lietas ir jānopelna".

Jaunajā formātā katra spēle ilgs vien 20 minūtes, taču tajā sacentīsies nevis divas komandas, bet četras NHL divīziju vienības, kā arī ierasto piecu spēlētāju vietā katrā komandā laukumā atradīsies trīs hokejisti. Pēc nospēlētām desmit minūtēm komandas mainīsies laukuma pusēm.

Turnīra pusfinālā Atlantijas divīzija spēkosies ar Metropoles divīzijas komandu, bet Centrālā divīzija cīnīsies ar vienību no Klusā okeāna divīzijas. Neizšķirta gadījumā tiks veikta pēcspēles metienu sērija.

31. janvārī Nešvilā paredzētās Visu zvaigžņu finālspēles čempionu komandai tiks piešķirta naudas balva - viens miljons ASV dolāru.

Pirms tam kāds no Latvijas hokejistiem NHL Visu zvaigžņu spēlē piedalījies 2003. gadā - toreiz tas bija Sandis Ozoliņš. Viņš savas karjeras laikā Visu zvaigžņu spēlē piedalījās septiņas reizes, bet Artūrs Irbe tika pie divām dalības reizēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!