Ar sensacionālu uzvaru Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa turnīru trešdien uzsāka Rīgas "Dinamo", kas viesos ar 2:0 (1:0, 0:0, 1:0) pieveica Rietumu konferences spēcīgāko klubu Sanktpēterburgas SKA.

"Dinamo" tā bija pirmā uzvara Gagarina kausā KHL divu sezonu ilgajā vēsturē. Pagājušajā sezonā Gagarina kausa pirmajā kārtā Rīgas klubs ar 0-3 zaudēja Maskavas "Dinamo".

"Dinamo" vārtus mačā sargāja Edgars Masaļskis, kurš atvairīja visus 27 pretinieku metienus un aizvadīja trešo "sauso" spēli sezonā. 67 sekundes pirms pirmā perioda beigām "Dinamo" vadībā izvirzīja Miķelis Rēdlihs, bet mača izskaņā ripu tukšos SKA vārtos raidīja Martins Karija.

Miķelis Rēdlihs tika atzīts arī par labāko "Dinamo" rindās šajā mačā, bet SKA sastāvā par labāko atzina Alekseju Jašinu.

Visa mača gaitā Rīgas komandas spēlētāji ievēroja spēles disciplīnu, rūpīgi darbojoties aizsardzībā un apturot SKA uzbrukumus jau to iesākumā. "Dinamo" izdevās apturēt SKA uzbrukuma līderus un neļaut "nomētāt" Masaļski, ko pirms mača prognozēja daudzu speciālisti.

Spēli abas komandas iesāka diezgan piesardzīgi, tomēr jau trešajā minūtē "Dinamo" bija iespēja spēlēt skaitliskajā vairākumā, taču tas netika realizēts. Turpinājumā aktīvi uzbruka SKA hokejisti, tomēr rīdzinieku vārtos stabili darbojās Edgars Masaļskis. Mača desmitajā minūtē "Dinamo" nonāca skaitliskajā mazākumā, tomēr tas tika izturēts un spēle turpinājās ar abpusēji atklātu hokeju.

Pirmās trešdaļas beigu daļā vairāk uzbruka SKA komanda, tomēr vārtus guva "Dinamo". Nepilnu minūti pirms trešdaļas beigām, kad abās vienībās bija pa četriem spēlētājiem, rīdzinieki izveidoja ātru pretuzbrukumu un Miķelis Rēdlihs ar spēcīgu un precīzu metienu vārtu augšējā stūrī atklāja šī mača rezultātu.

Otrās trešdaļas sākumā bīstamu metienu pa SKA vārtiem izpildīja KHL regulārā čempionāta labākais vārtus guvējs Marsels Hosa, tomēr mājinieku vārtsargs Roberts Ešs to atvairīja. Turpinājumā SKA uzbrucējs Antons Buts izslidoja viens pats pret Masaļski, taču šajā duelī pārāks bija "Dinamo" vārtsargs.

Otrās trešdaļas beigu daļā biežāk uzbruka SKA komanda, tomēr nopietnu draudu viesu vārtiem nebija. Trešdaļas pēdējā minūtē nelielu uzbrukuma vilni mājinieku aizsardzības zonā izveidoja "Dinamo", tomēr mača rezultāts palika nemainīgs.

Trešā trešdaļa iesākās ar vairākiem bīstamiem SKA komandas uzbrukumiem, tomēr visus pretinieku metienus pārliecinoši tvēra Masaļskis. Rīgas "Dinamo" hokejisti spēlēja ļoti disciplinēti un bez rupjām kļūdām, tāpēc SKA vienībai bija apgrūtinātas iespējas izveidot bīstamus momentus un reālas vārtu gūšanas iespējas.

Mača 52.minūtē pēc Maika Iguldena noraidījuma "Dinamo" nācās spēlēt skaitliskajā mazākumā un SKA komanda vairākumā spēlēja ļoti aktīvi, izdarot daudz metienus pa Masaļska sargātajiem vārtiem, tomēr neviens no tiem mērķi nesasniedza. Spēles 58.minūtē SKA aizsargs Džoels Kvjatkovskis apmalē iegrūda Kristapu Sotnieku, atstājot mājiniekus mazākumā, tomēr laukuma saimnieki arī šādā situācijā diezgan aktīvi uzbruka un centās atspēlēties. 25 sekundes pirms mača pamatlaika beigām SKA savu vārtsargu nomainīja pret sesto laukuma spēlētāju un 15 sekundes pirms spēles beigu signāla Karija ripu raidīja jau tukšos vārtos.

Sērijā līdz trīs uzvarām tagad "Dinamo" ir vadībā ar 1-0 un ieguvusi sava laukuma priekšrocības sērijā. Otrais mačs notiks ceturtdien turpat Sanktpēterburgā, trešā un vajadzības gadījumā ceturtā spēle sestdien un svētdien risināsies Rīgā, bet piektais mačs nepieciešamības gadījumā notiks 16.martā Sanktpēterburgā.

Uz abām spēlēm Sanktpēterburgā "Dinamo" komanda devusies 23 spēlētāju sastāvā. Komandai palīdzēs Vankūveras olimpiskajās spēlēs pleca traumu guvušais Guntis Galviņš, bet izbraukumā nav paņemti uzbrucēji Tailers Arnasons, Andris Džeriņš, Ronalds Cinks un traumētais Roberts Bukarts.

SKA regulārās sezonas 56 spēlēs tika pie 122 punktiem, uzvarot Rietumu konferencē, bet "Dinamo" komanda ar 84 punktiem ierindojās konferences astotajā pozīcijā.

Abas komandas šosezon savā starpā tikušās četras reizes un trijās uzvarēja SKA vienība. Sākotnēji "Dinamo" savā laukumā zaudēja ar 0:2, tad uzvarēja ar 4:1, un tieši šo maču daudzi nosauca par lūzuma punktu pēc neveiksmīgā sezonas sākuma. Savukārt pēdējās divās spēlēs Latvijas klubs izbraukumā atkal zaudēja - trešajā mačā SKA komanda bija pārāka ar 2:3, bet ceturtajā spēlē piedzīvota neveiksme ar 1:8.

Pēdējā spēlē piedzīvotais zaudējums Rīgas "Dinamo" komandai bija lielākais kopš tā piedalās KHL čempionātā. Iepriekš divas reizes ar identisku rezultātu 1:7 viesos tika zaudēts Maskavas "Dinamo". Tāpat Latvijas vienība ir cietusi neveiksmes arī ar 0:7, 0:6 un divas reizes ar 1:6.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!