Foto: LETA

Latvijas hokeja izlases vārtsargs Elvis Merzļikins ir viena no šāgada pasaules čempionāta zvaigznēm - labāki statistikas rādītāji par 22 gadus veco debitantu ir tikai turnīra vadošajiem vārtu vīriem: čeham Dominikam Furham, kanādietim Kemam Tadbotam, dānim Sebatsjanam Dāmam un krievam Sergejam Bobrovskim.

Pateicoties Elvja teicamajam snieguma, Latvija arī nākamgad spēlēs pasaules čempionāta elites grupā, bet pats sportists izbauda turnīra atmosfēru un iespēju sacensties ar pasaules labākajiem hokeja vārtsargiem, no kuriem daudzi ir viņa elki.

"Man ļoti patīk Bobrovskis," Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) mājas lapā citēts Merzļikins. "Ja es šovasar došos uz Kolambusas "Blue Jackets" treniņnometni, ceru, ka man izdosies ar viņu kopā patrenēties. Spēlēt pret viņu bija īpaši, jo viņš ir mans elks. Redzēju, kur varu uzlabot savu spēli, kur man ir jābūt ātrākam."

"Bobrovskis ir ļoti labs vārtsargs, man patīk arī Henriks Lundkvists, Kerijs Praiss, Holtbijs aizvadīja ļoti labu sezonu. Es vēl joprojām mācos un priecājos, ka šobrīd varu vērot darbībā tik daudz vārtsargu," piebilst Merzļikins, tiesības uz kuru NHL pieder Kolambusas klubam.

Šajā pasaules čempionātā "HC Lugano" latviešu vārtsargs piedalījies četrās no sešām spēlēm un pa viņa sargātajiem vārtiem izdarīti kopumā 137 metieni, no kuriem atvairīti 127 jeb 92,7%, ielaistas vārtos 2,43 ripas. Turnīru Merzļikins un Latvijas izlase iesāka ar iespaidīgo spēli pret Zviedriju, kurā skandināviem tikai pagarinājumā izdevās pārspēt Elvi un gūt uzvaras vārtus. Merzļikins šai mačā atvairīja 42 metienus.

"Zviedri laikam bija mums visgrūtākais pretinieks, bet tas man palīdzēja," turnīra sākumu komentē Elvis. "Sākumā biju nedaudz uztraucies, bet tagad jau jūtos daudz labāk, kad tveru metienus. Domāju, lielākā daļa vārtsargu jums teiks to pašu, ir vieglāk iejusties spēlē, kad pa taviem vārtiem izdarīti 40 vai 50 metieni."

"Visgrūtākā laikam bija spēle pret Kazahstānu," atzīst Merzļikins. "Tā bija patiešām sīksta spēle, abas komandas uz ledus cīnījās un nebija daudz momentu pie vārtiem."

Par nākotni, ko potenciāli viņam varētu nest Šveices vicečempiona tituls un iespaidīgais sniegums pasaules čempionātā, Elvis runā izvairīgi. "Mans aģents ir saņēmis piedāvājumus," viņš atklāj. "Tas būtu mans sapnis - spēlēt NHL, un es darīšu visu, lai tas notiktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!