Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels IIHF gadskārtējā kongresā, kas šogad notiek Helsinkos, izteicās, ka nerīkojot 2014.gada pasaules čempionātu Baltkrievijā, nepamatoti tiktu sodītu šīs valsts hokeja līdzjutēji.

Atgādinām, ka jau ilgāku laiku Baltkrievijai vēlas atņemt tiesības rīkot pasaules čempionātu, ja valsts neatbrīvos visus politiski ieslodzītos, kuri apsūdzēti par nekārtībām Minskā 2010.gada decembrī pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām.

Martā Eiropas Parlaments aicināja IIHF atņemt Baltkrievijai tiesības uz čempionāta rīkošanu, kamēr "valstī valdošais režīms sāks ievērot cilvēktiesības".

"Kamēr politikā bieži notiek konfrontācijas un šķelšanās, sportam vajadzētu panākt izlīgumu un jaunu robežu atvēršanu. Sports vēsturē ir sasniedzis daudz to, ko politikai nav izdevies panākt," savā runā, kas citēta IIHF oficiālajā mājaslapā, teica Fāzels. "1970-os gados galda tenisa mači atsaldēja attiecības starp ASV un Ķīnu. Regbijs ir izdarījis daudz vairāk, nekā jebkura politiska darbība, lai samierinātu Dienvidāfrikas cilvēkus."

"Mūsu sporta veidā mēs zaudētu, iespējams, lieliskāko hokeja spēļu sēriju, kāda jebkad spēlēta – 1972.gada cīņas starp Kanādas un PSRS izlasēm. Šīs divas valsts vēlējās sacensties uz ledus, nevis vadīties pēc ideoloģiskajām atšķirībām," turpināja IIHF prezidents.

"Es ticu, ka, rīkojot čempionātu Baltkrievijā, mēs palīdzētu atrisināt šos saspīlējumus. Savukārt nedodoties uz turieni, mēs sodītu nepareizos cilvēkus – Baltkrievijas hokeja fanus, citu valstu fanus un sportistus," uzsvēra Fāzels. "Sportam nevajadzētu tikt izmantotam politiskos jautājumos. Tamdēļ mums ir politiķi. Sacensību boikots ir pret sporta pamata ideju."

Atgādinām, ka 1972. gada septembrī PSRS izlase un Kanāda aizvadīja astoņus mačus (katrā valstī pa četrām spēlēm), un šīs sērijas tiek uzskatītas par vienu no galvenajiem notikumiem hokeja vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!