Foto: F64
Latvijas hokeja izlasei nav iemesla būt neapmierinātai ar tiesāšanas līmeni šīgada pasaules čempionātā, lai arī lielāks subjektivitātes faktors ir jūtams, uzskata valstsvienības treneris Artis Ābols.

Šā gada pasaules čempionātā Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF), kā allaž, cītīgi seko spēļu laikā notiekošajam un spēlētāju veiktajiem pārkāpumiem. Nereti vēlāk tiek piešķirtas diskvalifikācijas par tiesnešu fiksētajiem pārkāpumiem un sodiem, kuri palikuši ārpus soģu redzesloka.

Latvijas izlases piekto turnīra spēli sestdien pret Norvēģiju, kad tika piedzīvots zaudējums ar 0:3, diskvalifikācijas dēļ izlaida aizsargs Oskars Bārtulis, bet Ābols šo soda mēru uztvēra ar izpratni.

Tiesa, gan pats Bārtulis, gan Ābols izcēla, ka tagad hokeja mačus pārrauga divi galvenie tiesneši, kam teorētiski vajadzētu mazināt IIHF iejaukšanos.

"Ar diviem tiesnešiem teorētiski visam uz laukuma vajadzētu tikt pamanītam, taču līdz ar to vairojas arī subjektivitātes faktors," izcēla Ābols. "Tiesa, mums nav iemesla sūdzēties par tiesnešu darbu čempionātā."

"Ja ļoti grib, vienmēr var atrast, par ko pēc mača piešķirt diskvalifikāciju. Tāpat bieži tiek ignorētas tīri fizioloģiskas parādības, kad spēlētāju soda par sitienu ar nūju, lai arī anatomiski teju nav iespējams konkrētā situācijā nūju turēt citādi," piebilda Ābols.

Pasaules čempionāts līdz 20.maijam risināsies Zviedrijā un Somijā. Latvijas izlase spēlē Stokholmā vienā grupā ar Čehiju, Zviedriju, Vāciju, Itāliju, Krieviju, Dāniju un Norvēģiju.

Sākot ar šo gadu, pasaules čempionāta augstākajā divīzijā visas 16 komandas, ņemot vērā Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) rangu, izkārtotas divās apakšgrupās, pa astoņām vienībām katrā. Tādējādi katrai valstsvienībai būs garantētas vismaz septiņas spēles.

Pēc viena apļa turnīra katras apakšgrupas četras spēcīgākās komandas savas grupas ietvaros aizvadīs ceturtdaļfināla cīņas, bet komandas, kas savā grupā paliks astotajā vietā, automātiski izkritīs uz pasaules čempionāta pirmo divīziju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!