Foto: F64

Krievijas hokeja izlasei Čehijā gaidāmā pasaules čempionāta pirmais mačs pret Norvēģiju nebūs viegls, jo grūti sākt turnīru pret rangā vājāku komandu, Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) mājaslapā citēts Latvijas speciālists un viens no Krievijas valstsvienības treneriem Harijs Vītoliņš.

"Pirmajās cīņās grūti atrast īsto spēles ritmu. Mums jāuztver pirmie pretinieki nopietni, lai arī viņi nav tie sīvākie konkurenti," atzina Vītoliņš, kurš kopā ar citu Latvijas speciālistu Oļegu Znaroku trenē Krievijas valstsvienību. "Viss atkarīgs no tā, kā būsim noskaņojušies un sagatavojušies spēlei."

Krievija pirmo maču aizvadīs jau piektdien, kad cīnīsies pret Norvēģijas izlasi. Svētdien tā spēlēs pret Slovēniju, bet turpinājumā aizvadīs cīņas pret ASV, Dāniju, Baltkrieviju, Slovākiju un Somiju.

Norvēģijas izlasē spēlēs arī Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Sanktpēterburgas SKA uzbrucējs Patriks Tūresens, kurš ir bijušais komandas biedrs vairākiem Krievijas valstsvienības spēlētājiem. Šosezon Tūresens kopā ar pārējiem SKA hokejistiem pirmo reizi kluba vēsturē izcīnīja Gagarina kausu. Par vienu no KHL čempioniem tika kronēts arī pagājušā gada pasaules čempionāta Minskā rezultatīvākais spēlētājs Viktors Tihonovs.

"Tūresens noskaņojies uzvarēt. Pēc Gagarina kausa iegūšanas norvēģis norādīja, ka viņš mūs "medīs" pirmajā spēlē," pauda Tihonovs. "Lai uzvarētu maču pret Norvēģijas komandu, mums jābūt vēl vairāk noskaņotiem uz panākumu nekā viņam."

Pērn pasaules čempionātā Tihonovs guva astoņus vārtus un veica astoņas rezultatīvas piespēles, kļūstot par rezultatīvāko turnīra spēlētāju.

"Daudzas no precīzajām ripām bija metieni tukšos vārtus. Nevarētu teikt, ka tas bija mans personīgais ieguldījums," skaidroja Tihonovs, norādot, ka kopumā Krievija Minskā aizvadīja labu pasaules čempionātu. "Tagad viss jāsāk no sākuma. Pret katru komandu jāspēlē tā, it kā tas būtu mūsu pēdējais mačs."

Šosezon Tihonovs SKA rindās regulārajā sezonā 49 spēļu laikā raidīja astoņus precīzus metienus un veica 16 rezultatīvas piespēles, bet izslēgšana turnīra 15 mačos guva vienus vārtus un veica vienu rezultatīvu piespēli.

"Nevar pateikt simtprocentīgi, kurā pozīcijā es spēlēšu - centrā vai malā, taču iepriekš treneriem jau teicu, ka man ērti spēlēt abās pozīcijās," pauda Tihonovs. "Kur noliks, tur spēlēšu."

"Pēdējās pārbaudes cīņās it kā atradu savu spēli, arī vārtu gūšanas momenti un pārliecība savos spēkos sāka parādīties," skaidroja pašlaik 26 gadus vecais hokejists, cerot šādu pašu sniegumu parādīt arī pasaules čempionātā. "Beidzot esmu sevi atradis!"

Krievijas izlase gaida atbildi arī no Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Detroitas "Red Wings" krievu uzbrucēja Pāvela Dacjuka.

Kā zināms, Austrumu konferences ceturtdaļfināla izšķirošajā - septītajā - spēlē "Red Wings" ar 0:2 izbraukumā piekāpās Tampabejas "Lightning" komandai, sērijā līdz četriem panākumiem zaudējot ar 3-4. Tādējādi Detroitas komanda nekvalificējās nākamajai Stenlija kausa izslēgšanas kārtai.

Tiesa, Dacjuka aģents Gērijs Grīnstins pauda, ka pats ir neziņā, vai Krievijas spēlētājs dosies uz pasaules čempionātu Prāgā.

"Neesmu runājis ar Dacjuku par piedalīšanos pasaules čempionātā. Pirms tam viņa vienīgais mērķis bija palīdzēt savam klubam iekļūt nākamajā Stenlija kausa kārtā," aģents citēts "Sports.ru" mājaslapā. "Tagad šo lēmumu hokejists pieņems vienpersoniski."

"Dacjuks vienmēr braucis uz Krievijas izlasi ar prieku, sniedzot lielu pienesumu komandas darbā un izpildījumā," minēja Grīnstins.

Pērn Krievija kļuva par pasaules čempioniem, uzvarot visās desmit spēlēs. Tas bija Krievijas izlases piektais pasaules čempionu tituls pēc PSRS sabrukuma. Divas reizes krievi kļuva par turnīra vicečempioniem, bet divreiz izcīnīja bronzas godalgas.

Iepriekšējā reizē pasaules čempionāts Čehijā norisinājās 2004.gadā. Tad Krievija palika vien 10.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!