Foto: AP/Scanpix
Norvēģijas barjerskrējējs Karstens Varholms Londonas olimpiskajā stadionā pēc finiša 400 m barjerskrējienā nespēja noticēt tam, ko redzēja uz rezultātu tablo – viņš kļuvis par pasaules čempionu.

21 gadus vecais Varholms, kurš mēnesi pirms pasaules čempionāta bija uzvarējis U23 pasaules meistarsacīkstēs, pārsteidza ar spēcīgu startu un gudri veiktu distanci, līdz pat finiša līnijai saglabājot vadību un iegūstot savai valstij pirmo zelta medaļu šajā čempionātā un pirmo pēc 30 gadu pārtraukuma skriešanas disciplīnās. Viņa rezultāts – 48,35 sekundes.

"Paldies, Londona!" pēc finiša kliedza jaunais norvēģu sprinteris, kurš kļuva par visu laiku jaunāko pasaules čempionu šajā distancē.

Sudraba medaļu ieguva Rio olimpisko spēļu bronzas medaļnieks, Turcijas skrējējs Jasmani Kopello (48,49 sek.), bet bronzu - Rio olimpiskais čempions, amerikānis Kerons Klements (48,52 sek.).

Negaidīts iznākums bija arī 400 m skrējienā sievietēm – uzvaru izcīnīja amerikāniete Filisa Frānsisa, lai gan pirms starta galvenā cīņa tika paredzēta starp Rio olimpiādes čempioni, bahamieti Šoniju Milleri-Uibo un sezonas līderi Elisonu Fēliksu.

Millere-Uibo aizvadīja spēcīgu distances sākuma daļu, taču neilgi pirms finišā ievērojami samazināja ātrumu, gandrīz apstājoties, un viņai garām paskrēja trīs konkurentes - Frānsisa, Fēliksa un Bahreinas pusaudze Salva Eida Nasera, kuras savā starpā sadalīja čempionāta medaļas šajā disciplīnā. Millere-Uibo palika ceturtā.

Frānsisai, kuras rezultāts bija 49,92 sekundes, šī bija pirmā individuālā distancē iegūtā zelta medaļa pasaules čempionātā, kā arī karjeras labākais rezultāts. Naseras rezultāts – 50,06 sekundes – atnesa viņai sudraba medaļu un jaunu nacionālo rekordu, bet Fēliksa atkārtoja leģendārās Merlinas Otijas sasniegumu, izcīnot savu 14. medaļu septiņos pasaules čempionātos.

Lodes grūšanas sektorā sievietēm uzvaru izcīnīja sezonas līdere, ķīniete Lidzjao Gona, kura lodi raidīja 19,94 m tālu un kļuva par pirmo Ķīnas vieglatlēti 26 gadu laikā, kas atnesusi savai valstij zelta medaļu šajā vieglatlētikas disciplīnā.

"Es nedaudz uztraucot par sevi, jo pirms diviem gadiem cīnījos par zeltu, bet pēc Rio olimpiskajām spēlēm pamainīju dažas nianses," pēc finiša atzina laimīgā ķīniete. "Šogad piedalījos vairāk sacensībās, lai būtu gatava pasaules čempionātam."

Ungāriete Anita Martona līdz pat pēdējam metienam nebija medaļu pretendentu pulkā, bet 19,49 m tālu aizlidojusī lode pacēla viņu uz sudraba pozīciju, kamēr bronzu saņēma olimpiskā čempione, amerikāniete Mišele Kārtere (19,14 m).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!