Foto: AFP/Scanpix
Par dopinga noteikumu pārkāpšanu diskvalificēti pieci krievu soļotāji, olimpiskie un pasaules čempioni un vicečempioni, informē Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA).

Sportistu diskvalifikācija pamatota ar anormāliem hematoloģiskā profila rādītājiem Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) bioloģisko pasu programmas ietvaros.

Mūža diskvalifikācija piespriesta 29 gadus vecajam soļotājam Vladimiram Kanaikinam (attēlā pa kreisi), kuram tiks arī atņemta 2011.gadā izcīnītā pasaules čempionāta sudraba medaļa. Šis sportists 2008. gadā jau saņēma diskvalifikāciju.

Astoņu gadu diskvalifikācija piespriesta 2008. gada Pekinas olimpisko spēļu čempionam, soļotājam Valērijam Borčinam (attēlā pa labi), kurš gan jau 2013.gadā paziņoja par aiziešanu no sporta. Anulēti tiks rezultāti, ko sportists uzrādījis laikā no 2009. gada 14. jūlija līdz 15. septembrim, no 2011.gada 16. jūnija līdz 27. septembrim un no 2012.gada 11. aprīļa līdz 3. septembrim. Šajā laikā sportists izcīnījis divas pasaules čempionāta zelta medaļas, no kurām Borčinam tagad būs jāšķiras.

Trīs gadu un divu mēnešu diskvalifikācija piespriesta olimpiskajai čempionei soļošanā Olgai Kaņiskinai, Londonas olimpisko spēļu uzvarētājam Sergejam Kirdjapkinam un pasaules čempionam Sergejam Bakuļinam. Kaņiskinai tiks atņemtas divas zelta medaļas, kas tika izcīnītas 2009. un 2011.gada pasaules čempionātā, savukārt Kirdjapkinam būs jāatdod 2009. gada čempionāta zelta medaļa, kā arī viņam tiks anulēta uzvara 2012. gada Pasaules kausā. Bakuļinam tiks atņemta zelta medaļa, ko viņš izcīnīja pasaules čempionātā Tegu.

Jāpiezīmē, ka arī Olga Kaņiskina 2013. gadā paziņoja par sporta karjeras beigām. Šobrīd viņa strādā par treneri, bet pēc jaunākās informācijas par dopinga lietošanu no amata atlaista.

Galīgo lēmumu par medaļu atņemšanu lems Starptautiskā Olimpiskā komiteja attiecībā uz olimpisko spēļu godalgām un IAAF attiecībā uz pasaules meistarsacīkšu medaļām, norāda RUSADA vadība.

Izdevums "Sport Ekspress" norāda, ka visi šie sportisti ir trenera Viktora Čegina audzēkņi Saranskas olimpiskās sagatavošanas centrā. Kopš 1999. gada diskvalificēti jau 20 sportisti, kas trenējušies šā trenera vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!