Foto: AP/Scanpix
Turcijas skrējējai Asli Čakirai Alptekinai par veiktiem dopinga pārkāpumiem atņemta 2012.gada Londonas olimpisko spēļu zelta medaļa 1500 metru skrējienā un piemērota astoņu gadu diskvalifikācija, vēsta Starptautiskā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS).

Pašlaik 29 gadus vecā sportiste 2013.gada maijā saņēma pagaidu diskvalifikāciju pēc anomāliju atklāšanas viņas bioloģiskajā pasē, bet gada izskaņā viņai aizliegums startēt sacensībās tika atcelts. Turcijas Vieglatlētikas federācijas pieņemto lēmumu apstrīdēja Starptautiskā Vieglatlētikas savienība (IAAF), vēršoties CAS, kas tagad nolēmusi anulēt sportistes rezultātus kopš 2010.gada 29.jūlija un piespriest viņai astoņu gadu diskvalifikāciju.

Tas nozīmē, ka Alptekinai būs jāatdod 2012.gada Londonas olimpisko spēļu zelta medaļa 1500 metros, kā arī Eiropas meistarsacīkšu zelts, ko viņa šajā distancē arī izcīnīja pirms trim gadiem.

Iepriekš Alptekina uz diviem gadiem no sacensībām bija atstādināta jau 2004.gadā, tāpēc viņai varēja draudēt pat mūža diskvalifikācija. Sportistei šobrīd piespriestais sods beigsies 2021.gada 9.janvārī.

Alptekina Londonas olimpiskajās spēlēs triumfēja ļoti negaidīti, savu personisko rekordu 2012.gadā uzlabojot par vairāk nekā piecām sekundēm un apsteidzot tautieti Gamzi Bulutu, kura nu tagad tiks pie zelta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!