Foto: Publicitātes attēli
Svētku brīvdienās, 2.un 3. maijā, Valmierā notika Latvijas čempionāts spēka trīscīņā ar ekipējumu. Šoreiz sacensības pulcēja 85 sportistus, no kuriem vairāki sportisti laboja Latvijas rekordus.

Latvijas čempionāts Valmierā bija visnotaļ emociju "raibs", sākot ar sasprindzinājumu sportistu sejas vaibstos mirkli pirms sacensību starta līdz pat prieka saucieniem un asarām, saņemot tiesnešu vērtējumu.

Ikviens sportists zina, ka tiesneša vērtējuma monitorā trīs sarkanās gaismas nozīmē, ka piegājiens nav bijis veiksmīgs. Turpretim, trīs baltās gaismas apzīmē viennozīmīgu ieskaitītu piegājienu. Saņemot šādu vērtējumu, nereti zālē izskanēja skatītāju un citu komandu aplausi. Valmieras 5.vidusskolas sporta zāli piepildīja apsveikuma saucieni, kad sportistiem izdevās pacelt gan iespaidīgus svarus, gan arī pārspēt Latvijas rekordus.

Latvijas čempionātā spēka trīscīņā ar ekipējumu Latvijas rekordus laboja vairāki sportisti. Kādam pat prieks par rekordu ilga vien dažas minūtes līdz cits sportists sasniedza labāku rezultātu un pārspēja rekordu. Sieviešu konkurencē jaunus rekordus uzstādīja Valmieras "Spēka Pasaule" sportiste Austra Kārkle un Madonas SCK sportiste Ieviņa Liģere.

Jauniešu grupā Austras treniņu biedrs Edgars Jurkāns arī pārspēja vairākus rekordus. Starp junioriem jauni rekordi padevās Valmieras "Spēka Pasaule" un "Vikings PL" sportistiem Artūram Karjavčenko un Artjomam Agadžanjanam.

Rekordi krita arī senioru vecuma grupās. Guntis Apse un Andris Pružinskis no Valmieras "Spēka Pasaule" laboja rekordus starp senioriem (40+gadi). Rekordus laboja Jēkabpils sporta centra seniori (50+ gadi) Aleksandrs Miglāns, Vasīlijs Drobovs un Aldis Kampāns. Senioru grupā (60+ gadi) jaunu rekordu uzstādīja Aleksandrs Smelovs no Jelgavas kluba "Apolons".

Latvijas IPF rekordi pieejami šeit (izcelts zilā krāsā).

Sacensību dalībnieki izcīnīja godalgotas medaļas katrā svara kategorijā, taču liels gods ir izcīnīt absolūti labākā sportista titulu grupā. Absolūti labākos nosaka Vilksa punkti, ņemot vērā sportista personīgo svaru un paceltos kilogramus.

Sieviešu konkurencē par absolūti spēcīgāko dalībnieci kļuva Ieviņa Liģere (svarā līdz 84 kg) no komandas "Madonas SCK" kopsummā trīs kustībās (pietupienos, svaru stieņa spiešanā guļus un vilkmē no zemes) paceļot 437,5 kg. Otro vietu izcīnīja Iveta Arbidāne (līdz 63 kg) no Tukuma ar paceltajiem 300 kg, bet trešā spēcīgākā bija Zane Krūmiņa (līdz 57 kg) no Valmieras smagatlētikas kluba "Spēka Pasaule" ar paceltajiem 265 kg.

Komandu cīņā sieviešu grupā uzvarēja Valmieras sporta klubs "Spēka Pasaule".

Starp jauniešiem līdz 18 gadu vecumam absolūti labākais sportists bija Valmieras "Spēka Pasaule" atlēts Edgars Jurkāns (līdz 59 kg), kurš kopsummā pacēla 467,5 kg. Oskars Gailītis (līdz 66 kg) no Viesītes sporta kluba izcīnīja otro vietu absolūtajā vērtējumā ar rezultātu kopsummā 442,5 kg. Trešais labākais bija Vladislavs Groms (līdz 83 kg) no Rēzeknes, kurš trīs kustībās pacēla 512,5 kg. Jauniešu grupā spēcīgākā bija Rēzeknes komanda, kura uz mājām pārveda kausu.

Junioru vecuma grupā līdz 23 gadu vecumam Ivars Mauriņš (līdz 66 kg) no Valmieras kluba "Spēka Pasaule" ar rezultātu kopsummā 527,5 kg izcīnīja pirmo vietu. Artūrs Karjavčenko (līdz 120 kg) arī no kluba "Spēka Pasaule" sacensībās kopā pacēla 725 kg, taču ierindojās otrajā vietā. Māris Krievelis (līdz 83 kg) no komandas "Rembate" palika trešajā vietā ar rezultātu 577,5 kg. Valmieras klubs "Spēka Pasaule" izcīnīja pirmo vietu komandu cīņā.

Vīru jeb open grupā par absolūti spēcīgāko kļuva Jānis Anšmits (virs 120 kg) no kluba "Spēka Pasaule" ar paceltajiem 875 kg. Artūrs Paiķis (līdz 105 kg) no F1 fitnesa kluba trīs kustībās pacēla 770 kg un ierindojās otrajā vietā. Trešais labākais bija Mārtiņš Šarpņicks (līdz 83 kg) no kluba "Spēka Pasaule" ar rezultātu 680 kg. Valmieras kluba "Spēka Pasaule" sportistu rezultāti ļāva izcīnīt kausu arī vīru grupā.

Senioru vecuma grupā virs 40 gadiem Guntis Apse un Andris Pružinskis no mājinieku komandas "Spēka Pasaule" ierindojās starp absolūti spēcīgākajiem atlētiem. Pirmo vietu izcīnīja Guntis Apse (līdz 74 kg) ar rezultātu 575 kg. Otrs spēcīgākais bija Andris Pružinskis (līdz 105 kg), kurš startēja smagākā svara kategorijā un ar paceltajiem 666 kg ierindojās otrajā vietā. Trešais spēcīgākais bija Jēkabpils sporta centra sportists Nikolajs Kaminskis (līdz 93 kg) ar rezultātu 597,5 kg.

Seniori no Jēkabpils sporta centra kļuva par spēcīgākajiem sportistiem vecuma grupā virs 50 gadiem. Aleksandrs Miglāns (līdz 93 kg) sacensībās pacēla 690 kg un izcīnīja pirmo vietu. Vasīlijs Drobovs (līdz 105 kg) kļuva par otro spēcīgāko ar rezultātu 650 kg. Aldim Kampānam (līdz 120 kg) čempionātā paceltie 592,5 kg ļāva ierindoties trešajā vietā.

Starp senioriem virs 60 gadiem Jurijs Arbūzovs (līdz 93 kg) no Valmieras "Spēka Pasaule" izcīnīja pirmo vietu absolūtajā vērtējumā, paceļot 510 kg. Otrs labākais sportists pēc Vilksa punktiem bija Jelgavas kluba "Apolons" sportists Aleksandrs Smelovs (līdz 120 kg) ar rezultātu 517,5 kg. Ēriks Dumārovs (līdz 66 kg) no komandas "Gulbenes K.S.P." Valmierā trīs kustībās pacēla 290 kg un izcīnīja trešo vietu. Jēkabpils sporta centra atlēti savai pilsētai izcīnīja komandu kausu senioru vecuma grupā virs 50 gadiem.

Nākamās Latvijas mēroga sacensības, kurās varēs labot rekordus, būs Latvijas čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus uz reižu skaitu, pazīstams arī kā Lido Kauss. Sacensības notiks jau 30.maijā Rīgā, Krasta ielā 76 LIDO atpūtas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!