Foto: F64
Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvi tāllēkšanā un sprinta disciplīnās ir nesamērīgi augsti, uzskata viens no labākajiem Latvijas tāllēcējiem Jānis Leitis.

Kaut vieglatlēts pārsvarā specializējas tāllēkšanā, 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs Leitis startēja 400 metru skrējienā, finišējot pēc 46,41 sekundes, kas deva 35.vietu starp 47 skrējējiem, kuri tika pie ieskaites. Tā paša gada rudenī viņš sāka studijas Nebraskas Universitātē, kur jau iepriekš mācījās viņa ilggadējā draudzene, Latvijas tāllēcēja un trīssoļlēcēja Māra Grīva.

Tā kā Leitis jau bija ieguvis bakalaura grādu Rīgas Stradiņa universitātē, Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) sacensībās viņš drīkstēja piedalīties tikai vienu sezonu.

"Kopš Londonas dzīvoju ASV, kur ieguvu maģistra izglītību, kas tad bija lielākā prioritāte. Savukārt tagad gatavojos Riodežaneiro Olimpiādei un viss ir pakārtots tai,"izteicās sportists. "Beidzot esmu ticis atpakaļ pie trenera, sāku ieiet formā, un var arī strādāt pie tehnikas. Pērn man bija smaga trauma, izlaidu visu sezonu un tikai janvārī sāku nopietni kustēties. Arī šobrīd vēl mazliet jūtu kāju."

Pagājušajā nedēļā Leitis piedalījās vieglatlētikas sacensībās "Rīgas kausi", kurās ar 7,60 metriem guva trešo vietu.

"Pirms starta domāju, vai vispār startēšu, jo bija vēl cita mikrotrauma. Nodomāju - ja salēkšu 7,60, būšu priecīgs, tomēr pēc sacensībām biju dusmīgs, jo rezultāti bija blīvi un 12 centimetri tālāk dotu pirmo vietu," Leitis pauda un precizēja, ka šoreiz tas bija finansiāls jautājums, jo augstāka vieta dotu lielāku prēmiju. "Tomēr kopumā esmu apmierināts - viss lēnām iet uz augšu, un ceru, ka jūlija beigās jau būšu labā formā."

Vēl Londonas olimpisko spēļu laikā Leitis bija Latvijas labākais tāllēcējs, bet pēdējos gados par viņu tālāk lēcis Elvijs Misāns, pietuvojoties astoņu metru atzīmei.

"Kādreiz es biju priekšā, tagad Misāns un par mani visi aizmirsuši. Man ir prieks, ka nav stresa un varu klusiņām trenēties - no manis neviens neko negaida. Šī brīža situācija mani ļoti apmierina," Leitis izteicās un piebilda, ka ir gatavs klusām gatavoties augstam rezultātam.

Latvijas rekords tāllēkšanā kopš 1983.gada pieder Jurim Tonem un ir 8,07 metri, bet Riodežaneiro olimpiskais normatīvs ir 8,15 metri.

"Normatīvi sprinteriem un lēcējiem ir nesamērīgi augsti. Citi normatīvi, manuprāt, ir daudz vieglāki. Šos lēkšanu normatīvus var izpildīt vien 15-20 cilvēki, bet 100 metru sprintu Eiropā 10,16 sekundēs var izskriet vien aptuveni pieci cilvēki," pauda Leitis. "Nezinu, kāpēc tieši sprintam un lēkšanai ir šādi augsti normatīvi, bet neko darīt, jācīnās."

"Vieglatlētika nav tas, ar ko uzturēt ģimeni, tāpēc šobrīd mans vienīgais dzinulis ir Riodežaneiro," uzsvēra Leitis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!