Foto: EPA/LETA

Leģendārais ASV riteņbraucējs Lenss Ārmstrongs ir gatavs atsākt cīņu par savas nevainības pierādīšanu apvainojumos dopinga lietošanā, kā labad bijušais sportists neizslēdz iespēju veikt melu detektora testu, apgalvo viņa advokāts.

Pēc tam, kad 40 gadus vecais Ārmstrongs atzina, ka viņam apnicis cīnīties pret izvirzītajām apsūdzībām dopinga lietošanā, ASV Antidopinga aģentūra (USADA) viņam piešķīra atpakaļejošu mūža diskvalifikāciju no 1998.gada 1.augusta un anulēja visus sasniegtos rezultātus. Līdz ar to amerikānim oficiāli atņemtas visas septiņas uzvaras prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" kopvērtējumā, kurās viņš triumfēja laika posmā no 1999. līdz 2005.gadam.

Tagad bijušais sportists plāno vismaz daļēji atsākt cīņu par savas nevainības pierādīšanu. Viņa advokāts Tims Hermans uzsvēris, ka Ārmstrongs ir gatavs veikt melu detektora testu, ja vien to izdarīs arī visi 26 liecinieki, kuri liecinājuši par amerikāņa vainu.

Veikt testu Ārmstrongam ieteicis pats Hermans, kurš gan savos izteikumos par šādu soli ietur distanci un par to stāsta izteiktā varbūtības formā.
"Lielākajai daļai Ārmstronga līdzjutēju nav svarīgi, vai viņš patiešām lietoja aizliegtos preparātus. Arī viņš pats dzīvo tālāk, bet Ārmstronga vārds tīrāks par to, kāds tas ir šodien, vairs nekļūs," izteicies Hermans.

Kā ziņots, ASV Antidopinga aģentūra (USADA) savā atskaitē par augustā Ārmstrongam piemēroto mūža diskvalifikāciju pagājušajā nedēļā uzsvēra, ka viņš piedalījās lielākajā dopinga konspirācijā sporta veida vēsturē.
No 26 atskaitē minētajām personām, kuras liecinājušas par sliktu Ārmstrongam, 11 bija viņa bijušie komandas biedri, tomēr Hermans to neuzskata par pietiekamu pierādījumu apjomu.

"Daudziem no lieciniekiem bija stāstāmi krasi atšķirīgi stāsti, bet savas karjeras laikā Ārmstrongs dažādos līmeņos sadarbojies ar vairāk nekā 600 riteņbraukšanas cilvēkiem. No tiem 11 ir atzinušies, bet vairums par to nevēlas runāt vai visu noraida," uzsvēris Hermans, kurš uzskata, ka daudzi no sportistiem tik ilgi gaidījuši ar liecību publiskošanu, lai tiktu pie maksimāli mīkstināta soda par iesaistīšanos dopinga lietošanā un izplatīšanā.

Bez septiņiem tituliem "Tour de France" Ārmstrongs 1993.gadā kļuva par pasaules čempionu grupas braucienā, bet 2000.gadā Sidnejas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu individuālajā braucienā.

Ārmstrongs otro reizi savu karjeru noslēdza pagājušā gada februārī. Sākotnēji viņš no sporta aizgāja 2005.gadā, bet trīs gadus vēlāk negaidīti atgriezās, tomēr astoto reizi triumfēt "Tour de France" velobraucienā tā arī nespēja.

Jau vēstīts, ka neilgi pirms Ārmstronga otrās karjeras beigām sporta žurnāls "Sports Illustrated" nāca klajā ar informāciju, ka pagājušā gadsimta izskaņā Ārmstrongs lietojis analīzēs grūti identificējamu preparātu, kas uzlabo ķermeņa asinsriti, - "HemAssist".

Savukārt vēl pāris mēnešus vēlāk Tailers Hamiltons apgalvoja, ka redzējis, kā 1999.gadā viņa toreizējais komandas biedrs Ārmstrongs injicējis sev EPO jeb eritropoetīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!