Foto: EPA/LETA
Par daudzdienu velobrauciena "Vuelta Espana" kopvērtējuma uzvarētāju svētdien kļuva slavenais Spānijas riteņbraucējs Alverto Kontadors ("Saxo Bank"), kuram šīs bija pirmās sacīkstes pēc izciestās divu gadu diskvalifikācijas par dopinga lietošanu.

Savukārt Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis no Krievijas komandas "Katjuša" noslēgumā tika klasificēts 117.vietā, kļūstot par otro Latvijas riteņbraucēju, kurš vienas sezonas gaitā finišējis divos no trim lielākajiem velobraucieniem. Iepriekš to laikā, kad viņš vēl pārstāvēja Latviju, paveica Pēteris (Pjotrs) Ugrjumovs.

Šogad Smukulis veiksmīgi sasniedza arī "Giro d'Italia" finišu.

Velobrauciena pēdējā, 21.posmā, kurā tradicionāli sportisti par vietām vairs necīnās, uzvarēja vācietis Jons Degenkolbs ("Argos Oil-Shimano"), svinot savu piekto uzvaru "Vuelta Espana" šogad.

Vācietis 115 kilometrus garo distanci veica divās stundās 44 minūtēs un 57 sekundēs, finiša spurtā apsteidzot itāļus Eliu Viviāni ("Liquigas-Cannondale") un Danielu Benati ("Radioshack-Nissan").

Kontadors tikmēr finišēja 54.vietā grupā, kurai tika fiksēts ar uzvarētāju identisks laiks, bet Smukulis finišu šķērsoja augstajā 25.pozīcijā.

Kopvērtējumā Kontadors par minūti un 16 sekundēm apsteidza savu tautieti Alehandro Valverdi no "Movistar" komandas, bet minūti un 37 sekundes atpalika vēl viens spānis Hoakims Rodrigess ("Katjuša").

Savukārt Smukulis kopvērtējumā saglabāja 117.vietu, Kontadoram zaudējot divas stundas 58 minūtes un 30 sekundes.

Kontadoram par dopinga lietošanu tika atņemtas uzvaras 2010.gada "Tour de France" un 2011.gada "Giro d'Italia" velobraucienos. Līdz ar to tagad viņa kontā ir uzvaras 2007. un 2009.gada "Tour de France", 2008.gada "Giro d'Italia", kā arī 2008. un 2012.gada "Vuelta Espana" velobraucienos.

Jau ziņots, ka Smukulis nepiedalījās Londonas olimpiskajās spēlēs. Vienīgais Latvijas pārstāvis šosejas riteņbraukšanā Londonā bija Aleksejs Saramotins, kurš ieņēma 55.vietu grupas braucienā.

Pagājušajā gadā no Latvijas riteņbraucējiem "Vuelta Espana" sacensībās piedalījās Saramotins, kurš, cīnoties ar veselības problēmām, noslēguma kopvērtējumā ieņēma 166.vietu starp 167 sacensības beigušajiem sportistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!