Foto: Publicitātes foto

Piektdien ASV pilsētā Ričmondā notiekošajā pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā norisinājās grupas brauciena sacensības U-23 vecuma sportistiem, kurās par jauno čempionu kļuva 22 gadus vecais Francijas riteņbraucējs Kevins Ledanois. Vienīgais Latvijas pārstāvis Krists Neilands nepilnus piecus kilometrus pirms finiša, būdams lielās grupas priekšpusē, iekļuva kritienā, pēc kura finišēja 95. vietā.

Kā portālu "Delfi" informēja Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs Toms Markss, pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā lēnām tuvojas savai kulminācijai.

Jau aizvadītas komandu un individuālā brauciena sacensības, bet priekšā vēl grupas braucieni junioru, U23 un elites konkurenču grupu sportistiem. Līdz šim no Latvijas braucējiem visaugstāko vietu izcīnījis mūsu juniors Ēriks Toms Gavars. Dobelnieks individuālajā braucienā izcīnīja respektablo 11. vietu.

Piektdienas vakarā pēc Latvijas laika Ričmondā norisinājās U23 vīru konkurences grupas brauciens. 170 dalībnieku konkurencē, kas veica 162 kilometru garu distanci, bija arī Latvijas izlases sportists Krists Neilands.

Kuldīgā augušais sportists čempionātā jau aizvadījis vienu startu, kurā izcīnīja cienījamo 24. pozīciju individuālajā braucienā.

Jau pirms čempionāta Neilanda mērķis bija lielāko koncentrāciju veltīt grupas braucienam, kur augusta sākumā Eiropas čempionātā tika izcīnīta 15. vieta. Lai arī viņš bija vienīgais no mūsu valsts braucējiem šī vakara sacensībās, tomēr tas nemazināja Neilanda apņēmību cīnīties ar lielvalstu skaitlisko pārspēku.

Sportistiem kopumā bija jāveic 10 apļi. Viena apļa garums bija 16,2 kilometri. Katrā no tiem, sportisti veica divus bruģa posmu kāpumus, no kuriem pirmajā bija salīdzinoši garāks kāpums ar līkumiem, bet otrajā stāvs kāpums. Tāpat netrūka vairāki ceļa sašaurinājumi un asi pagriezieni, kur svarīgi bija nepazaudēt pozīciju.

Tieša bruģa kāpums, īpaši pēdējos apļos, radīja nopietnas grūtības lielai daļai riteņbraucēju un kļuva par vienu no izšķirošajām vietām cīņā par uzvaru.

Pirmajos apļos notika vairāki atraušanās mēģinājumi no lielās grupas. Tomēr dienas atrāvienā no sākuma aizbrauca Čīles sportists Hosē Luizs Rodrigess, itālietis Deivids Martinelli, kā arī Īrijas izlases braucējs Edijs Dunbers. Trijotnei turpinājumā pievienojās vēl divi braucēji. No peletona vispirms aizbēga Kazahstānas riteņbraucējs Oļegs Zemļakovs, bet līdz sestajā aplī kvartetam pievienojās Vācijas riteņbraucējs Maksimilians Šahmans, kurš izcīnīja sudraba medaļu individuālajā braucienā. Līderiem izdevās iegūt vairāk nekā divu minūšu pārsvaru pār peletonu, kurā atradās arī Neilands. Tuvojoties finišam, lielā grupa, kurā nemitīgi notika spraiga cīņa par pozīciju, sāka tuvoties atrāvienā esošajiem braucējiem.

Nopietns pavērsiens notika septītajā aplī, kad pirmajā bruģa sektorā vispirms no pārējiem bēgļiem atpalika īrs, bet mirkli vēlāk velosipēda tehniskas problēmas piedzīvoja itālietis Martinelii. Abus visai ātri panāca lielā grupa. Kurinot aktīvu tempu, peletons priekšpēdējā aplī tieši uz bruģa arī panāca līderu trio. Aiztraucoties pēdējā aplī nelielā vadībā atradās Dānijas Sorens Andersens, kamēr Krists turējās lielās grupas priekšpusē, esot 15. pozīcijā.

Drīz vien dānis tika panākts, pēc kā reizē ar nelielu lietu arī sākās izšķirošās taktiskās cīņas. Notika vairāki atraušanās mēģinājumi, tomēr peletons tos likvidēja. Pirms pirmā no diviem bruģa posmiem nelielu vadību ieguva Itālijas riteņbraucējs Davids Martinelli, tomēr kalna virsotnē viņu apsteidza lielisku ātrumu uzņēmušie francūži - Antonijs Turgis un Kevins Ledanois.

Diemžēl, esot peletona priekšpusē, kritienu piedzīvoja vienīgais latvietis. Krists Neilands īsi pirms bruģa 180 grādu pagriezienā uz mitrā asfalta iekļuva vairāku braucēju kritienā, pēc kā cieta arī "Rietumu - Delfin" komandas braucēja velosipēds. Cīņa par augstām vietām šogad ar to arī bija beigusies.

Ļoti aizraujoši izvērtās pēdējie kilometri. Vadībā vienatnē izrāvās francūzis Ledanois. 22 gadus vecais sportists pirmais arī sasniedza finiša taisni, tomēr par uzvaru viņš nevarēja justies pilnībā drošs līdz pat pēdējiem metriem, jo strauju izrāvienu veica Itālijas izlases sportists Simone Konsonni. Lai arī kā itālietis necentās, tomēr Francijas braucējs Ledanois, kurš nākamajā sezonā pārstāvēs "Fortuneo - Vital Concept" Pro kontinentālo komandu, spēja nosargāt pārsvaru, kļūstot par jauno čempionu. Konsonni otrā vieta, kamēr trešais palika vēl viens francūzis Antonijs Turgis, kurš komandas biedram zaudēja divas sekundes. Ceturtais tikmēr finišēja Itālijas sportists Džiannī Moskons.

Krists Neilands, pēc piedzīvotā kritiena un tehnisko problēmu novēršanas, finišēja 4 minūtes un 40 sekundes aiz uzvarētāja, tiekot ierindots 95. pozīcijā.

Sestdien uz starta izies divi Latvijas riteņbraucēji. Grupas braucienā sacentīsies mūsu juniors Ēriks Toms Gavars un elites sieviešu grupas pārstāve Lija Laizāne. Pasaules čempionāts noslēgsies svētdien, kad pēdējo medaļu komplektu sadalīs elites vīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!