Foto: Publicitātes foto
Piektdienas pēcpusdienā Spānijas pilsētā Ponferādā notiekošajā UCI Pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā norisinājās U23 vīru grupas brauciens, kurā uzvaru svinēja Norvēģijas izlases 22 gadus vecais riteņbraucējs Svens Ēriks Bistroms, bet vienīgais Latvijas pārstāvis Krists Neilands finišēja 73. vietā.

Pēc aizvadītā junioru meiteņu grupas brauciena, kur Latvijas pārstāve Endija Rutule finišēja 40. vietā, pēcpusdienā cīņā par pasaules čempiona titulu grupas braucienā devās U23 grupas vīri. Starp 163 dalībniekiem bija vienīgais Latvijas un arī Baltijas pārstāvis Krists Neilands. 20 gadus vecajam "Rietumu - Delfin" komandas riteņbraucējam šis bija otrais gads pasaules čempionātos kā U23 grupas braucējam. Pērn kuldīdznieks, būdams viens no jaunākajiem dalībniekiem, finišu nesasniedza. 

Tāpat kā visām pārējām grupām, arī U23 vīriem sacensības grupas braucienā norisinājās pa 18,2 kilometru garo apli, kas veda pa Ponferadas pilsētas ielām un tās apkārtnes kalnainajiem ceļiem. Apļa laikā jāpievar divi nopietni kāpumi, no kuriem pirmais bija četrus, bet otrais vairāk nekā divus kilometrus garš. Riteņbraucēji šo apli kopumā veica desmit reizes. Kopējā distance sastādīja 182 kilometrus.

Pirmajos apļos izveidojās dienas atrāviens, kurā iesaistījās Krievijas riteņbraucējs Romāns Kustadinčevs, austrietis Sebastians Šonbergers, kā arī alžīrietis Adils Barbarī. Trijotnei izdevās iegūt vairāk nekā divu minūšu lielu pārsvaru pār peletonu, kura priekšā jau no distances sākuma posma brauca vieni no galvenajiem favorītiem - austrālieši. Viņu līderis šajās sacensībās bija 20 gadus vecais Pro Tour vienības "Orica GreenEDGE" sportists Kalebs Evans, kurš pērn pasaules čempionātā grupas braucienā U23 debijas sezonā bija ceturtais (vienu vietu priekšā Tomam Skujiņam). 

Piektā apļa beigās no līderu trio atkrita Alžīrijas riteņbraucējs, kurš arī drīz vien izstājās no sacensībām. Tikmēr lielajā grupā atmosfēra kļuva ar vien nervozāka. Sekoja virkne atraušanās mēģinājumi un arī atstarpe no abiem tā brīža līderiem kļuva mazāka. No peletona aizbēgt izdevās vācietim Rubenam Zepuntkem un nīderlandietim Lennardam Hofštedem, kuri panāca krievu un austriešu sportistus. Tomēr jau nākamā apļa beigās lielā grupa strauji pietuvojās un sekoja nākamie atrāvieni. Mūsu sportists Krists Neilands tikmēr stabili turējās lielās grupas vidū. Priekšpēdējā aplī no visiem nelielā vadībā izrāvās francūzis Kevins Ledanois, kurš bija viena no pēdējām franču cerībām šajās sacīkstēs. Lai kā arī viņš necentās, tomēr 16 kilometrus pirms finiša šo sportistu noķēra peletons, kas jau tobrīd bija kļuvis krietni mazskaitlīgāks, tomēr tajā vēl brauca arī Neilands. 

Izšķirošie notikumi iesākās ar portugāļa Joahima Silvas uzbrukumu kāpuma sākuma daļā. Turpinājumā viņam pievienojās vēl vairāki riteņbraucēji, tostarp arī klolumbietis Fernando Rendons. Tieši šis Kolumbijas sportists drīz vien jau kļuva par līderi. Viņam uz papēžiem mina sekotāji, kuru vidū lielu artavu kolumbieša noķeršanā paveica austrālietis Roberts Povers. 

Izšķirošo izrāvienu nepilnus piecus kilometrus pirms finiša, kad trase jau veda kalnā lejup, veica norvēģis Svens Ēriks Bistroms. 22 gadus jaunais riteņbraucējs, kuram šogad vēl pie UCI kategoriju sacensību uzvarām nebija izdevies tikt, spēja nosargāt nelielo pārsvaru pār viņam sekojošo konkurentu grupu, kas centās darīt visu, lai uzvarētājs noskaidrotos finiša spurtā. Finiša taisnē Gata Smukuļa nākamais komandas biedrs jau varēja justies drošs par savu panākumu. Pateicoties lieliskajai taktikai, paša spējām un komandas biedru atbalstam, viņam izdevās kļūt par pasaules čempionu. Finiša spurtā par otro vietu ātrākais izrādījās viens no galvenajiem favorītiem Kalebs Evans. Viņš pēc finiša gan priecīgs par šādu iznākumu nebija, jo cerēja uz ko vairāk. Tikmēr lielisko Norvēģijas triumfu vēl patīkamāku padarīja Kristofers Skjerpings no pašmāju "Joker" kontinentālās vienības, kurš spēja izcīnīt bronzas medaļu. Jāpiebilst, ka piektajā vietā ierindojās vēl viens šīs Skandināvijas valsts pārstāvis Holsts Engers. Jaunā pasaules čempiona pārsvars pār sekotājiem bija septiņas sekundes.

Latvijas vienīgais pārstāvis Krists Neilands līdz pēdējam aplim turējās pamatgrupā, tomēr tad, kad kalnu posmos sekoja nemitīgi atrāvieni, kuldīdznieks atpalika no skaitliski krietni mazāk palikušā peletona. Finišu Latvijas U23 čempions individuālajā braucienā sasniedza pēc 4 stundām 38 minūtēm un 49 sekundēm, ierindojoties 73. vietā. No Bistroma "Rietumu - Delfin" komandas braucējs atpalika par 6 minūtēm un 10 sekundēm.

Jau rīt no rīta pasaules čempionāta medaļas grupas braucienā sadalīs juniori, starp kuriem arī trīs Latvijas pārstāvji - Valters Čakšs, Artūrs Beļēvičs un Aleksandrs Rubļevskis. Tikmēr pēcpusdienā sieviešu elites starts grupas braucienā paredzēts mūsu Danai Rožlapai un Lijai Laizānei. 

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā: U23 grupas brauciens: 182 km

1.Sven Erik Bystrom, Norvēģija, 04:32:39

2. Caleb Ewan, Austrālija, +00:00:07

3.Kristoffer Skjerping, Norvēģija, +00:00:07

4. Tiesj Benoot, Beļģija, +00:00:07

5. Holst Enger, Norvēģija, +00:00:07

6. Iuri Filosi, Itālija, +00:00:07

....

73. Krists Neilands, Latvija, +00:06:10

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!