Foto: Publicitātes foto
Otrdien Spānijas pilsētā Ponferadā norisinājās pasaules čempionāta šosejas riteņbraukšanā sacensības individuālajā braucienā sievietēm, kurās par uzvarētāju kļuva Vācijas sportiste Līsa Bernauere, kamēr Latvijas riteņbraucējas Lija Laizāne un Dana Rožlapa debijas reizē izcīnīja attiecīgi 26. un 35. vietu.

UCI Pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā jau aizvadītas pirmās divas sacensību dienas, kurās sadalīti četri medaļu komplekti. Otrdien cīņā par medaļām iesaistījās arī juniori un sieviešu elites braucējas individuālajā braucienā.

Latvijas sporta un riteņbraukšanas līdzjutēju uzmanība tika veltīta sieviešu elites grupas braucienam, kurā pirmo reizi pēdējo gadu laikā startēja uzreiz divas mūsu sportistes - Latvijas čempione Dana Rožlapa un sieviešu "Giro d Italia" debitējusī Lija Laizāne. Abām latvietēm šis gads ir bijis īpašs. Dana Rožlapa debitējusi virknē šosejas sacensību Beļģijā, kamēr Laizānei pavērās iespēja startēt UCI komandā "Vaino - Fondries", kas ļāva būt dalībnieču vidū vairākos prestižos velobraucienos. Lijai arī goda pjedestāls UCI kategorijas sacensību individuālajā braucienā. Pirms pasaules čempionāta mūsu dāmas favorīšu vidū nebija, tomēr bija apņēmības pilnas sasniegt savus labākos rezultātus. 

Kā pirmā no 49 sportistēm 30 kilometru garajā distancē devās tieši Lija Laizāne. Mūsu riteņbraucēja aizvadīja pietiekami stabilu braucienu. Pēc pirmās atzīmes - 12,23 kilometriem - Laizāne ieņēma 26. pozīciju. Tālākajos kilometros rīdziniece turpināja distanci veikt vienmērīgi. Otrajā atzīmē 27. rezultāts. Tikmēr finišā Lija Laizāne pasaules čempionāta debijā ieņēma 26. vietu. Viņas rezultāts distancē bija 42 minūtes un 23 sekundes. 

Otra mūsu sportiste Dana Rožlapa distancē devās nedaudz vēlāk. Pirmo kontrolatzīmi Talsos augušā riteņbraucēja sasniedza kā 32. Atlikušajā daļā, lai arī Dana turpināja turēt savu tempu, vēl augstāk pakāpties šoreiz neizdevās. Finišā mūsu atlētes rezultāts - 43 minūtes un 23 sekundes. Tas debijas reizē deva 35. vietu. 

Par pasaules čempioni kļuva kļuva vāciete Līsa Bernauere, kura distances laikā kāpināja savu tempu un no piektās vietas pēc pirmās atzīmes, spēja neklātienes cīņā apsteigt visas konkurentes un 26 gadu vecumā kļūt par pasaules čempioni individuālajā braucienā. Vācu sportistei šī gan bija jau otrā uzvara Ponferadā, jo svētdien tika gūts panākums arī komandu braucienā. Jaunās pasaules čempiones rezultāts distancē bija 38 minūtes un 48 sekundes. Lija Laizāne no viņas atpalika par 3 minūtēm un 34 sekundēm, kamēr Dana Rožlapa čempionei piekāpās par 4 minūtēm un 35 sekundēm. Pasaules vicečempiones titulu ieguva ukrainiete Anna Soloveja, kamēr bronza tika ASV riteņbraucējai Eleijnai Stīvnesai.

Lija Laizāne intervijā pēc finiša: "Cerēju, ka nobraukšu nedaudz labāk. Sākumā bija labs temps, labi apgriezieni, labs ātrums, bet atpakaļceļā sajutu vājumu un aizsita kājas. Tad arī pazuda ātrums, un bija arī ar problēmas beigu kalnā. Pēc tā atkal gāja labi, jo bija nobrauciens (smaida)." Jautāts, vai pirmajam starta numuram bija kāda ietekme? "Mazliet ilgāk pasēdēju uz krēsla, bija tādi iespaidi (smaida). Bet tā principā nekā vairāk. Vienīgi nebija, ko ķert, tomēr starp mums bija divas minūtes, un es nedomāju, ka tas ko īpaši ietekmēja."

Lija ierindojās augstāk nekā komandas biedrene Katarzina Sosna no Lietuvas. Abas parunāja pēc finiša, un arī lietuviete neko labāku nevarēja atbildēt. Gaidīja no sevis vairāk, labāku rezultātu.

Lija Laizāne par grupas braucienu: "Pašsajūta normāla, gatavošos uz grupas braucienu. Tur būs īsi kalni, un uz beigām man paliks grūtāk. Mēģināšu parādīt rezultātu un izdarīt visu, ko varu, Pasaules čempionātā galvenais ir turēties lielās grupas priekšā, jo nekad neko nevar zināt, kad būs kritieni."

Jau rīt pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā medaļu komplektu sadalīs elites vīri, kuriem priekšā individuālais brauciens. Dalībnieku vidū būs arī divi Latvijas izlases sportisti - Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins.

Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā: Individuālais brauciens elites dāmām:

1.Lisa Brennauer, Vācija, 38:48,16

2. Anna Solovey, Ukraina, +00:00:18,6

3. Evelyn Stevens, ASV, +00:00:21,2

4. Mieke Kroeger, Vācija, +00:00:38,2

5. Ann - Sofie Duyck, Beļģija, +00:00:45,3

6. Ann - Karol Canuel, Kanāda, +00:00:51,2

...

26. Lija Laizāne, Latvija, +00:03:34,9

35. Dana Rožlapa, Latvija, +00:04:35,8

Latvijas sportistu starti pasaules čempionātā:

24.09: 14:30, Elites vīri, individuālais brauciens, Gatis Smukulis, Aleksejs Saramotins

26.09: 10:00, Juniores, grupas brauciens, Endija Rutule

26.09: 14:00, U23 vīri, grupas brauciens, Krists Neilands

27.09, 10:00, Juniori, grupas brauciens, Artūrs Beļēvičs, Valters Čakšs, Aleksandrs Rubļevskis

27.09, 15:00, Elites dāmas, Lija Laizāne, Dana Rožlapa

28.09, 11:00, Elites vīri, grupas brauciens: Aleksejs Saramotins, Toms Skujiņš

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!