Foto: AFP/Scanpix
Kalifornijas tūres (UCI 2.HC) kopvērtējuma vadībā piektdienas vakarā izvirzījās Peters Sagans ("Tinkoff-Saxo"), bet latvietis Toms Skujiņš ("Hincapie Racing Team") atkāpies uz otro pozīciju, informē Latvijas Riteņbraukšanas federācija.

Sestdien tiks aizvadīts kalnu etaps, un tūre noslēgsies svētdien Losandželosā ar prognozējamu grupas sprintu.

Trīs etapus 23 gadus vecais carnikavietis Skujiņš ar Andža Flakša un visas "Hincapie Racing Team" komandas gādību pavadīja velobrauciena līdera krekliņā, un nu šo godu no latvieša pārņēmis titulētais Sagans. Riteņbraucēji sestajā etapā spēkojās līdzenā 10,6 kilometru braucienā ar atsevišķu startu.

Sākotnēji sacensību programmā bija iekļauts 24 kilometru brauciens augstkalnē, taču drošības nolūkos prognozētā sniega un lietus dēļ trase tika pārcelta zemāk jeb tuvāk okeānam Santaklaritā. No šādas notikumu maiņas ieguvējs noteikti bija Sagans, kurš ir spēcīgāks tieši īsajos individuālajos braucienos un savulaik uzvarējis "Tour de Suisse" un "Tour of Alberta" prologos, kuros veicami mazāk nekā desmit kilometri.

Skujiņš dienu uzsāka ar 18 sekunžu pārsvaru pār Saganu, un uz papīra slovāks bija favorīts ar labām iespējām kļūt par jauno tūres līderi, taču mūsu riteņbraucējam bija iespējas pacīnīties. Trase bija ļoti ātra, vējaina, ar taisniem sektoriem un vairākiem asiem pagriezieniem. Dalībnieki trasē devās apgrieztā secībā pēc kopvērtējumā ieņemtajām vietām. Tātad, Skujiņš startēja kā pēdējais, bet pirms viņa brauca Sagans.

Ilgāku laiku līdera godā pavadīja 2010. gada Nīderlandes čempions Joss van Emdens no "LottoNL-Jumbo" komandas. Pieminams, ka viņam nedaudz piepalīdzēja arī vējš, kas sacensību gaitā pieņēmās spēkā.

Tas gan nebija traucēklis Saganam, kurš aizvadīja ļoti spēcīgu braucienu un kā vienīgais no dalībniekiem pārsniedza 50km/h vidējo ātrumu. Viņš izstūma van Emdenu no līderpozīcijām, uzrādot par 15 sekundēm labāku rezultātu. Visa uzmanība tagad tika pievērsta pēdējam vīram trasē. Toms demonstrēja atzīstamu sniegumu, tomēr pēdējā kilometrā tapa skaidrs - tūrē būs jauns līdera krekliņa īpašnieks. Skujiņš noslēgumā ieņēma uzteicamo 34. vietu, bet Flaksis, braucot vieglā režīmā, ierindojās 80. pozīcijā 133 dalībnieku konkurencē.

"Sagans visus vienkārši pārsita pušu, un es tur neko nevarēju izmainīt. Koncentrējos pats savam braucienam un uzskatu, ka aizvadīju to diezgan labi, tāpēc esmu apmierināts un lūkojos rītdienas virzienā. Es biju plānojis uzvarēt pirmo etapu un astoņas dienas paturēt līdera kreklu, tādēļ esmu vīlies. Bet jā, nevarēju iedomāties, ka būšu dzeltenajā kreklā kaut vienu dienu, un tas patiesi bija lieliski," nedaudz jokojot pēc finiša teica Skujiņš.

Sestdien gaidāma tūres kulminācija ar karalisko septīto etapu, kur savu varēšanu demonstrēs kalnu speciālisti. 128,7 kilometru brauciens ar trīs milzu kāpumiem, un jādomā, kā tūres kopvērtējuma uzvarētājs tiks noskaidrots ievērojamajā Baldaja kāpuma (Mt.Baldy) virsotnē, kas ir etapa galamērķis un stiepjas teju divu kilometru augstumā virs jūras līmeņa. Šis kalns velobrauciena apritē atgriežas pēc trīs gadu pauzes. 2011. gadā uzvaru šeit guva Kriss Horners, bet 2012. gadā nepārspēts palika Roberts Gesinks, nodrošinot triumfu kopvērtējumā.

Saganam kopvērtējumā nu ir 28 sekunžu pārsvars pār otrajā vietā esošo Skujiņu, kurš ar 33 punktiem joprojām ir līderis labāko kalnu braucēju ieskaitē (32 punkti Danielam Osam), bet tālāk 45 sekunžu attālumā seko francūzis Žuljans Alafilipe ("Etixx-Quickstep"). Augstā ceturtā vieta Toma pērnā gada komandas biedram Hinkapija vienībā Džoijam Roskofam (BMC). Pieminētais Gesinks piekāpjas par nepilnu minūti, un turpat tuvumā ir citi labi kalnu braucēji, tāpēc ļoti maz ticams, ka slovākam ir izredzes saglabāt vadību. Tiesa, pats Sagans atzinis, ka ir gatavs cīnīties arī kalnos un nedomās par spēku taupīšanu pēdējai dienai.

TOUR OF CALIFORNIA 2015 SESTAIS ETAPS (10.6KM ITT)
1.Peter Sagan, Slovākija, Tinkoff-Saxo, 12:31
2. Jos van Emden, Nīderlande, Team LottoNL-Jumbo, +0:15
3. Julian Alaphilippe, Francija, Etixx-Quickstep, +0:19
4. Joey Rosskopf, ASV, BMC Racing Team, +0:20
5. Daniele Benatti, Itālija, Tinkoff-Saxo, +0:22
6. Tom Zirbel, ASV, Optum p/b Kelly Benefit Strategies, +0:26
...
34. Toms Skujiņš, Latvija, Hincapie Racing Team, +0:46
80. Andžs Flaksis, Latvija, Hincapie Racing Team, +1:16

KOPVĒRTĒJUMS
1. Peter Sagan, Slovākija, Tinkoff-Saxo, 22:15:23
2.Toms Skujiņš, Latvija, Hincapie Racing Team, +0:00:28
3. Julian Alaphilippe, Francija, Etixx-Quickstep, +0:00:45
4. Joey Rosskopf, ASV, BMC Racing Team, +0:00:49
5. Sergio Luis Henao, Kolumbija, Team Sky, +0:00:55
6. Jay Mccarthy, Austrālija, Tinkoff-Saxo, +0:00:56
7. Robert Gesink, Nīderlande, Team LottoNL-Jumbo, +0:00:56
...
60. Andžs Flaksis, Latvija, Hincapie Racing Team, +0:20:20

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!