Foto: AP/Scanpix
Naktī uz otrdienu pēc Latvijas laika Kanādas pilsētā Edmontonā noslēdzās UCI 2.1 kategorijas daudzdienu velobrauciens "Tour of Alberta". Noslēdzošajā posmā atrāvienā ļoti aktīvi sevi apliecināja Toms Skujiņš, kurš atgriezās peletonā vien trīs kilometrus pirms finiša. Tikmēr Andžs Flaksis sekmēja komandas biedra Robina Karpentera uzvaru kopvērtējumā, pats ieņemot 12. vietu. Toms Skujiņš velobrauciena kopvērtējumā bija 17. vietā.

"Tour of Alberta" daudzdienu velobrauciena noslēdzošais posms solīja lielu intrigu cīņā par kopvērtējumu. Līderis pirms pēdējā posma bija Andža Flakša komandas biedrs Robins Karpenters, kurš par 1 sekundi apsteidza Bauki Mollemu no "Trek Segafredo" vienības. Jau vēstījām par Andža Flakša izcīnīto otro vietu velobrauciena 4. posmā, kamēr Toms Skujiņš vairākos posmos izcēlies ar aktīvu sniegumu, iesaistoties atrāvienos.

Pēdējā posmā riteņbraucējus sagaidīja 124,1 kilometru gara distance, kas tika sadalīta 11 apļos. Pērn velobrauciena noslēdzošais posms dalībniekiem sagādāja vilšanos, jo sportisti vēsajos un lietainajos laika apstākļos novirzījās no maršruta. Šajā reizē distances laikā notika spraiga taktiskā cīņa starp "Trek Segafredo" un "Holowesko Citadel" braucējiem. Sākuma daļā atrāvienos iesaistījās abu komandu braucēji. Tāpat sākuma daļā sevi apliecināja mūsu Toms Skujiņš, kurš ieguva trešo vietu pirmajā starpfinišā. Lai arī kalna starpfinišos Toms šoreiz pie punktiem netika, tomēr, sākoties izšķirošajiem notikumiem, carnikavietis bija trīs braucēju līderu grupā. Aizbraucot pēdējā aplī, trijotnes pārsvars pār peletonu bija 15 sekundes.

Lielās grupas priekšā ļoti aktīvi bija "Trek Segafredo" un "Holowesko Citadel" braucēji, kuru uzdevums bija labākās pozīcijās finišā nogādāt savus līderus – Mollemu un Karpenteru. Pēc pēdējā apļa kāpuma, vadībā vairs palika divi sportisti – Skujiņš un spānis Francisko Mankebo. Abiem pakausī elpoja peletons, kas atradās arvien tuvāk. 7 kilometrus pirms finiša līderu duetam pievienojās vēl trīs riteņbraucēji, kas atrāvās no peletona. Viņu vidū bija arī Skujiņa komandas biedrs Lavsons Kradoks (Lawson Craddock).

Tieši latvietis Toms Skujiņš bija tas, kurš ilgāku laiku uzņēmās līderu grupas vadību, tomēr trīs kilometrus pirms finiša Tomu panāca peletons, kamēr komandas biedrs ar pārējiem trijiem atrāvienā esošajiem sportistiem turpināja atrasties pāris sekunžu vadībā. Tikai kilometru pirms finiša solo izrāvienu veica Mankebo. 40 gadus vecais spānis, kurš pārstāv "Skydive Dubai Pro cycling team" vienību nelielo pārsvaru nosargāja un izcīnīja skaistu uzvaru. Četras sekundes vēlāk sekoja lielā grupa, no kuras ātrākais bija Skujiņa komandas biedrs Kristofers Skjerpings, bet trešais bija "Axeon Hagens Berman" riteņbraucējs Kolins Džoiss, kurš uzvarēja sacensību pirmajā posmā. Andžs Flaksis, kurš paveica lielisku darbu komandas labā, finišēja 19. vietā, bet atrāvienā visus spēkus atdevušais Toms Skujiņš bija 29.

Kopvērtējumā skaistu un dramatisku uzvaru nosargāja Flakša komandas biedrs Robins Karpenters, kurš guva savu pirmo panākumu kādā no UCI kategorija daudzdienu velobraucieniem šajā gadā. Par nieka vienu sekundi no viņa atpalika Bauke Mollema, bet trešais kopvērtējumā bija "Rally Cycling" sportists Evans Huffmans, kuru no uzvarētāja šķīra 7 sekundes.

No Latvijas braucējiem Andžs Flaksis velobraucienu noslēdza 12. vietā. Andžs paveica ļoti lielu darba apjomu komandas labā, sekmējot uzvaru kopvērtējumā. Murjāņu sporta ģimnāzijas absolvents arī saņēma 10 UCI pasaules ranga punktus. Tikmēr Toms Skujiņš, kurš sacensībās izcēlās ar lielu aktivitāti, kopvērtējumā bija 17. vietā. Toms saņēma 3 UCI pasaules ranga punktus un bija sestais labākais kalnu karaļa vērtējumā.

Jau 9. septembrī Skujiņš turpat Kanādā aizvadīs pasaules tūres kalendārā iekļautās "Quebec" lielās balvas sacensības.

Tour of Alberta 5. posms: 124,1 km
1. Francisco Mancebo, Spānija, Skydive Dubai Pro cycling team, 02:46:01
2. Krostoffer Skjerping, Norvēģija, Cannondale – Drapac, +00:00:04
3. Coli Joyce, ASV, Axeon Hagens Berman, +00:00:04
4. Peter Disera, Kanāda, H&R Block Pro cycling, +00:00:04
5. John Murphy, ASV, UnitedHealthcare, +00:00:04
6. Kris Dahl, Kādāda, Silber Pro cycling, +00:00:04
...
19. Andžs Flaksis, Latvija, Holowesko Citadel, +00:00:04
29. Toms Skujiņš, Latvija, Cannondale – Drapac, +00:00:04

Tour of Alberta kopvērtējums:
1. Robin Carpenter, ASV, Holowesko Citadel,13:35:31
2. Bauke Mollema, Nīderlande, Trek Segafredo, +00:00:01
3. Evan Huffman, ASV, Rally Cycling, +00:00:07
4. Colin Joyce, ASV, Axeon Hagens Berman, +00:00:18
5. Alexander Cataford, Kanāda, Silber Pro cycling, +00:00:32
6. Daniel Eaton, ASV, United Healthcare, +00:00:35
...
12. Andžs Flaksis, Latvija, Holowesko Citadel, +00:02:22
17. Toms Skujiņš, Latvija, Cannondale – Drapac, +00:02:56

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!