Foto: F64
Naktī uz piektdienu Kanādā startēja 4. "Tour of Alberta" daudzdienu velobrauciens. 106,9 kilometru garajā distancē, kas tika sadalīta pa apļiem, uzvarēja "Axeon Hagens Berman" sportists Kolins Džoiss, bet otro un trešo vietu ieņēma Latvijas riteņbraucēju – Toma Skujiņa un Andža Flakša pārstāvēto komandu sportisti – Alekss Hovss un Robins Karpenters. Tikmēr mūsu sportistiem attiecīgi 45. un 62. pozīcija.

"Tour of Alberta" UCI 2.1 kategorijas daudzdienu sacensības ir viens no prestižākajiem vairāku dienu velobraucieniem Ziemeļamerikā. Šajā gadā dalībnieku vidū ir divu pasaules tūres komandu – "Trek Segafredo" un "Cannondale – Drapac Pro cycling" – sportisti. Tāpat arī vairākas pro kontinentālās un kontinentālās vienības. Latviju velobraucienā pārstāv divi riteņbraucēji – Toms Skujiņš ("Cannondale – Drapac Pro cycling") un arī Andžs Flaksis ("Holowesko Citadel Racing team").

Kopumā velobraucienā paredzēti pieci posmi, no kuriem ceturtajā gaidāms individuālais brauciens. Pagājušā gadā dalībniekiem nopietnus pārbaudījumus radīja aukstie un vējainie laika apstākļi. Vienā no posmiem dalībnieki arī tika novirzīti no maršruta. Kopvērtējumā pērn Toms Skujiņš izcīnīja augsto septīto vietu, bet Andžs Flaksis bija respektablajā 14. pozīcijā.

Šī gada pirmajā posmā ārā valdīja vēsi laika apstākļi. Riteņbraucēji veica 106,9 kilometru garu distanci, kas tika sadalīta deviņos apļos. Distances pirmā daļa pagāja gan aktīvā tempā. No peletona atrāvās virkne braucēji, drīz vien, veidojot 26 dalībnieku lielu līderu grupu. Šajā lielajā kompānijā bija arī carnikavietis Toms Skujiņš un viņa komandas biedrs Alekss Hovss. Tikmēr Flakša vienību līderu vidū pārstāvēja Robins Karpenters, Trevis Makeibs un Džo Leviss.

Līderu grupa ātri vien ieguva 1 minūtes pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem, starp kuriem bija arī viens no Skujiņa komandas līderiem Lavsons Kradoks. Turpinājumā ievērojami sasparojās peletons, kas ievērojami samazināja atstarpi. Līderu grupā sākās vairāki uzbrukumi. 10 braucēju līderu grupā atradās arī Toms Skujiņš. Mūsu sportists nopelnīja vērtīgās bonusa sekundes starpfinišos, kā arī ieguva kalnu karaļa vērtējuma punktus. Izšķirošajā izrāvienā cīņā par uzvaru posmā iesaistījās gan 11 citi sportisti. Viņu vidū latviešu nebija, tomēr tajā bija gan Toma, gan Andža komandas biedri.

Uzvaras liktenis izšķīrās finiša spurtā. Tajā ātrāks par visiem izrādījās Krista Neilanda komandas biedrs no "Axeon Hagens Berman" Kolins Džoiss, kurš uzreiz aiz sevis atstāja Skujiņa komandas biedru Aleksu Hovsu un Flakša vienības sportistu Robinu Karpenteru. Lielā grupa, kurā bija arī abi mūsu riteņbraucēji finišēja 2 minūtes un 5 sekundes vēlāk. Skujiņam 45., bet Flaksim 62. pozīcija.

Kopvērtējumā Toms Skujiņš, pateicoties nopelnītajām bonusa sekundēm, atrodas 14. vietā (2 minūtes un 17 sekundes aiz Džoisa). Tikmēr Andžs Flaksis ir 62. (+00:02:18). Otrajā posmā, kas finišēs naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika, dalībniekiem būs jāveic 182 kilometru gara distance bez izteiktiem kāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!