Ceturtdien, 13. septembrī, Francijas pilsētā Plumelecā norisinājās Eiropas čempionāta šosejas riteņbraukšanā individuālā brauciena sacensības elites vīriem un dāmām. Vīru konkurencē Latvijas čempions Gatis Smukulis ieguva 20. vietu, bet dāmu sacensībās Lijai Laizānei 43. vieta.

Eiropas čempionāta šosejas riteņbraukšanā otrajā sacensību dienā sacensības aizvadīja elites vīru, kā arī elites un U23 dāmu grupu sportisti. Vīru konkurencē uz starta izgāja 39 sportisti. Viņu vidū bija arī daudzkārtējais Latvijas čempions individuālajā braucienā Gatis Smukulis. 29 gadus vecais sportists pavisam nesen noslēdza dalību prestižajā daudzdienu velobraucienā "Vuelta a Espana", divos posmos iekļūstot labāko desmitniekā.

Elites vīriem Eiropas čempionātā bija jāveic 45 kilometru gara distance no Josselinas līdz Plumelecai. Trasē tika iekļauti virkne pagriezienu kāpumu. Gatis Smukulis trasē devās kā septītais. Distanci viņš veica pēc 1 stundas un 32 sekundēm. Tas 39 dalībnieku konkurencē deva 20. vietu. No uzvarētāja Smukulis atpalika par 2 minūtēm un 19 sekundēm.

Eiropas čempiona titulu izcīnīja Spānijas riteņbraucējs Džonatans Kastroveijo. "Movistar" komandu ikdienā pārstāvošais sportists par 30 sekundēm pārspēja beļģi Viktoru Kampenaertu. Tikmēr bronzas godalgu ieguva Toma Skujiņa komandas biedrs, itālietis Moreno Mosers. Viņu no uzvarētāja šķīra 39 sekundes.

Dienas pirmajā pusē sacensības aizvadīja dāmas, tostarp mūsu Lija Laizāne. Finišu rīdziniece sasniedza pēc 41 minūtes un 21 sekundes. Tas 52 dalībnieču konkurencē deva 43. vietu. No uzvarētājas Laizāne atpalika par 4 minūtēm un 41 sekundi. Par jauno Eiropas čempioni kļuva Nīderlandes sportiste Ellena Van Dijka, kuras laiks trasē bija 36 minūtes un 41 sekunde. Otrajā vietā vēl viena Nīderlandes riteņbraucēja Anna Van Der Breggena, kuru no tautietes šķīra 18 sekundes. Tikmēr bronzas medaļu ieguva Krievijas sportiste Olga Zabeļinskaja, kuru no zelta godalgas šķīra 23 sekundes.

Piektdien no pulksten 10:30, pēc vietējā laika, cīņu par medaļām grupas braucienā uzsāks juniores. Dalībnieču vidū būs arī Latvijas sportiste Viktorija Sipoviča. Bet pulksten 14:00 starts tiks dots junioru puišiem, kur Latvijas godu aizstāvēs Kristers Ansons, Mārcis Kalniņš un Kristaps Pelčers.

Sākotnēji 2016. gada Eiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanā tika plānots Francijas pilsētā Nicā, tomēr drošības apsvērumu dēļ nozīmīgās sacensības tika pārceltas uz trijām citām šīs valsts pilsētām – Bretaņu, Plumelcu un Morbihanu. Sacensību centrs būs Bretaņas pilsētā, kas atrodas Francijas Ziemeļaustrumos.

Šī gada Eiropas čempionāts būs atšķirīgs no citiem ar to, ka sacensības individuālajā un grupas braucienā notiks arī elites vīru grupas sportistiem, pulcējot virkni, pasaules elites šosejas riteņbraucēju, tostarp pasaules čempionus – Peteru Saganu (Slovākija), Mihaelu Kvjatkovski (Polija), Rui Koštu (Portugāle) un Filipu Žilbēru (Beļģija).

2016. gada Eiropas čempionāta šosejas riteņbraukšanā programma:
16.09., 10:30, Meiteņu junioru grupas brauciens, 68,5 km
16.09., 14:00, Puišu junioru grupas brauciens, 123, 3 km
17.09., 08:45, Vīru U23 grupas brauciens, 150,7 km
17.09, 13:45, Sieviešu U23 un sieviešu elites grupas brauciens, 109,6 km
18.09, 10:50, Vīru elites grupas brauciens, 232,9 km

Latvijas delegācijas sastāvs Eiropas čempionātā šosejas riteņbraukšanā:
1. Gatis Smukulis, Elites vīru grupa, Astana Pro team (Kazahstāna)
2. Toms Skujiņš, Elites vīru grupa, Cannondale – Drapac Pro cycling team (ASV)
3. Aleksejs Saramotins, Elites vīru grupa, IAM Cycling (Šveice)
4. Krists Neilands, U23 vīru grupa, Axeon Hagens Berman (ASV)
5. Ēriks Toms Gavars, U23 vīru grupa, Rietumu banka – Rīga
6. Lija Laizāne, Elites sieviešu grupa, Aromitalia – Vaiano (Itālija)
7. Viktorija Sipoviča, Junioru meiteņu grupa, RRS/ Purvciems
8. Mārcis Kalniņš, Junioru puišu grupa, MSĢ/ Kuldīga/ Tandēms
9. Kristers Ansons, Junioru puišu grupa, MSĢ/ Talsi
10. Kristaps Pelčers, Junioru puišu grupa, MSĢ/ Kuldīga/ Tandēms

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!