1987.gadā Maiks Taisons pēc punktiem pārspēja Toniju Takeru un kļuva par absolūto pasaules čempionu boksā smagajā svarā – viņam piederēja titulu visās trijās galvenajās versijās (WBA, WBC un IBF).
1936.gadā Berlīnē tika atklātas 11.vasaras olimpiskās spēles, kurā piedalījās gandrīz 4000 sportistu no 49 valstīm.

Pirmo reizi notika olimpiskās uguns stafete no senās Grieķijas līdz Olimpiskajam stadionam, kur tā pirmo reizi tika iedegta. Berlīnē pirmo reizi tika uzņemta oficiālā filma par olimpiskajām spēlēm. Filmas "Olympia" režisore bija slavenā Lenija Rīfenštāle.

Pirmo reizi olimpisko spēļu programmā bija basketbols (par pirmajiem čempioniem kļuva ASV basketbolisti, bet Latvijas komanda dalīja 15./18. vietu). Ādolfs Hitlers, kurš atklāja olimpiskās spēles, izmantoja tās nacistu politikas propagandai.

Berlīnē startēja 24 sportisti no Latvijas un viņi ieguva divas medaļas – Edvīns Bietags ieguva sudraba medaļu grieķu romiešu cīņā svarā līdz 87 kg, bet Adalberts Bubenko finišēja trešais 50 km soļošanā. Krišjānis Kundziņš grieķu romiešu cīņā svarā līdz 61 kg ieņēma 5.vietu, bet Alberts Zvejnieks svarā līdz 87 kg dalīja 7./8.vietu.

Latvijas riteņbraucēju komanda ieņēma 6. vietu 100 km komandu braucienā, Voldemārs Vītols bija 7. vietā 3000 m/šķ. skrējienā, bet Haralds Marvē ieņēma 8. vietu šaušanā ar mazkalibra automātisko pistoli.

Par olimpisko spēļu lielāko varoni kļuva amerikāņu vieglatlēts Džese Ovenss, kurš ieguva četras zelta medaļas – 100 m, 200 m skrējienos, tāllēkšanā un 4x10 m stafetē. Igaunis Kristjans Paluswalu uzvarēja smagajā svarā abās cīņās – gan brīvajā, gan grieķu romiešu. 13 gadus vecā Marjorī Gestringa no ASV uzvarēja daiļlēkšanā no tramplīna un kļuva par jaunāko olimpisko čempioni, savukārt 12 gadus vecā dāniete Inge Sērensena ieguva bronzas medaļu 200 m peldēšanā brasā, kļudama par jaunāko medaļnieci olimpisko spēļu vēsturē. Visvairāk medaļu ieguva vācieši, kuri apsteidza ASV komandu – attiecīgi 33 un 24 zelta, attiecīgi 89 un 56 kopā.

Dzimšanas dienu šodien svin pazīstamais nigēriešu futbolists Nvankvo Kanu (dz.1976). Jau 17 gadu vecumā viņš nokļuva Amsterdamas "Ajax" rindās un kļuva tajā par Čempionu līgas uzvarētāju. Kanu ir spēlējis Milānas "Inter" un Londonas "Arsenal" komandās, bet pašreiz ir "West Bromwich Albion" rindās. Nigērijas izlasē viņš nospēlēja 40 mačus un guva 10 vārtus. 1996.gadā viņš kļuva par olimpisko čempionu un tika atzīts par Afrikas gada labāko futbolistu. Tā paša gada novembrī Kanu tika veikta smaga sirds operācija, pēc kuras viņš tomēr atgriezās futbolā un spēlēja jau minētajos "Inter" un "Arsenal" klubos.

1996.gadā franču skrējēja Marī Hosē Pereka ieguva zelta medaļu 200 m skrējienā Atlantas olimpiskajās spēlēs un kļuva par otro sportisti pēc amerikānietes Valērijas Brisko-Huksas, kas vienās olimpiskajās spēlēs uzvarēja 200 m un 400 m skrējienos.

1999.gadā 60 000 skatītāju atnāca uz "Estadio Monumental" Buenosairesā uz urugvajieša Enzo Frančeskoli atvadu spēli. Vienam no visu laiku labākajiem spēlētājiem "River Plate" kluba vēsturē (aizvadīja tā rindās 13 sezonas) bija 38 gadi. Urugvajietis spēlēja arī Marseļas "Olympique", "Torino", "Cagliari" un Parīzes "Racing" komandās.

1960.gadā notika pirmā spēle Eiropas Kausu ieguvēju kausa izcīņā futbolā. Berlīnē "Vorwarts" ar 2:1 pārspēja Brno komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!