1946.gadā ASV tika izveidota NBA priekštece – ABA (Amerikas basketbola asociācija), bet 1947.gadā savu pirmo titulu ieguva Filadelfijas "Warriors", kas finālsērijā ar 4:1 pārspēja Čikāgas "Stags".
No tā laika 11 komandām līdz mūsdienu NBA palikušas tikai trīs – Bostonas "Celtics", Ņujorkas "Knicks" un "Warriors", kas toreiz pārstāvēja Filadelfiju, tad 1962.gadā pārcēlās uz Sanfarnsisko, bet tagad ir "Golden State Warriors" un šajā komandā spēlē Andris Biedriņš.

Par pirmo pa īstam lielo topošās NBA zvaigzni kļuva Filadelfijas komandas spēlētājs Džo Falkss, kurš caurmērā vienā spēlē guva 23,3 punktus. Vēl "spīdēja" Bobs Firiks, Stens Miaseks un Makss Zaslovskis (viņi un vēl Bonzs Makkinijs iekļuva sezonas simboliskajā piecniekā). Regulārajā čempionātā labākā bija Vašingtonas "Capitols" komanda, ko vadīja vēlāk leģendārais treneris Reds Auerbahs, kuram tad bija tikai 28 gadi. Regulārajā turnīrā "Capitols" uzvarēja 49 no 60 spēlēm, turklāt savā laukumā zaudēja tikai vienreiz. Bet...

Tieši zaudējumi pirmajās divās spēlēs savā laukumā izslēgšanas turnīrā pret Čikāgas "Stags" sagrāva vašingtoniešu cerības uz čempionu titulu. "Warriors" ar savu līderi Falksu priekšgalā (pirmajā finālspēlē viņš guva 37, bet pēdējā piektajā – 34 punktus, kas tajā laikā bija fantastika rezultativitāte) finālā uzvarēja pārliecinoši. Katrs čempionvienības spēlētājs saņēma pa 2000 ASV dolāru, kas daudziem bija apmēram puse no visas sezonas algas apmēra. Līdz "miljonu ērai" sportā vēl bija jāpagaida krietns laiciņš, vēl jau tikai pirms diviem gadiem bija beidzies Otrais pasaules karš...

Divi fakti ar šo dienu saitīti boksa sakarā – 1994.gadā amerikānis Bobs Mūrers kļuva par pirmo kreili, kas ieguva pasaules čempiona titulu smagajā svarā, bet pirms 1991.gadā šajā dienā mira viens no labākajiem britu bokseriem Džeks "Kid" Bergs.

Mūrers profesionālajā ringā debitēja 21 gada vecumā (1988. gadā) un jau pirmajā raundā nokautēja Adrianu Rigsu. Savu pasaules čempiona titulu WBO versijā viņš aizstāvēja piecas reizes, bet WBA versijā – trīs reizes. Pirms 12 gadiem viņš pārspēja Evanderu Holifīldu un kļuva par čempionu IBF un WBA versijās. Pavisam savā karjerā Mūrers aizvadīja 52 cīņas, no kurām 47 uzvarēja (37 – ar nokautu).

Džeks "Kid" Bergs jeb īstajā vārdā Džuda Bergmans boksējas pagājušā gadsimta 20. un 30. gados. Viņa dzīve un karjera kļuva par pamatu filmai "The Whitechapel Windmill". Laikā no 1923. līdz 1936. gadam Bergs aizvadīja 192 cīņas profesionālajā ringā un 157 no tām uzvarēja. 1931. gadā viņš devās uz ASV, kur uzvarēja 64 no 76 cīņām. 1930. gadā Bergs desmit raundu cīņā pārspēja izcilo tā laika kubiešu bokseri Eligio Saldanu ("Kid Chocolate")., kā arī ASV čempionu Mašī Kallahenu. Bergs vairākkārt bija pasaules čempions pussmagajā svarā. Pēc boksera karjeras beigšanas Bergs strādā par dublieri un triku meistaru kinofilmās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!