Autosportistam un sporta automašīnu konstruktoram Andrim Dambim (dz.1958) šodien dzimšanas diena.
1996.gadā Dambis ierakstīja vēsturisku lappusi Latvijas autosportā – viņš kļuva par pirmo Latvijas autosportistu, kurš ieguva medaļu Eiropas čempionātā. Andris Dambis bija trešais Eiropas čempionātā autokrosā D-1 automašīnu klasē. 2000.gadā viņš kļuva par Eiropas vicečempionu, piekāpdamies tikai Uģim Traubergam. Andra Dambja konstruētie "OSCar" apvidus braucamie jau ir iekarojuši slaveno maratonralliju Parīze-Dakāra, kur parādījuši sevi no labākās puses. Nav šaubu, ka pašreiz atkal top kaut kas jauns...

Dzimšanas dienba šodien arī bijušajam Nīderlandes futbola izlases vārtsargam Hansam van Broikelenam (dz.1956). Savu karjeru viņš sāka dzimtajā Ūtrehtā, bet tad aizvadīja divas sekmīgas sezonas Anglijā – "Nottingham Forest" komandā, kur viņš aizstāja pašu Pīteru Šiltonu. 1984.gada sezonā van Broikelens aizvadīja 36 no 42 spēlēm Anglijas čempionātā, kur "Nottingham Forest" ieņēma trešo vietu, kā arī palīdzēja komandai tikt līdz pusfinālam UEFA kausa izcīņā. Atgriezies dzimtenē, van Broikelens spēlēja PSV "Eindhoven" sastāvā un četras reizes pēc kārtas kļuva par valsts čempionu (pavisam – sešas reizes). 1988.gadā viņš kļuva par Eiropas čempionu un vienu no turnīra varoņiem Nīderlandes izlases rindās. Izlasē viņš pavisam aizvadīja 73 spēles, piedalīdamies vēl arī 1990.gada pasaules un 1992.gada Eiropas čempionātos.

Šodien dzimšanas dienu svin arī bijušaid NBA spēlētājs A.C. Grīns (dz.1963). Savulaik viņš bija viens no līderiem Losandželosas "Lakers" un Fīniksas "Suns" komandās, kā arī spēlēja Dalasas "Mavericks". Neviens cits basketbolists nav aizvadījis tik daudz spēļu pēc kārtas NBA un ABA – 1192. 1987. un 1988.gadā Grīns kļuva par NBA čempionu "Lakers" sastāvā.

1996.gadā mira viens no visu laiku izcilākajiem itāļu futbolistiem, visu laiku rezultatīvākais vārtu guvējs (274 gūti vārti) Itālijas A sērijā Silvio Piola. Viņam bija 83 gadi. Savas spožākās sezonas viņš aizvadīja Romas "Lazio" un Turīnas "Juventus" rindās. 1938.gadā viņš Itālijas izlases sastāvā kļuva par pasaules čempionu, turklāt finālā pret Ungāriju, kurā itālieši uzvarēja ar 4:2, Piola guva divus vārtus. Itālijas izlasē viņš aizvadīja 34 spēles un guva 30 vārtus.

1965.gadā liktenīgu kritienu ar motociklu piedzīvoja slavenais krievu augstlēcējs Valerijs Brumels. Pasaules rekordists sadragāja atspēriena kāju, viņam tika veiktas 29 (!) operācijas, bet viņš vairs tā arī neatgriezās lielajā sportā. Savas karjeras laikā Brumels sešas reizes laboja pasaules rekordu – no 2,23 m līdz 2,28 m. Savā pēdējā 1965. gada sezonā viņš ne reizes nezaudēja. 1960. gada olimpiskajās spēlēs Romā Brumels ieņēma otro vietu, bet pēc četriem gadiem Tokijā viņš kļuva par čempionu. Brumels ir piedalījies arī sacensībās "Dinamo" stadionā Rīgā, kad uz viņa uzstāšanos atnāca apmēram 20 000 (!) skatītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!