Šodien dzimšanas dienu būtu izcilākajam Latvijas šahistam, 1960. gada pasaules čempionam Mihailam Tālam (dz.1936).
Savulaik viņš kļuva par jaunāko pasaules čempionu šaha vēsturē (viņam bija 23 gadi), ar 12,5:8,5 pieveikdams Mihailu Botviņņiku. Viņu sauca par "Burvi no Rīgas" un par "Šaha Paganīni". Viens no spilgtākajiem šahistiem šīs spēles vēsturē sešas reizes ir bijis PSRS čempions, uzvarējis divos starpzonu turnīros un kļuva par pirmā neoficiālā pasaules čempionāta uzvarētāju ātrajā šahā (ātrspēlē). Neviens cits šaha lielmeistars joprojām nav pārspējis Tāla rekordu – uzvaras 93 partijās pēc kārtas! Labas attiec1ibas Tālam bija ar Bobiju Fišeru, kurš to nekad nav pārspējis – kā vienīgo no tā laika elites šahistiem. Tāls mira 1992.gadā Maskavā nepilnu 56 gadu vecumā.

Dzimšanas dienu šodien būtu svinējis slavenais ukraiņu vingrotājs, septiņkārtējais olimpiskajais čempions Viktors Čukarins (dz.1921). Četras olimpiskās zelta medaļas viņš ieguva 1952. gadā Helsinkos (plus divas sudraba godalgas), trīs – 1956. gadā Melburnā (plus viena sudraba un viena bronzas godalga).

Zviedru tenisistam Stefanam Edbergam (dz.1966) šodien dzimšanas diena. Viņš ir uzvarējis sešos "Grand Slam" turnīros – pa divām reizēm "Australian Open", Vimbldona un "US Open", ka arī vēl četras reizes spēlējis to finālos. 1983. gadā Edbergs uzvarēja visu četru "Grand Slam" turnīru junioru sacensībās un kļuva par pirmo, kuram tas izdevās. Pavisam savā karjerā Edbergs ir uzvarējis 42 lielos turnīros, tajā skaitā – četros "Masters" finālturnīros.

1996.gadā Evanders Holifīlds Lasvegasā 11. raundā nokautēja Maiku Taisonu un kļuva pat pasaules čempionu WBA versijā. Pirms cīņas 48 no 49 aptaujātajiem ekspertiem uzvaru atdeva Taisonam un visi – kļūdījās. Holifīlds izturēja "Dzelzs Maika" spiedienu, nogurdināja to un 11. raundā cīņa tika pārtraukta.

1985.gadā Garijs Kasparovs kļuva par jaunāko pasaules čempionu šahā – viņš pārspēja Anatoliju Karpovu, būdams 22 gadus un 210 dienas vecs. Iepriekšējais "jaunības rekords" piederēja Mihailam Tālam – 23 gadi.

1998.gadā mira slavenais spāņu izcelsmes argentīniešu futbola treneris, slavenās aizsardzības sistēmas "catenazio" autors Itālijas futbolā Elenio Erera. Viņam bija 81 gads. Ereras vadībā Madrides "Atletico", FC "Barcelona", Milānas " Inter" un AS "Roma" ieguva 16 titulus. Tajā skaitā "Inter" divreiz ieguva Čempionu kausu un Starpkontinentālo kausu. Erera izveidoja spēles sistēmu 5-3-2, kas īpaši efektīgi darbojās tieši "Inter" komandā. Erera ir vadījis triju valstu izlases – Francijas, Spānijas un Itālijas izlases.

2004.gadā 57 gadu vecumā mira bijušais Anglijas futbola izlases un FC "Liverpool" kapteinis Emlīns Hjūzs. Iesaukts par "Trako zirgu", Hjūzs aizvadīja 62 spēles Anglijas izlasē, bet "Liverpool" rindās viņš četras reizes kļuva par Anglijas čempionu, divreiz par Čempionu kausa ieguvēju, par UEFA un FA kausu ieguvēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!