Foto: Privātais arhīvs
Šodien, 2014.gada 4.jūlijā, Gunāram Jākobsonam – diktoram, sporta spēļu komentētājam, raidījumu veidotājam un vadītājam – aprit 60 darba gadi kopš pirmās reportāžas Radiofonā.

Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, ziņu diktors, kolēģis un vienkārši brīnišķīgs cilvēks Gunārs Jākobsons ir uzskatāms par Latvijas Radio leģendu, norāda Latvijas Radio.

Gunārs Jākobsons ir nācis no Jaunsvirlaukas Zemgalē. Tur arī aizvadīta bērnība, palīdzot vecākiem zemes darbos, piestrādājot veikalā un rūpējoties par bišu dravu. Skolas gaitas nākamais žurnālists sāka Jaunsvirlaukas pamatskolā, vēlāk turpinot mācīties Jelgavas 1. zēnu vidusskolā. 1959.gadā Gunārs absolvējis Latvijas Valsts Universitātes Juridisko fakultāti, bet ne dienu jurista profesijā nav strādājis.

Pirmos soļus žurnālistikā G.Jākobsons spēra 7.klasē, kad tapa pirmais raksts par sportu vietējā laikrakstā "Zemgales komunists". 19 gadu vecumā aizsākās darbs Mežaparka radio mezglā kā diktoram - tehniķim. Tur Gunārs gatavoja dažādus ziņojumus, lasīja sludinājumus, spēlēja mūziku no skaņu platēm un lentēm, līdz 1954.gada 4.jūlijā Radiofona ēterā izskanēja pirmā reportāža no zvejnieku sporta svētkiem Engurē.

Savas karjeras laikā G.Jākobsons veidojis sporta reportāžas un bijis ziņu diktors. Tāpat veidojis un vadījis daudzus raidījumus par sportu, teātri, mūziku un literatūru, kā "Dzirkstele", "Ritums", "Monopols", "Piespēle" un savulaik tik iemīļoto "Mikrofonu". Gunārs ir lasījis literāros tekstus un dzeju, piedalījies izcilo režisoru Osvalda Krēsliņa, Arnolda Liniņa, Ventas Vecumnieces raidlugās, pat ierunājis kaseti ar pasakām bērniem.

Gunārs Jākobsons vairāk nekā divas desmitgades ir komentējis Dziesmu un Deju svētkus, savukārt vairāk nekā 40 gadu garumā ēterā aizrautīgi sekojis līdzi hokeja un futbola spēlēm. Gunārs strādājis par sporta žurnālistu 13 Olimpiskajās spēlēs un 30 Pasaules čempionātos hokejā, vadījis vairāk nekā 5000 dažādu sporta pārraižu. "Mans uzdevums ir kaut nedaudz uzlabot cilvēku noskaņojumu. Neraidu ne sporta speciālistiem, ne hokejistiem un futbolistiem. Es raidu cilvēkiem," tā par atbildīgo komentētāja darbu izsakās G.Jākobsons.

Izcilais žurnālists ir strādājis arī "Radio Skonto", Latvijas Televīzijā un TV3, tomēr, kā pats saka, "vienmēr bijis ar sirdi radio".

Godinot cienījamo kolēģi un Radio uzticīgo darbinieku, sestdien, 5.jūlijā, plkst. 13.05 Latvijas Radio 1 raidījums "Piespēle" būs veltīts G.Jākobsona apaļajai 60 darba gadu jubilejai. Pārraidē Gunāra laikabiedri un radio kolēģi dalīsies atmiņās, izskanēs arhīva materiāli no radio veterāna veidotajām reportāžām, sporta spēlēm un pat kuriozi, savukārt raidījuma vadītājs Mārtiņš Kļavenieks klātienē sarunāsies ar pašu jubilāru.

2011.gadā Gunārs Jākobsons kļuva par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri. Žurnālistikas pārstāvja profesionālais darbs ir novērtēts arī ar daudzām citām balvām. 1997.gadā G.Jākobsons saņēma Jāņa Lintera prēmiju par ilgstošo un profesionāli izcilo darbu, 2000.gadā par lielo ieguldījumu radiožurnālistikā saņemts "Cicerona Goda" nosaukums. Tāpat par ilggadējo darbību Pasaules čempionātu komentēšanā 2006.gadā Gunārs saņēma Starptautiskās hokeja federācijas balvu par mūža ieguldījumu, bet 2010.gadā - apbalvots ar Latvijas Gada balvu sportā par mūža ieguldījumu.

Ziņu diktore un ilggadējā kolēģe Sandra Glāzupa: "Domāju, Gunāra Jākobsona vārdu zina katrs. Viņš ir Žurnālists ar lielo burtu. Sakārtotība, strādīgums un mērķtiecība ir viņa rakstura spilgtākās īpašības. Man ir gods pazīt Gunāru un strādāt kopā ar viņu daudzu gadu garumā. Noteikti, tā domā arī mani kolēģi un pārējie, kuri Gunāru zina."

Raidījuma "Kā labāk dzīvot" vadītājs Elvis Jansons stāsta par savu "radio krusttēvu": "G.Jākobsons ir visu laiku labākā radio balss, viņš ir pilns enerģijas, ka pat daudzi jaunieši nespēj tikt līdzi." Smaidot E.Jansons vēl piebilst: "Ir laimīgs tas Radio darbinieks, kurš Gunāru uzvarējis dambretē un galda tenisā, jo viņš sporta jomā ir ne vien runātājs, bet arī darītājs."

Nākamā gada 12.novembrī G.Jākobsons atzīmēs 80 gadu jubileju. Joprojām Latvijas Radio leģendu var dzirdēt Latvijas Radio 2 ēterā, informējot klausītājus par jaunākajām ziņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!