Foto: Shutterstock
Aizvadītajā nedēļā vienā no Latvijas modernākajiem sporta centriem – Olimpiskajā sporta centrā (OSC) Rīgā – risinājās sporta biedrības "WPC - WPO Latvija" organizētas sacensības ar nosaukumu "Eiropas čempionāts pauerliftingā". Sacensības kā sacensības, ja ne viens aspekts – tās rīkoja neoficiāli šī sporta veida pārstāvji, turklāt neievērojot Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) Antidopinga kodeksu, un tajās piedalījās par Antidopinga kodeksu pārkāpumiem diskvalificētie sportisti.

Katru dienu OSC notiek ne tikai treniņi, bet arī sacensības. Ar sportu šeit nodarbojas bijušie olimpieši, esošie olimpieši, arī Latvijas sporta nākotne - jaunie sportisti. Šoreiz jauniešu un olimpisko principu ievērotāju degungalā savu "varenību" izrādīja sportisko principu neievērotāji. Olimpiskajā kustībā jau gadu desmitiem risinās sīva cīņa pret dopingu un to lietotājiem, katrs profesionāls sportists apņemas ievērot WADA Antidopinga kodeksu, par tā pārkāpšanu draud sodi, bet šoreiz sportisko principu pārkāpējiem nekas nedraud. Tāpat izskatās, ka arī OSC par "antidopinga kodeksa" neievērošanu nekas nedraud, jo sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Olimpiskais Sporta centrs" telpas izīrējis kāda pasākuma rīkošanai, kas nav aizliegts.

Līdzīgi kā profesionālajā boksā, arī pauerliftingā ir vairākas starptautiskas organizācijas, taču oficiāla ir tikai viena - Starptautiskā Pauerliftinga federācija (IPF), kuru Latvijā pārstāv Latvijas Pauerliftinga federācija. Tieši LPF ir Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) atzīta organizācija. Savukārt Rīgā notikušo mistisko "Eiropas čempionātu pauerliftingā" rīkoja Pasaules pauerliftinga kongress (WPC) un tās sporta biedrība "WPC - WPO Latvija", kuras savos darbos neievēro antidopinga likumus. Atšķirībā no starptautiskajām citu sporta veidu federācijām, WPC noteikumos, kas viegli atrodami internetā, nav nekas minēts par cīņu pret dopingu vai dopinga pārbaužu veikšanu.

"Situācija tāda, ka šī organizācija nav starptautiski atzīta, nav parakstījusi WADA Antidopinga kodeksu, līdz ar to mēs nedrīkstam tur veikt dopinga pārbaudes," skaidro Latvijas Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska. Sākotnēji bijusi doma veikt negaidītu vizīti šajā sacensībās, taču Latvijas dopinga apkarotāji pēc ilgām diskusijām atteikušies no šīs idejas. Kā skaidro Kozlovska, juridiski bija nianses, cik lielas ir WADA dotās pilnvaras, lai šādās sacensībās ķertu aizliegto preparātu lietotājus. Turklāt pēc dopinga pārbaudēm, ja tās būtu pozitīvas, visticamāk, sekotu ilgi juridiski strīdi, kas izmaksātu vēl dārgāk un, iespējams, strīdus jautājumos nāktos zaudēt.

Sacensībās startēja arī Austris Šaicāns un Viesturs Eidemanis, kuriem šobrīd ir spēkā esoša diskvalifikācija par dopinga pārkāpumiem. Šaicāns par atteikšanos no dopinga kontroles ir diskvalificēts līdz 2016. gada 26. aprīlim, bet Eidemaņa organismā pārbaudēs atrastas aizliegtās vielas nandrolons un metandienons. Viņam diskvalifikācija beigsies 2016. gada 30. septembrī.

"Mēs varam rīkoties pēc spēkā esošā Sporta likuma. Būtu jauki, ja šīs sacensības notiktu, ievērojot Sporta likumu. Būtu jauki, ja tā būtu... Šajās sacensībās netiek ievērots godīgas spēles princips. Arī no ētiskā viedokļa tomēr gribētos, lai populārākajā sporta objektā Rīgā ievērotu antidopinga principus," nožēlu pauž Kozlovska.

Kozlovska uzskata, ka šāda veida pasākumiem ar sportu nav nekāda sakara. "Tie ir izklaides pasākumi, uz kuriem sportiskie principi neattiecas. Un citiem tā tos arī vajadzētu uztvert un saprast, ka ar sportu un sporta principu sludināšanu šādiem pasākumiem nav nekāda sakara."

Šajās sacensībās netiek ievērots godīgas spēles princips. Arī no ētiskā viedokļa tomēr gribētos, lai populārākajā sporta objektā Rīgā ievērotu antidopinga principus.
Liene Kozlovska, Latvijas Antidopinga nodaļas vadītāja

"Tas nenozīmē, ka mēs esam atmetuši ar roku. Mēs domājam un atradīsim ceļus, kā pie viņiem piekļūt," optimistiska ir Kozlovska.

Tikmēr Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis detalizētāk nemācēja runāt šo gadījumu, jo viņa rīcībā nebija pietiekoša, detalizēta informācija par notikušajām sacensībām, kā arī norādīja, ka tās ir neolimpiskā sporta veida sacensības.

"OSC ir sabiedrība ar ierobežotu darbību, tā veic saimniecisku darbību, iznomā telpas. Varbūt arī šoreiz telpas iznomātas privātpersonai, to jau mēs nezinām. Bet katrā gadījumā nosodu rīcību, ja šie sporta pasākumu rīkotāji atklāti pārkāpj antidopinga likumus un neievēro sportiskos principus. Tas nav pieļaujams," saka Vrubļevskis.

LOK prezidents norādīja arī uz juridisko aspektu, ka nav jau zināms, vai šie sportisti ir dopinga lietotāji. "Nevaram jau arī gluži uz ielas visiem iet klāt un pārbaudīt, vai lieto dopingu. Principā, to jau grūti atzīt par sporta pasākumu, tā jau vairāk pēc tādas kā privātas ballītes izskatās," bilst Vrubļevskis.

SIA "Olimpiskais Sporta Centrs", kura telpās risinājās sacensības, ir viens no deviņiem LOK mājaslapā internetā minētajiem Latvijas olimpiskajiem centriem. Tā 100% daļu īpašnieks ir LOK. OSC pārstāvji uz portāla "Delfi" elektroniski nosūtītajiem jautājumiem atbildes nevēlējās sniegt un atteicās telefoniski sīkāk komentēt par šo tēmu, aicinot jautājumus iesūtīt uz oficiālas veidlapas pa pastu.

Principā, to jau grūti atzīt par sporta pasākumu, tā jau vairāk pēc tādas kā privātas ballītes izskatās
Aldons Vrubļevskis, LOK prezidents

Tāpat savu viedokli portālam "Delfi" nevēlējās sniegt sacensību rīkotāju pārstāvis Raivo Čiapass, sīkāk nekomentējot WADA Antidopinga kodeksa neievērošanu un diskvalificēto sportistu piedalīšanos sacensībās.

P.S. Sporta biedrības "WPC - WPO Latvija" pārstāvis Raivo Čiapass aicināja uz plašāku diskusiju par šo problēmu, ko portāls "Delfi" pieņēma. Šīs organizācijas plašāku viedokli saistībā ar Antidopinga kodeksu, par diskvalificēto sportistu piedalīšanos sacensībās, kā arī kopumā dopinga problēmu šajā sporta veidā publicēsim jūlija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!