Foto: AP/Scanpix
Čikāgas "Cubs" beisbolisti trešdien ar 8:7 Pasaules sērijas izšķirošajā septītajā spēlē viesos īstā trillerī pārspēja Klīvlendas "Indians", pārtraucot 108 gadu neražu – ilgāko Augstākās beisbola līgas (Major League Baseball) vēsturē, un noņemot 71 gadus seno "āža lāstu".

Regulārā čempionāta uzvarētāji "Cubs" tika uzskatīti par galvenajiem favorītiem Pasaules sērijā, taču pēc negaidītiem diviem zaudējumiem savā laukumā nonāca bezdibeņa malā – 1:3 sērijā, turklāt visā izslēgšanas spēļu ciklā viņi bija pamanījušies zaudēt četras "sausās" spēles, un nekad MLB vēsturē Pasaules sērijā nebija uzvarējusi komanda ar četriem "sausiem" zaudējumiem. Favorīti spēja lauzt sērijas gaitu un svinēja trīs uzvaras pēc kārtas, turklāt pēdējās divas pretinieku laukumā. Tiesa, pēdējā spēle izvērtās īstos amerikāņu kalniņos: "Cubs" izvirzījās pārliecinošā vadībā 5:1 un 6:3, pašās beigās mājinieki izlīdzināja rezultātu 6:6, papildu desmitajā iningā viesi atkal izvirzījās vadībā (8:6), mājinieki samazināja rezultāta starpību (8:7), tomēr viesi noturēja vēsturisko uzvaru.

Jāpiebilst, ka "Cubs" kā Nacionālās līgas uzvarētāja vispār nokļuva Pasaules sērijā pirmo reizi kopš 1945. gada – kad finālsērijā pret Detroitas "Tigers" "lācēnus" nolādēja "Billy Goat Tavern" īpašnieks Billijs Sianiss, kuru ar āzi Mērfiju neielaida Čikāgas "Wrigley Field" stadionā. Kad Sianiss devās sūdzēties pašam "Cubs" īpašniekam Filipam Riglijam, kādēļ viņu neielaida ar talismanu, viņš saņēma atbildi, ka āzis smird. Sadusmotais Sianiss paziņoja, ka "Cubs" zaudēs šo finālsēriju un vispār nekad vairs tajās neuzvarēs. Kad "Cubs" piekāpās "Tigers", Sianiss nosūtīja Riglijam telegrammu ar īsu tekstu "Kurš tagad smird?".

Tā sākās leģendāra neveiksmju (kā arī visdažādāko un amizantāko lāsta noņemšanas mēģinājumu) sērija, kura bēdīgās slavas ziņā varēja konkurēt ar Mazuļa Rūta tā dēvēto "Bambino lāstu", kas vienam no pasaulslavenākajiem beisbola klubiem Bostonas "Red Sox" (kas visu laiku slavenāko beisbola superzvaigzni Rūtu 1920. gadā pārdeva saviem nāvīgākajiem ienaidniekiem Ņujorkas "Yankees") noorganizēja 85 gadus bez uzvaras Pasaules sērijā. Salīdzinājumam: līdz Rūta pārdošanai Bostona uzvarēja 5 no 15 Pasaules sērijām, kamēr Ņujorka – nevienu, bet pēc tam "jeņķi" spēja uzvarēt 26 reizes jeb vairāk nekā jebkura cita MLB komanda. Taisnības labad jāsaka, ka Rūts personiski nekādu lāstu nav licis, taču tituliem bagātās "Red Sox" gadu desmitiem ilgās neveiksmes sākās tieši pēc viņa aiziešanas, ļaujot sazvērestības teorijas mīlošajiem faniem saskatīt tiešu saistību.

Interesanti, ka 2004. gadā "sarkanās zeķes" beidzot noņēma šo lāstu tagadējā Klīvlendas "Indians" trenera Terija Frankonas, kā arī tagadējā "Cubs" prezidenta Teo Epstīna vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!