Foto: F64

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ir publicējusi 2016. gada dopinga sarakstu, kas nosaka sportā aizliegtas vielas un metodes, tajā iekļaujot arī Meldonium, vielu kas aptiekās pieejama gan recepšu, gan bezrecepšu medikamentos, piektdien informēja Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītājs Gatis Berķis.

Meldonium Latvijā ir pieejams A/S ''Olainfarm'' un A/S ''Grindeks'' ražotajos medikamentos, tomēr ārzemēs iespējams nopirkt arī citus medikamentus, kuru sastāvā ir "Meldonium", tāpēc sportistiem vienmēr būs nepieciešams iepazīties ar produkta sastāvu un, ja nepieciešams, konsultēties ar VSMC Antidopinga nodaļu.

2015. gada jūlijā VSMC sadarbībā ar A/S "Grindeks" iesniedza WADA uz pētījumiem balstītus argumentus, kas norādīja, ka "Meldonium" īpašības nav tieši saistītas ar sportisko sasniegumu uzlabošanu. Tomēr WADA šos priekšlikumus nav ņēmusi vērā un iekļāvusi "Meldonium" 2016.gada aizliegto vielu un metožu saraksta S4 grupā.

Pasaules Antidopinga kodekss paredz soda sankcijas sportistiem par aizliegtu vielu un metožu lietošanu. Meldonium lietošanas gadījumā sportistiem draud līdz pat četru gadu diskvalifikācija, ja nav saņemta īpaša atļauja.

Šādu terapeitiskās lietošanas atļauju (TUE), kas paredz, iespēju sportistiem ārstnieciskos nolūkos lietot sportā aizliegtas vielas vai metodes, Latvijā izsniedz VSMC Antidopinga nodaļa atbilstoši starptautisko standartu prasībām. Ja sportistam nav šādas atļaujas un ir tikai ārstējošā ārsta izziņa par nepieciešamo terapiju, sportists nevar tikt atbrīvots no atbildības par antidopinga noteikumu pārkāpumu, pat ja sportists vai ārsts nav zinājis, ka nozīmētā terapija satur dopinga vielas.

VSMC Antidopinga nodaļa uzsver, ka aizliegums lietot dopinga vielas, arī Meldonium, jāievēro visiem sportistiem un saskaņā ar Sporta likumu Latvijas teritorijā sportists ir jebkura fiziska persona, kas nodarbojas ar sportu un piedalās sporta sacensībās. Tas nozīmē, ka antidopinga noteikumi attiecas uz visiem, kas piedalās Latvijā atzīto sporta federāciju sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!