Foto: LETA
Grāmatā par pirmo latvieti olimpisko čempioni Inesi Jaunzemi visiem iespējams iepazīt, cik viņa savas dzīves laikā bija cilvēcīgs un garīgs cilvēks, ceturtdien notikušajā grāmatas "Mana mamma - Dieva lutekle" prezentācijā izteicās viņas līdzgaitnieki.

"Mana mamma - Dieva lutekle" ir grāmata, kas ir biogrāfisks stāsts par pirmo Latvijas olimpisko čempioni šķēpmešanā, izcilu ārsti un dziļu personību, kuru tā pa īstam iepazīt bija lemts tikai retajam. Tās autore ir Ineses Jaunzemes meita Vita Jaunzeme, kura grāmatas lapaspusēs esot iedziļinājusies ne tikai izcilā cilvēka sportiskajos sasniegumos, bet arī atklājusi Ineses Jaunzemes iekšējo pasauli un skatu uz to.

Grāmata sākta rakstīt, kad I.Jaunzemei jau bija konstatēta smaga slimība. Tā radusies meitas un mātes ilgstošu sarunu gaitā.

"Šī grāmata gribētu pretendēt uz patiesību par cilvēku, kurš ir tās galvenais varonis. Un tā ir mana mamma - Inese Jaunzeme. Tomēr, jo vairāk tika rakstīts, pētīts un uzrakstīts, jo mazāka skaidrība radās," tā par grāmatas tapšanu izsakās tās autore Vita Jaunzeme.

"Tie bija bezgalīgi dialogi ar mammu, kuru laikā viņa manās acīs iemantoja kādu līdz tam brīdim neapjaustu atklāsmi - viņa - mana mamma - ir īpaša. Un iemesls tam - viņas spēja pēc sitieniem un pazemojumiem celties un ar taisnu muguru un smaidu sejā iet tālāk. Viņas stāja bija ne tikai muskuļu trenētība. Inese pa īstam turēja vertikāli. Jo grūtāk bija, jo vairāk turēja. Līdz beigās tas kļuva par patiesa garīguma paraugdemonstrējumu - īpaši man," atklāj Jaunzeme.

"Tie, kas viņu pazina, atceras tikai ar gaišiem vārdiem, un melnbalta bilde uz grāmatas vāka tieši akcentē viņas gaišo dvēseli," grāmatas prezentācijā ceturtdien atzina Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis, stāstot, ka Jaunzeme bija viena no pirmajām, kura vēl padomju laikā atsaucās Viļņa Baltiņa aicinājumam atjaunot Olimpisko komiteju.

"Kad viņa beidza ārstes karjeru, ļoti aktīvi turpināja sevi atdot sportam," atcerējās Vrubļevskis. "Pēc viņas iesaistīšanās Latvijas Olimpiešu klubs atdzima kā no pelniem. Sākās zaļās talkas un zaļās patruļas, kas tagad jau pāraugušas Lielajā talkā."

"Grāmata nav par sportu. Par viņas sportisko dzīves daļu daudzi uzzinājuši citās grāmatās, šī grāmata ir par cilvēku," uzsvēra LOK prezidents.

Runājot ar cilvēkiem, kas grāmatu jau izlasījuši, gan apgāda "Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilboka, gan kinorežisors Jānis Streičs izteicās, ka tā ir jāizlasa visiem, jo katram cilvēkam iespējams atrast tur ko sev tuvu.

"Grāmata ir tāda, ka izlasi un gribas satikt Inesi. Tajā redzams liels garīgums, tiekšanās pēc pilnības, un Vitai to ir izdevies nodot tālāk," stāstīja Kilboka. "Lasot grāmatu, veidojas cilvēcīgas attiecības ar Inesi. Viņa bija daudzšķautņains, sevi disciplinējošs cilvēks. Grāmata gan ir arī par sportu, jo tā bija Ineses dzīve, bet šeit, ko lasīt, ar ko sevi identificēt, atradīs jebkura paaudze."

Tikmēr ķirurgs Dainis Kalns, kuram Jaunzeme bija arī pasniedzēja, secināja, ka nepareizs ir uzskats, ka lielām personībām nav tas labākais raksturs. "Inese ir viens no piemēriem, ka daudzi lielie cilvēki ir vienkārši un sirsnīgi."

Grāmatu jau tagad iespējams iegādāties visos apgāda "Zvaigzne ABC" veikalos.

Inese Jaunzeme (1932-2011) par olimpisko čempioni kļuva 1956.gadā Melburnā. 20.gadsimta 90.gados, kad Latvija atguva savu neatkarību, Jaunzeme iesaistījās LOK atjaunošanā, no 1999.gada līdz savai nāvei, vadot Latvijas Olimpiešu klubu kā tā prezidente.

Pēc sporta karjeras Inese studēja medicīnu, saņemot doktora grādu medicīnas zinātnē. Jaunzeme ilgstoši kā pasniedzēja strādāja P.Stradiņa Medicīnas akadēmijā, Traumatoloģijas institūtā kā traumatoloģe un plastiskā ķirurģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!