Foto: LETA

Latvijas labākā cīkstone Anastasija Grigorjeva uzskata, ka otrdien pelnīti uzvarējusi Rīgā notikušajā Eiropas čempionātā, tomēr saspringtā gaisotne pēc fināla nedaudz sabojājusi svētku atmosfēru.

Kā zināms, Grigorjeva otrdien svara kategorijā līdz 63 kilogramiem finālmačā pieveica ukrainieti Jūliju Tkaču, turklāt titula ieguvēja noskaidrojās vien pēc video atkārtojuma noskatīšanās pēdējā sekundē. Līdz ar to Grigorjeva kļuva par četrkārtēju Eiropas čempioni.

"Beigās, kad bija palikušas deviņas sekundes, mazliet nepareizi izpildīju trenera norādījumus. Viņš teica, lai palieku aizsardzībā, bet es iedevu pretiniecei iespēju "ieiet kājās"," pēc zelta iegūšanas atcerējās Grigorjeva. "Taču tur bija tikai viens punkts, ne vairāk. Ja man būtu tāda situācija, domāju, arī iedotu vienu, nevis divus punktus. Pat nezinu, kāpēc pretiniece beigās uztaisīja tādu šovu un negribēja man pat paspiest roku pēc cīņas."

"Arī citās cīņās, kuras redzēju, punktus tik stingri nedeva, pat par metieniem. Iepriekš es arī vienā cīņā izdarīju metienu, taču jau ārpus laukuma un saņēmu tikai vienu punktu. Šī bija tīra epizode, tikai viens punkts, jo mums abām viena pēda jau bija aiz līnijas," uzskata Latvijas sportiste, kura stāstīja, ka nedaudz sākusi uztraukties, kad pretiniece izdarīja spiedienu uz tiesnešiem. "Saspringtās beigas nedaudz sabojāja svētku noskaņojumu. Šī tomēr ir zelta medaļa, taču es nevarēju paskriet ar karogu pa paklāju, kuru neviens tā arī neatnesa. Neizdevās izbaudīt Eiropas zeltu, kā gribētos, lai gan cīnos mājās un man vajadzēja pateikties skatītājiem. Diemžēl, bet neizdevās papriecāties par paveikto darbu."

Grigorjeva pauda, ka finālcīņa kopumā viņai nav izdevusies. "Cīņas laikā izgāju no ritma. Nerādīju savu sniegumu - pirmajā periodā pastrādāju labi, bet otrajā tikai stāvēju. Šie tomēr man bija tikai tādi kā treniņmači, taču necīnījos arī, kā vajadzētu. Lai sagatavotos Olimpiādei, šāds cīņas stils noteikti neder, jo esmu gatava cīnīties labāk. Ne viss izdevās, bet viss ir labs, kas labi beidzas. Finālcīņā skatītāju atbalsts man pat nedaudz traucēja, jo dzirdēju, kā skatītāji sauc Nastja, Nastja, neļaujot man pilnībā koncentrēties."

Grigorjeva atkārtoti uzsvēra, ka šis turnīrs viņai bija tikai kā treniņš, jo galvenais mērķis ir cits - augustā gaidāmās Riodežaneiro olimpiskās spēles.

Pērn Grigorjeva šķīrās no sava ilggadējā trenera Sergeja Kursīša, bet gada otrajā pusē sāka sadarbību ar igauņu speciālistu Ahto Rasku, tāpēc tagad pārsvarā trenējas Somijā.

"Treneris saka, ka man nav katrā cīņā jārāda skaists sniegums, uzvarot ar 10:0 vai noliekot pretinieci uz lāpstiņām. Iepriekš es ļoti steidzos un centos ātrāk uzvarēt. Tagad esmu kļuvusi mierīgāka, paņemu punktiņu, tad vēl vienu, un tā uzvara atnāk. Ceru, ka ar treneri esam uz pareizā ceļa, taču ir lietas, pie kurām vēl jāpiestrādā, gan izvēloties sparingpartnerus, gan varbūt piesaistot vēl kādu palīgu, piemēram, masieri," stāstīja Latvijas cīkstone. "Ja gribam zeltu vai vispār medaļu olimpiskajās spēlēs, ir jāgatavojas ļoti nopietni, ņemot vērā visus sīkumus."

"Tagad sekos nedēļu ilga atpūta, bet tad sāksim gatavoties jau olimpiskajām spēlēm. Treniņi atkal būs Somijā, pēc tam Mongolijā, bet vēl tālākus plānus es pagaidām nezinu," teica Grigorjeva.

Grigorjeva iepriekš Eiropas čempionātā uzvarējusi 2010., 2013. un 2014.gadā, turklāt pēc iepriekšējiem diviem panākumiem viņa arī tika nosaukta par Latvijas labāko sportisti. Pērn viņa Eiropas čempionātā, kas reizē bija arī pirmās Eiropas spēles, palika trešā, bet pasaules čempionātā ieņēma piekto vietu, tiekot pie Riodežaneiro olimpiskās ceļazīmes. Savukārt 2014.gadā daugavpiliete izcīnīja pasaules čempionāta bronzu, bet 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs viņa bija devītā.

Kā zināms, lai tiktu līdz finālam, Grigorjeva otrdien guva trīs ļoti drošas uzvaras - ar 11:2 uzvarēja Kristu Tundi Inči no Rumānijas, ar 11:0 pārspēja vācieti Nadīni Veinaugu un ar 10:0 pieveica ungārieti Mariannu Sastinu, kura pērnvasar uzvarēja pirmajās Eiropas spēlēs, startējot svarā līdz 60 kilogramiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!