Jau otro sezonu Latvijas miljonāram Valērijam Belokoņam piederošajā Anglijas klubā "Blackpool" spēlē Latvijas futbola izlases aizsargs Kaspars Gorkšs, tomēr pēc divām teicami aizvadītām spēlēm Latvijas izlases sastāvā – pret Ziemeļīriju un Spāniju, blekpūliešu treneris latviešu futbolistu ir nosēdinājis uz rezervistu soliņa. Pēc otrdienas, 18.septembra, Čempionāta līgas spēles, kurā blekpūlieši cīnījās neizšķirti 2:2 ar Šefīldas "United", Kaspars Gorkšs tikās ar "Delfi", lai intervijā dalītos pārdomās par situāciju "Blackpool" komandā, kā arī par Latvijas izlasi un situāciju Latvijas futbolā.
"Delfi": Pēc teicami aizvadītas spēles pret Spānijas valstsvienību, jūs jau otro spēli netiekat laukumā "Blackpool" sastāvā. Vai komandas treneris jums ir paskaidrojis iemeslus?

Kaspars Gorkšs: Nē, mums trenerim ir citas metodes – viņš izvairās no spēlētājiem, kurus nelaiž laukumā un savus lēmumus neargumentē. Šobrīd man ir tāda situācija, ka īsti nesaprotu, kas te notiek.

"Delfi": Neesat mēģinājis aprunāties ar treneri?

K.Gorkšs: Man nav īsti viņa ko jautāt, jo jau visu pagājušo sezonu tiku barots ar solījumiem par spēlēšanu, tāpēc nevēlos vairs klausīties melos. Kad vēlos ar viņu aprunāties, viņš bēg prom! Pirmo reizi strādāju ar tik bērnišķīgu treneri! Varu pateikt tikai vienu – goda vārds, es neizprotu šādu attieksmi pret sevi!

"Delfi": Vai jūsu palikšana malā varētu būt saistīta ar trenera nepatiku pret jūsu došanos uz izlasi?

K.Gorkšs: Ja tā ir, tad šī ir vienīgā komanda pasaulē, kurā spēlētājus soda par spēlēšanu valstsvienībā! Pagājušajā gadā vēl varēja saprast, jo kalendārā nebija "izlases logu", bet šogad tādi ir! Visas tās runas par to, ka esmu noguris ir nepamatotas. Kā viņš to var zināt, ja pēc atgriešanās no izlases treneris nav pat man pajautājis kā es nospēlēju, vai kā es jūtos?!

"Delfi": Latvijā laiku pa laikam parādās publikācijas, kas apgalvo, ka jūs būtu gatavs pamest "Blackpool". Cik tās ir patiesas?

K.Gorkšs: Šobrīd es esmu gatavs iet vienalga uz kurieni, jo uzskatu, ka neesmu pelnījis šādu attieksmi pret sevi! Man nav pretenziju pret nevienu no spēlētājiem, bet pret treneri... Es ceru, ka nekad mūžā man vairs nenāksies ar tādu strādāt!

"Delfi": Vai esat saņēmis kādus piedāvājumus no citiem klubiem?

K.Gorkšs: Pagaidām nevienu piedāvājumu neesmu saņēmis un līdz janvārim būšu spiests atrasties šeit, bet mani aģenti aktīvi strādā, lai jau janvārī es varētu doties prom.

"Delfi": Starkovs pēc spēles ar Spāniju jūs nosauca par vienu no labākajiem spēlētājiem izlases rindās. Kā pats vērtējat savu sniegumu šajā mačā?

K.Gorkšs: Aizsargam bija vieglāk izcelties šajā spēlē, jo 90% spēles mēs aizsargājāmies. Protams, ir patīkami, ja izlases treneris atzīmējis manu spēli!

"Delfi": Vai kāds šeit, Anglijā, ir jums izteicis vērtējumu par izlasē aizvadītajām spēlēm?

K.Gorkšs: Jā, esmu saņēmis komplimentus par spēli ar Ziemeļīriju, taču spēli pret Spāniju šeit laikam neviens neredzēja.

"Delfi": Kā jūs vērtējat izlases sniegumu pēc Starkova atgriešanās pie izlases stūres?

K.Gorkšs: Sākums bija grūts, kamēr iekustējāmies, taču tagad jau ir izveidojies labs kolektīvs. Ja brīžiem izlasei trūkst kvalitātes, tad mēs to kompensējam ar pašatdevi. Spēlē pret Ziemeļīriju mums tas izdevās un arī pret spāņiem, es uzskatu, ka nevienam no spēlētājiem neko nevar pārmest.

"Delfi": Jūs izlasē sākāt spēlēt Jurija Andrejeva laikos. Vai sākotnēji nejutāt piesardzību pret sevi no Starkova puses?

K.Gorkšs: Jā, sākotnēji es netiku pat uz rezervistu soliņa, taču, kā jau jebkurā komandā, sākumā man sevi bija jāpierāda. Katram trenerim taču ir savi spēlētāji, kurus tas labāk pazīst, un kam viņš vairāk uzticas, bet es Starkova vadībā nekad nebiju strādājis, tāpēc pagāja kāds laiks, kamēr es izsitos līdz pamatsastāvam.

"Delfi": Latvijas izlasei šobrīd iet grūti ar pārliecību par saviem spēkiem un vārtu gūšanu. Kas, jūsuprāt būtu jādara, lai izlase atgūtu ticību saviem spēkiem?

K.Gorkšs: It kā jau mēs spēlējam neslikti, taču ar vārtu gūšanu mums ir problēmas. Labi, ka pretinieki sit savos vārtos! Bet, ja nopietni, tad šī pēdējā izlases treniņnometne radīja iespaidu, ka veidojas labs kolektīvs, tāpēc jācer, ka pamazām mēs progresēsim.

"Delfi": Starkovs nesen izteicās, ka viņš ir uzsācis jauna izlases modeļa veidošanu. Kā jums šķiet, kas būtu jāņem vērā to veidojot?

K.Gorkšs: Es domāju, ka Starkovs labāk par mani zina, kā tas jāveido. Kā jau teicu, mums veidojas labs kolektīvs, lielākā daļa spēlētāju ir gados jauni, tāpēc situācijai vajadzētu uzlaboties. Ceru, ka mūsu neveiksmes beidzās ar zaudējumiem Lihtenšteinai un Moldovai, ceru, ka šādas spēles vairs neatkārtosies.

"Delfi": Šobrīd vairs nav vērojama tāda Latvijas futbolistu kustība Rietumu virzienā, kā tas bija vēl pirms kādiem desmit gadiem. Kādu ceļu jūs ieteiktu iet jaunajiem Latvijas futbolistiem – vai censties "izsisties" Latvijas čempionātā, vai līdzīgi kā jūs, meklēt iespējas sevi parādīt ārpus Latvijas?

K.Gorkšs: Katram jau savs ceļš. Ja tu esi labs spēlētājs, tad sākumā vari mēģināt parādīt sevi virslīgā un, ja tev tas izdodas, tad gan vajadzētu mēģināt izsisties ārpus Latvijas. Vairākus gadus spēlēt Latvijā un būt labākajam virslīgā, taču necensties sevi pierādīt augstākā līmenī, manuprāt, nav pārāk prātīgi. Diemžēl bieži vien Latvijas klubi par saviem spēlētājiem prasa neadekvāti augstas summas, kas traucē futbolistu attīstībai.

"Delfi": Kurš no Latvijas klubiem, jūsuprāt, varētu pacīnīties par vietu Anglijas Čempionāta līgā? Kura vieta tā varētu būt?

K.Gorkšs: Domāju, ka neviens. Atsevišķās spēlēs, iespējams, kāda varētu uzspīdēt, bet visas sezonas garumā noteikti nē, Latvijas komandām nav tādu resursu.

"Delfi": Vai Latvijas čempionātam ir izredzes kādreiz pietuvoties kaut vidējam Eiropas līmenim?

K.Gorkšs: Es domāju – nekad nesaki nekad, taču tuvākajos gados tas noteikti nenotiks.

"Delfi": Jūs minējāt, ka esat gatavs iet vienalga uz kurieni. Ja nāktu labs piedāvājums no Latvijas, jūs atgrieztos?

K.Gorkšs: Tad tam ir jābūt ļoti labam piedāvājumam, lai gan domāju, ka man būs pietiekami daudz piedāvājumu tepat, lai nevajadzētu atgriezties Latvijas čempionātā. Lai gan šobrīd man ir tāds iekšējais stāvoklis, ka es būtu gatavs iet vienalga uz kurieni. Esmu noguris no situācijas, kas ar mani šeit notiek.

"Delfi": Vai jūs sekojat šā gada Latvijas virslīgas čempionātam? Kas, jūsuprāt, šogad būs čempions?

K.Gorkšs: Jā, iespēju robežās es cenšos sekot notikumiem virslīgā. Sākotnēju biju pārliecināts, ka liepājnieki bez īpašām pūlēm uzvarēs, taču tagad tā situācija ir tāda, ka vairākas komandas var pretendēt uz zeltu. Tomēr domāju, ka "Metalurgs" būs čempioni, lai gan, protams, turu īkšķus par "Ventspili"!

Lai viedoklis būtu objektīvs, portāls "Delfi" lūdza "Blackpool" kluba direktoram Normundam Malnačam komentēt radušos situāciju ar Kasparu Gorkšu.

Normunds Malnačs:

Komanda ir lieliski iesākusi sezonu, un vislielākajā mērā pateicoties aizsardzības līnijai. Šosezon labu sniegumu ir parādījuši visi aizsargi, ieskaitot Kasparu. Kaspars ir kļuvis acīmredzami ātrāks un sevi labi parādījis arī sev ne pārāk ierastajā kreisā aizsarga postenī. Gandrīz gads Blekpūlē ir uzlabojis Kaspara kā futbolista iemaņas un esmu pārliecināts, ka labākais viņa futbolista karjerā vēl ir priekšā.

Kāpēc Kaspars nespēlē visās spēlēs? Viņa ierastā vieta ir aizsardzības centrā, vai kreisajā malā. Komandā ir četri aizsargi, ieskaitot Kasparu, kas pretendē uz trīs vietām. Kā jau minēju, visi aizsargi šosezon ir parādījuši sevi no labākās puses, un tomēr vienam ir jāpaliek rezervē. Komandas kapteinis Džeksons, kas pārdzīvo savu otro futbolista jaunību, vienīgais ir piedalījies visās 8 spēlēs. Otrs centra aizsargs Evats ir spēlējis 6 spēlēs, arī kreisais aizsargs Kreinijs, bijušais Skotijas izlases spēlētājs, ir piedalījies 6 spēlēs. Kaspars ir piedalījies 5. Ja tām pieskaita divas spēles izlases sastāvā, Kaspars ir spēlējis vairāk par iepriekš minētājiem aizsargiem. Priekšā vēl ir gara un grūta sezona, tāpēc visi aizsargi dabūs lielu slodzi.

Interesanti, ka citu Latvijas futbolistu ārzemēs regulāra nespēlēšana (Verpakovskis, Pahars, Romanovs) pamatsastāvā neizraisa diskusijas Latvijas masu medijos. Kaut arī, uzdrošināšos apgalvot, Kaspars spēlē spēcīgākā komandā ar lielāku konkurenci. Neesmu pārliecināts, ka šāda nevajadzīga ažiotāža nāk pašam futbolistam par labu.

P.S. Šī intervija notika otrdien, 18.septembrī, bet jau sestdien, 22.septembrī, Kaspars Gorkšs devās laukumā Anglijas Čempionāta līgas spēlē, kurā "Blackpool" cīnījās neizšķirti 2:2 ar "Colchester United". Gorkšs kļuva par vienu no šīs spēles varoņiem blekpūliešu rindās, asistējot pirmo vārtu guvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!