Foto: Publicitātes foto
Nedēļas nogalē Rīgā notikušajos divos pasaules čempionātos desmit deju programmā (5 Standartdejas (ST) +5 Latīņamerikas (LA) dejas) lieliskus panākumus guvuši Latvijas sporta deju pāri, ziņo Latvijas Sporta deju federācijas preses sekretārs Ivars Bācis.

Pieaugušo grupā 33 valstu labāko pāru konkurencē Kārlis Treijs ar Anastasiju Krivošejevu otro reizi vēsturē pieaugušo grupā Latviju ieveda finālā un izcīnīja 6.vietu, bet jauniešu grupā (16-18 g.) Gintam Bērziņam un Megijai Morītei paveicās vēl vairāk un viņi ieņēma 4.vietu no 31 pāra.

Aizvadītajā nedēļas nogalē arēnā "Rīga" SDK "Mario" rīkotajā starptautiskā sporta deju festivāla "Latvia open 2014" ietvaros norisinājās pasaules čempionāts 10 deju programmā gan pieaugušajiem, gan jauniešu grupai. Pirmo reizi vēsturē vienā valstī vienlaicīgi tika rīkoti divi pasaules čempionāti. Ja jauniešu grupas dejotāji pasaules labākos 10 dejās arī pagājušajā gadā noskaidroja Rīgā, tad pieaugušo grupai pasaules čempionāts mūsu galvaspilsētā norisinājās otro reizi vēsturē un pēc 15 gadu pārtraukuma. Arī šoreiz mājas sienas nāca par labu un mūsējie sasniedza ļoti labus rezultātus.

Šā gada aprīlī Latvijas vicečempioni Kārlis Treijs un Anastasija Krivošejeva veiksmīgi nostartēja Eiropas čempionātā un izcīnīja 6.vietu. Septembra beigās viņi ieguva tiesības pārstāvēt mūsu valsti pasaules čempionātā, ļoti līdzīgā cīņā pārspējot šā gada čempionus Martu Puniņu un Danu Jākabsoni. Pēc vasaras K.Treijs un A.Krivošejeva ir uzlabojuši savu spēcīgāko programmu ST dejas un tādēļ pamatoti bija starp tiem astoņiem pāriem, kas reāli pretendēja uz fināla sešinieku. Jau sākot ar pirmo kārtu astotdaļfinālu viņi bija starp labākajiem sešiem pāriem un pelnīti iekļuva finālā, pusfinālā uzrādot pat ceturto rezultātu. Tajā pašā ceturtajā vietā Kārlis un Anastasija bija arī finālā pēc piecām ST dejām, bet savā vājākajā programmā LA dejās viņi bija sestie, un arī kopvērtējumā noslīdēja uz sesto pozīciju. Taču tik un tā K.Treijam un A.Krivošejevai tas ir lielisks panākums, jo tikai par vienu punktu viņiem priekšā bija pagājušā gada bronzas medaļas ieguvēji no Kanādas. Kārlis ar Anastasiju atkārtoja Agņa Rūjas un Sandras Suharevskas sasniegumu pasaules čempionātā 1999.gadā Sporta manēžā Rīgā.

Beidzot savu zvaigžņu stundu piedzīvoja pēdējo divu gadu pasaules vicečempioni Miha Vodičars un Nadja Bičkova no Slovēnijas, kuri bija otrie arī šogad Eiropas čempionātā. Pēc ST deju daļas viņi atkal bija ierastajā otrajā pozīcijā, bet pārliecinoši labākais rezultāts LA dejās nodrošināja Slovēnijas pārim ilgi gaidīto uzvaru pasaules čempionātā. Pateicoties pirmajai vietai ST dejās, vicečempionu godā tika Ukrainu pārstāvošie Danils Uljanovs un Katerina Isakoviča. Šā gada Eiropas čempioniem Jakam Vainomā un Tainai Savikurki neizdevās atnest Somijai pirmo uzvaru pasaules čempionātos. Kaut arī somiem nācās samierināties ar trešo vietu, tas tik un tā ir viņu labākais rezultāts pasaules čempionātos. Vilšanos piedzīvoja Igaunijas čempioni Konstantīns Gorodilovs un Dominika Bergmanova, kuri Eiropas čempionātā Spānijā bija finālā piektie, bet Rīgā nācās izkrist pusfinālā un ierindoties astotajā vietā.

Jauniešu grupā mūsu pārim uzsmaidīja vēl lielāka veiksme, jo valsts čempioni Gints Bērziņš ar Megiju Morīti ne tikai iekļuva finālā, bet spēja izcīnīt pat ceturto vietu, kas pirmo gadu jauniešu grupā startējošam pārim ir vienreizējs un negaidīts panākums. Un te nopelns ir arī viņu jaunajam trenerim, kurš spēja pāri iedvesmot svarīgākajos brīžos. Pavasarī Eiropas čempionātā Maskavā arī ceturtajā vietā bija jauniešu grupas vicečempioni 10 dejās Everts Gulbis un Elīna Kalvāne, kuri pēdējā pusgadā visās sacensībās, turklāt pārliecinoši, bija apdejojuši Bērziņu un Morīti.

Mūsu valsts nes veiksmi Krievijas dejotājiem Sergejam Rožkovam un Veronikai Dičkai, kuri Rīgā par pasaules čempioniem desmit dejās kļuva otro gadu pēc kārtas. Arī pasaules vicečempioniem no Rumānijas Mihai Vladam Parašivam un Diandrai Illes identisks panākuma atkārtojums. Bronzas medaļas ieguva Polijas pāris Mateušs Bržozovskis un Justīna Mozdzoneka, Līdzīgi kā pieaugušajos arī jauniešos Igaunijas pārim, kas Eiropas čempionātā bija finālā, pasaules čempionātā nācās samierināties ar pusfinālu un ieņemto 9.vietu. Lietuvas pāri abās grupās neiekļuva pusfinālā, ierindojoties 15. un 17.vietā.
Latvija šogad notiks vēl viens pasaules čempionāts sporta dejās, jo 20.decembrī Rīgā "Baltic Grand prix" sacensību ietvaros labākos pasaulē ST dejās noskaidros Juniori II (14-15 g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!