Foto: LETA
Latvijas sieviešu florbola izlase Valmierā notiekošā šī gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra pēdējā, piektajā, mačā sestdien ar rezultātu 1:8 (0:1, 0:4, 1:3) kapitulēja galvenās favorītes Šveices valstsvienības priekšā.

Pirmajā trešdaļā Šveices izlase guva tikai vienus vārtus, turklāt tos pašus - vairākumā. Otrajā trešdaļā jau sekoja četri gūti vārti pēc kārtas, bet trešajā trešdaļā viešņas panāca 8:0 savā labā. Latvijas izlases labā goda vārtus nepilnas trīs minūtes pirms spēles beigām guva Santa Torstere, kurai precīzi piespēlēja Evelīna Garbare.

Latvija jau pirms šīs cīņas bija garantējusi sev vietu pasaules čempionāta finālturnīrā.

Latvijas izlase turnīru iepriekš bija sākusi ar divām graujošām uzvarām - 9:0 pret Spāniju un 15:0 pret Franciju. Tam ceturtdien sekoja neizšķirts 3:3 mačā pret Dāniju, savukārt piektdien latvietes ar 5:1 pieveica Ungāriju, priekšlaicīgi nodrošinot sev vietu jau desmitajā pasaules čempionāta finālturnīrā.

Tikmēr Šveice šajā turnīrā izcīnījusi tikai graujošas uzvaras - arī 27:1 pret Ungāriju, 19:0 pret Spāniju, 23:0 pret Franciju un 17:1 pret Dāniju.

Pēc visām piecām kārtām pirmo vietu ar maksimāli iespējamiem desmit punktiem izcīnīja Šveice, bet Latvija atpalika par trim punktiem. Septiņus punktus izcīnīja arī Dānija, kamēr Spānija un Ungārija seko ar trim punktiem. Francija pie punktiem netika, turnīrā gūstot tikai vienus vārtus.

Kvalifikācijas turnīrā Latvijas florbolistes Valmierā aizvadīja piecas spēles piecās dienās.

Ceļazīmju uz pasaules čempionātu ieguvējas tiks noskaidrotas, visām izlasēm tiekoties katrai ar katru. Eiropā notiek trīs tādi turnīri, vēl arī Polijā un Slovākijā. Pasaules čempionātam kvalificēsies katra kvalifikācijas turnīra pirmo trīs vietu ieguvējas, kā arī divas labākās ceturtās vietas īpašnieces.

Latvijas izlases sastāvā par ceļazīmi uz pasaules čempionātu cīnījās sešas Kocēnu "Rubenes" florbolistes, trīs pārstāves no "Ķekavas", pa divām no Ķekavas "Bulldogs" un RSU komandas, viena "Rīgas lauvu" spēlētāja, kā arī sešas leģionāres - Līga Garklāva, Luīze Biļinska un Gunita Kārkliņa pārstāv Norvēģijas čempionvienību "Sveiva", Diāna Isjomina un Evelīna Garbare Šveices NLA augstākās līgas komandu Burgdorfas "Wizards", bet Zane Klabere Zviedrijas otrās divīzijas vienību Oskašhamnas "Craftstadens".

Sastāvā bija iekļuvusi arī Baiba Juruša, kura ir vienīgā pasaulē, kas piedalījusies visos deviņos līdz šim aizvadītajos pasaules čempionātos.

Turnīrā izlasei slimības dēļ nepalīdzēja viena no līderēm Zeltīte Bankava. Viņas vietā sastāvā iekļuva aizsardzības spēlētāja Evija Poļakova.

Pasaules čempionāts decembrī risināsies Somijā.

Latvijas izlase iepriekšējā čempionātā 2013.gadā ierindojās piektajā pozīcijā, sasniedzot savu augstāko rezultātu pasaules čempionātos kopš 2007.gada.

Latvijas visu laiku augstākais rezultāts ir ceturtā vieta 2007.gada pasaules čempionātā, bet piekto vietu latvietes spēja izcīnīt arī 2005.gadā.

Latvijas florbola izlases spēlētāju saraksts pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīram:

vārtsardzes - Kristīne Kirilova ("Rīgas lauvas"), Jana Filipsone (RSU);

aizsardzes - Santa Torstere, Tatjana Varša, Baiba Juruša (visas - Kocēnu "Rubene"), Zane Klabere (Oskašhamnas "Craftstadens", Zviedrija), Gunita Kārkliņa ("Sveiva", Norvēģija), Evija Poļakova ("Ķekava");

uzbrucējas - Elīza Elizabete Bērziņa, Paula Brunovska (abas - "Ķekava"), Inga Ametere, Līga Vancāne (abas - Ķekavas "Bulldogs"), Ieva Priede (RSU), Edīte Bankava, Zane Darša, Madara Adamane (visas - "Rubene"), Evelīna Garbare, Diāna Isjomina (abas - Burgdorfas "Wizards", Šveice), Luīze Biļinska, Līga Garklāva ("Sveiva").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!